Çin imparatorlarının yazlık sarayıdır. 1750 yılında inşa edilmiştir ve Çin’in en iyi korunmuş ve en büyük imparatorluk bahçesidir. Saray 290 hektar genişliğindeki bir alanda kurulmuştur ki dünyanın en büyük meydanı olan Tiananmen meydanının 7 katına eşittir. Günümüzde popüler bir turizm merkezi olup binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Saray kent merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta olup 1750 yılında inşa edilmiştir. Sarayın bulunduğu alan (ki dörtte üçü göldür) Wan Shoushan (uzun ömür dağı), ile Kunming Gölü arasındadır.

Tepede bulunan 41 metre yüksekliğindeki Fo Xiangge Kulesi, Yazlık Sarayın simgesi olarak kabul edilir.

Saray 1750 ve 1764 yılları arasında imparator Qionlang tarafından yapılmış. Yazlık saray; yönetim, politika, ruhsal, dinsel işler, konaklama, sanat, eğlence gibi işlevlerle donatılmış.

1850 yılında savaş sırasında yıkılmış. İmparator Guanxu tarafından tekrar onartılmış ve İmparatoriçe Zi Xi’nin kullanımına sunulmuş. İmparatoriçe Zi Xi her yıl nisan ve ekim ayları arasında burada dinlenirmiş.

Saray, kasırlar, tapınaklar, köprüler, orman ve manzara tam bir uyum içinde.

Kunming gölünün ortasında küçük bir ada vardır. Adaya bağlanan taştan köprü dikkat çekicidir. Köprü parmaklıklarında 500 den fazla aslan oymaları vardır.

Saray içinde irili ufaklı yüzlerce yapı bulunuyor. Yapılar içinde küçük büyük üç binin üzerinde oda ve geçiş koridorları var.

Saray çatısında Çin’deki diğer saraylarda gördüğümüz gibi değişik hayvan figürleri var.

Sarayı gezerken bir çok taşlar görüyoruz. ama bir tanesi oldukça önemli. Blue Iris Stone (Mavi İris Taşı) Bu taş halk arasında “Çöp Taşı” olarak biliniyordu. Tarihi kayıtlara göre, Ming Hanedanlığı’ndan Mi Wanzhong adındaki bir yetkili, Pekin’in güneybatısındaki Fangshan’da mantar şeklindeki bu büyük, karanlık ve şık taşı buldu. Taş, Shaoyuan’daki evine taşınırken, mali zorluklar yaşadı ve onu terk etmek zorunda kaldı. Yıllar sonra İmparator Qing Hanedanlığı çok pahalı bir şekilde yerine taşınmış ve “Mavi İris Taşı” adını vermiştir. Bu, herhangi bir Çin bahçesindeki en büyük taş dekorasyondur.

Tepeye bağlanan 728 metre uzunluğunda bir koridor vardır ki dünyanın en uzun klasik Çin koridorudur. Yorulduğunuz zaman dinlenebilirsiniz.

Koridor ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış olmak üzere dört bölümden oluşur. Her bölüm arasında birer kulübe vardır. Ahşap üzerine yapılmış koridor boyunca klasik Çin resimlerinin sayısı 30 binden fazladır.

Yazlık Saraya gelip de gölde tekne gezisi yapmadan olmaz. Çin’in renkleri sarı ve tabi ki olmaz sa olma ejderha görüntülü tekneye bineceğiz.

Gölde dolaşmak ve gemideki özellikle Çinli misafirler ile sohbet yapmak çok keyifli oldu. Gölden çevreyi izlemek sanki bir masal dünyasında olmak gibi tüm yorgunluğumuzu giderdi. Doğal güzelliği, tapınakları, imparator sarayları ve bahçelerin uyumu muhteşem. Yazlık Saray, Aralık 1998 tarihinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş.

Yazlık Saray Nisan-Ekim aylarında saat 06.30-18.00; Kasım-Mart aylarında saat 07.00-17.00 arasında açık. Saraya giriş için farklı biletler bulunmakta. (Ücretleri gideceğiniz döneme göre değişmekte). Büyük park için bilet sezonda 30 CNY (sezon dışı 20 CNY), hem park, hem park içindeki değişik turistik yerler için bilet sezonda 60 CNY (sezon dışı 50 CNY). Ücretsiz bilet ki 60 yaş üzeri büyükler ve 6 yaş altı çocuklar için. Eğer yürüme zorluğunuz varsa 500 CNY depozito ile giriş kapısından ücretsiz olarak tekerlekli sandalye kiralayabilirsiniz.

Yazlık Sarayı dolaşmak ve tekne gezisi yapmak içi yaklaşık 4 saatinizi ayırmanız gerekir. Peki Yazlık saraya nasıl gidilir derseniz….. sarayın üç kapısı var.

1) Doğu Kapısı (Ana Kapı), aynı zamanda ” Doğu Saray Kapısı ” olarak da anılır.
2) Kuzey Kapısı , aynı zamanda ” Beigongmen veya Kuzey Saray Kapısı” olarak da anılır
3) Güney Kapısı , aynı zamanda “ Yeni Saray Kapısı ” olarak

Metro veya otobüs ile gelirken mutlaka üzerindeki kapı isimlerine dikkat edin. Hangi kapıdan girmek istiyorsanız ona göre binin. Taksi ile gelmek isterseniz yaklaşık 50 dakikalık yolunuz var. Tabi trafik yoksa.

Gölde tekne gezisi yapmak isterseniz 08.30-16.30 saatleri uygun. Tekne gezisi ücreti 30 CNY. Gölde kendiniz kürek çekerek dolaşmak isterseniz maks. 4 kişi olacak şekilde ve depozito olarak 400 CNY ödemeniz gerekiyor.