Pekin’e gelince ilk yapılacak şey Çin Seddi‘ni gezmek olmalı. Kitaplarda resimlerini gördüğümüz, hakkında birçok yazılar okuduğumuz ve bir gün görmeyi hayal ettiğimiz Çin Seddi’ne gidiyoruz. Bir hayalimiz daha gerçekleşiyor.

Çin Seddi(The Great Wall) Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan, Dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 8851.8km. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 2.500 kilometrelik settir.

Çin Seddi’nin gezilecek birçok yeri var (Badaling, Mutianyu, Juyongguan, Jinshanling, Simatai, Gubeikou, Huanghuacheng, Jiankou) ama herkes tarafından tercih edilen popüler iki bölümü var. Badaling ve Mutianyu. Vaktiniz varsa her ikisinin de keyfini yaşayın. Biz her ikisini de yaşadık.

Haydi önce Badaling’e gidiyoruz. Merkezden 80 km uzakta yani 1.5 saatlik bir seyahat sonrası ulaşıyorsunuz

Badaling Yanqing Bölgesi’nde, Çin Seddi’nin en çok ziyaret edilen bölümünün bulunduğu yerdir. İşte giriş kapısı. Kapıyı geçiyoruz. Giriş ücretimizi ödeyeceğiz.

Badaling bölümünden Çin Seddi’ni gezmek için kişi başı 40 CNY ödemeniz gerekiyor. (Biz ne kadar ödedik hatırlamıyoruz). Yani yaklaşık 45 TL. Bu fiyat 1 Nisan-31 Ekim arası; eğer 1 Kasım-31 Mart arası gelirseniz 35 CNY ödeyeceksiniz. Ben yürümem diyorsanız ve teleferikle Çin Seddi’ne inip çıkarsanız, gidiş-dönüş biletleri 60-160 CNY’dir.

Çin Seddi’ne doğru ilerlerken her iki tarafta değişik yazı ve figürler görüyoruz.

Sitenin içinden geçen duvar kısmı, 1504 yılında Ming Hanedanlığı döneminde askeri bir karakol ile birlikte inşa edildi. Konumun stratejik önemini yansıtır. Badaling’in en yüksek noktası, deniz seviyesinden yaklaşık 1.015 m yüksekte olan Beibalou’dur.

Haydi bakalım yavaş yavaş Çin Seddi’ne doğru ilerleyelim.

Çin Seddi Badaling’de toplam 43 kule var, bunlardan sadece 19’u ziyarete açık. Benzer görünüyorlar ama her birinin kendine has özellikleri var. 

Bazıları askerlerin devriye gezmesi ve nöbet tutması için , bazıları düşmanların saldırısı hakkında ateş ve duman sinyalleri göndermek için işaret kuleleri ve bazıları iki katlı gözetleme kuleleri. Zemin kat malzemeleri depolamak ve askerleri barındırmak için kullanılırken, ikinci kat atış delikleri ve mazgallarla bir gözcü görevi görüyor. 

Çin Seddi’ni dolaşırken gruplara veya çok küçük gezginlere rastlayabilirsiniz.

Badaling bölümündeki kulelerden ancak 4 tanesine kadar gidip dönebildik. Hem çok yorucu hem de vaktimiz kısıtlıydı. İnanın o kadar yorulduk ki

Çin Seddi’nin en popüler ikinci bölümü ise Mutianyu Bölümü. Burada yine yürüyerek çıkabilirsiniz. Ancak 640 metrelik tepenin zirvesine çıkmak için binlerce basamakla uğraşmak yerine, teleferik çok popüler bir seçenektir.

Mutianyu bölümünden Çin Seddi’ni gezmek için kişi başı 40 CNY ödemeniz gerekiyor. (Her dönem geçerli olan ücret) Teleferik kullanmak zamandan ve enerjinizden tasarruf etmenizi sağlar. Badaling bölümünde ne kadar yorulduğumuz aklımıza gelince hemen teleferiğe yöneldik.

Ziyaretçiler, tek yön bilet için yetişkinler 100 CNY, gidiş-dönüş bileti için 120 CNY öderler. Çocuklar yarı fiyat indiriminden yararlanabilirler.

Aslında hem Çin Seddi’ni gezmek için daha fazla zaman, hem de havadan Çin Seddi’nin yapısını ve manzarasını görmenin keyfini yaşamak için teleferiği seçtik.

Yaklaşık 10 dakikalık teleferik yolculuğundan sonra Mutianyu bölümüne ulaştık.

Burada nerede olduğunuzu ve hangi rota ile buraya geldiğinizi gösteren tabelalar var.

Mutianyu bölgesindeki bir başka ilginç şey de Mutianyu Çin Seddi yakınlarındaki dağlara oyulmuş büyük bir slogan görmek. Çin’in “忠于 毛主席” sloganı “Başkan Mao’ya Sadık” anlamına gelir.  Çin Seddi’nin 14 Numaralı Gözetleme Kulesi’nin bitişiğindeki teleferik üst istasyonunun yakınında durduğunuzda sloganı görebilirsiniz. 

Mutianyu teleferik biletlerini isterseniz önceden alabilirsiniz.  https://www.viator.com/tours/Beijing/Beijing-Mutianyu-Great-Wall-Cable-Car-Tickets/d321-6139P600?mcid=56757

Çin Seddi’nin Mutianyu bölümündeki gezinize başlamadan veya bitirdikten sonra görebileceğiniz bir yer var China Stone Museum. Biz dönüşte bakalım dedik. Ama vaktimiz kalmadığı için dolaşamadık.

Bu iki bölüm de, oldukça iyi bir şekilde restore edilmiş. Tercihiniz hangi bölüme olacak. Çünkü her iki bölüm, birbirine oldukça uzak. Farklı tur ve otobüsler ile gitmeniz gerekiyor. Pekin’den kolaylıkla bu iki bölüme de ulaşabiliyorsunuz.