Johor Bahru, Malezya’nın Johor eyaletinin başkentidir. Dediğimiz gibi Singapur’a sanki komşuya gider gibi yürüme mesafesindedir. İster yürüyerek gidin isterseniz tren ya da otobüs ile gidin. Şehir Singapur’a en yakın geçiş yeri konumu ile ülkenin dışarıya açılan kapısı rolündedir.

Johor Bahru, Johor Baharu ya da uluslararası adıyla JB Malezya’nın Kuala Lumpur’dan sonra gelişmekte olan ikinci büyük şehridir. Singapur’a iki köprü ile bağlanan Johor Bahru Singapur’la sahip olduğu ekonomik ve kültürel bağları sebebiyle bu şehrin bir nevi iç bölgesi yani hinterlandı gibidir. Malezya’ya her yıl gelen yaklaşık 16 milyon turistin %60’ı ülkeye Johor Bahru üzerinden giriş yapmaktadır.

Johor Bahru’ya 2012 yılında henüz emekli olmadığım zamanlarda bir kongre nedeniyle 4 günlüğüne geldik.  BİOJOHOR 2012 The 3rd International Biotechnology and Biodiversity Conference etkinliğine katılmak üzere Türkiye’den Katar-Doha aktarmalı uçuşla Johor Bahru Senai Havaalanına indik.

Havaalanından otele gelirken hemen karşıda görünen Singapur’a gitmeyi ve özellikle Singapur’daki Dünyanın en büyük Orkide Bahçesini görmek istiyoruz. Kongre çalışmalarını aksatmadan Singapur’a gidip gelmeliyiz. Planlarımızı kafamızda oluşturmaya başladık bile.

Bugün Johor Bahru’da önemli bir Hindu tapınağına gidiyoruz. Arulmigu Sri Rajakaliamman Tapınağı ya da kısaca Cam Tapınak.

Arulmigu Sri Rajakaliamman Tapınağı (Cam Tapınak)

Eyaletin turistik cazibe merkezlerinden biri olan tapınak, 12 Mayıs 2010 tarihinde ülkedeki ilk ve tek cam tapınak olarak Malezya Rekorlar Kitabında listelenmiştir. Şehrin en eski Hindu tapınaklarından biri olan tapınak, Jalan Tun Abdul Razak ve Jalan Mohd Taib arasındaki demiryolu raylarının yanında (veya Tebrau Karayolu yakınında) yer almaktadır. 

Bu güne kadar pek çok cami, kilise gördük ama ilk kez bir Hindu tapınağı görüyoruz. Tapınak üzeri yansıtıcı veya renkli cam yongaları ile kaplıdır.

Bir çok Hindu Tapınağı’nda fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor. Burada da tapınakta iç kesimde fotoğraf çekmemize izin vermediler. Dış kısımda çekebilirsiniz dediler.

Hindu dini yerlerine gelirken uymanız gereken bazı görgü kuralları bulunmaktadır. Tapınağın dışında ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekir. Çoraplarınızı çıkarmak istemezseniz dolaşabilirsiniz. İçeri girişte kuyruklar kadın erkek olarak ayrılabilir. Burada yoktu ama olan yerlerde uymak zorundasınız. Şapkanızı çıkarmalısınız. Bunu saygısızlık kabul ediyor ve sizi uyarabiliyorlar. Ayrıca sessiz olmalısınız. Bir çok Hindu ibadet ettiği gibi oturup dinlenebiliyor.

Tapınağa ücret ödemeden giriyorsunuz ancak cam kısmına girmek için 10 ringit ödüyorsunuz. Fotoğraf çekemediğimiz bu bölümde inanılmaz güzellikler var. Çeşitli renklerde ve renklerin aklınıza gelebilecek inanılmaz tonlarında camlardan oluşmakta. Tavanda avizeler ışığı muhteşem yansıtmakta. Duvarlar tamamen Nepal’den gelen Rudraksha olarak bilinen güzel boncuklarla kaplı. Duvarlarda resimler ve hepsinin çok değişik anlamları var. Heykeller yine aynı şekilde muazzam görünüyorlar.  Size internetten iki resimle bu ifadeleri göstermeye çalışalım. Fotoğraflar: teenagewizardsweets.tumblr.com

Dünyada camdan yapılmış olan tapınaktan çıkıyoruz yine sessizce. Johor Bahru’ya gelenlerin ilk görmesi gereken yer diye düşünüyoruz.

Kongre programında yer alan ve kongreye katılanlar için düzenlenen geziye katıldık. Bakalım nerelere gideceğiz.

Bangunan Sultan İbrahim (Devlet Parlamentosu Evi)

İlk olarak Kota İskandar bölgesinde yer alan muhteşem Bangunan Sultan İsmail binasına yani Devlet Parlamentosu Evine gidiyoruz.

Burası Johor Eyaleti Yasama Meclisi için bir buluşma yeridir. Zamanında kale olarak kullanılan şehrin simgesi kabul edilen bir yeri göreceğiz. Binanın yoldan fotoğrafını çekebiliyorsunuz. Ancak ziyaretçilerin girmesine izin verilmiyor.

Fakat bizler kongre düzenleme kurulu aracılığı ile geldiğimiz için rahatlıkla gezebileceğiz.

Sultan Ismail Binası denilen bu yeri ziyaret etmek bizi mutlu etti. Sultan İsmail Binası, Johor’un “Yaşayan Cevher” olarak bilinmekte ve Endülüs Mağribi ve Johor-Malay tasarımı düzenlenmiş.

Binanın içerisinde gezmeye başlamadan her kongrede olduğu gibi toplu resim çektirme geleneği bozulmadı. Kongre katılımcıları ile birlikteyiz.

Haydi içeriye gidiyoruz.

Malezya’nın halka açık ilk parlamentosu olan Eyalet Yasama Meclisi Konferans Salonundayız. Konferans salonu güneş ışığını destekleyen ve normal mekanın 6 katı yüksekliğe sahip muhteşem bir yer. Konferans salonu Eyalet Meclis Üyeleri, gözlemciler ve medya koltuklarının hükümete ve Eyalet Meclisi Başkanı’na dönük yarım daire şeklinde demokrasi geleneğine uygun şekilde düzenlenmiş.

Salon boyunca duvarlarda ki dekorasyon Devletin servetinin tarihini anlatmak için, ananas biçimi ve karabiberle süslenmiş. Dikey sütunlar Devletin insanlarını temsil etmekte. Johor’un kökeni olan değerli taşların izlenimi vermek için ise tavan ve duvarlar ışıltılı camla kaplanmış. Masanın yüzeyini ahşap damarlı gibi kalın siyah dokulu beyaz mermer oluşturmakta.

Kral ve Meclis Başkanının arkasındaki ana duvarda kazınmış Kalimah Allah ve devletin resmi dini olarak İslam’ı simgeleyen Kur’an-ı Kerim. Aşağıda Yüce Allah’a teslim olan hükümetin idaresini ve mekanizmasını gösteren jata johor yer almaktadır. Beyaz duvar kağıdı motifi, insanların birliğini simgeleyen sarmal bir çekme halkası olan Hayat Ağacı’ndan esinlenmiştir.

Yüksek kubbe şeklindeki gökyüzü pencereleriyle ruhu canlandıran bir atmosfer yaratmak için sınırsız gökyüzü ile salon iç içe geçmiştir. Eliptik gökyüzü penceresi birçok yönden bir ananas gibi tasarlanmıştır. Çünkü ananas, dünyanın en büyük ananas üreticilerinden biri olan Johor eyaleti için ana gelir kaynağıdır. Johor’un ekonomik refahının sembolüymüş.

Merhum Sultan İsmail Al-Khalidi ibni Al-Marhum Sultan İbrahim Al-Masyhur, 1959-1981 yılları arasında “Modern Johor” un üçüncü padişahı ve şimdiki padişahın büyükbabasıydı. Bangunan Sultan İsmail ismini böyle almıştır.

Bangunan Sultan İsmail binasını gezerken Johor’un Tarihi hakkında bilgi ediniyoruz.

Danga Bay (Danga Körfezi)

Johor Bahru şehir merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta olan kentin en büyük eğlence parkına geldik.  Çok güzel manzarasının yanında çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmakta.

Körfezin güzel manzarası eşliğinde deniz havasını kokladıktan sonra Danga Bay Convention Center yani Ticaret Merkezine giriyoruz.

Yeni bir finans ve ticaret merkezi olan burada oteller, sergi ve kongre merkezi, yat limanı ve lüks konut mülkleri de dahil olmak üzere bu bölge için büyük projeler gerçekleşecekmiş. Biz Kongre Merkezinde değişik aktivitelere katılıyoruz.

Dolaşmaya devam ediyoruz. Veeee yorulduk. Biraz dinlenelim. Kahve ve sohbet tüm yorgunluğumuzu aldı. Buradan sonra Puteri Harbour‘a gideceğiz.

Puteri Harbour (Puteri Limanı)

Puteri Limanı, Johor Bahru şehir merkezine 20 dakikalık mesafede. Bu fotoğrafçılık aktivitesini yapmak için harika bir yerdir. Puteri Limanı’nda güzel fotoğraflar çekebilecek  çok güzel yerler var.

İskandar Puteri ilçesi hala gelişmekte olduğundan projeler ile ilgili bilgiler verildi.

Puteri limanı değişik aktivitelerin olduğu bir yer. Aileler çocukları ile Hello Kitty ve Thomas the Train cazibe merkezlerinde vakit geçirebilirler. Çok güzel marinasının yanında bizi etkileyen Puteri Limanından Endonezya’nın Batam limanına karşılıklı hareket eden feribot seferleri oldu. Ne kadar güzel olurdu 1.5 saatte Endonezya’ya geçmek. Düşünsenize tek uçak biletiyle Malezya, Singapur ve Endonezya’yı keşfetmek. Tıpkı bizim AndorraİspanyaFas (feribotla geçiş)Portekiz güzergahı ile gezdiğimiz gibi. Ama maalesef vaktimiz olmadığı için bunu yapamazdık. Neyse aklımızda olsun dedik ve limanı seyretmeye daldık.

Güzel hayallere dalıp kongre merkezine dönmeden yorgunluk atalım dedik. Bir çay (nerdeeeee tavşan kanı, demli Türk çayı) ve yam (tatlı patates) ile yapılan puaça iyi geldi.

Johor Bahru’dan Singapur‘a günübirlik geçtik. Bir çok yeri ve özellikle Orkide bahçesini gezdik.

Singapur’da Dünyanın en büyük orkide bahçesini National Orchid Garden‘i gezdik.

Yarın Kuala Lumpur’a gideceğiz. Ülkeye dönmeden Petronas İkiz Kulelerini göreceğiz.