EXPO 2016 Antalya, Türkiye’nin ilk EXPO’su olarak 22 Nisan-30 Ekim 2016 tarihleri ​​arasında gerçekleştirildi. Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Yaşam Yetiştirmek” felsefesinden yola çıkan EXPO 2016 Antalya, “Çiçekler ve Çocuklar” temasını benimsemiştir. Gelecek Nesiller için Yeşil Bir Yaşam” Tarih, Biyo çeşitlilik, Sürdürülebilirlik ve Yeşil şehirler, EXPO 2016 Antalya’nın dört alt temasını, şakayık ise sembol çiçeğini oluşturdu.

Expo 2016 Botanik Sergi Alanı, Aksu’ya bağlı Solak Köyü sınırları içerisinde, D400 Antalya – Mersin karayolu üzerinde şehir merkezine 17 km mesafede yer alıyor. Tabelaları takip ederek kolayca ulaşabiliyoruz.

Expo otoparkına ulaştığımızda arabamızı 1200 adet araç kapasiteli otoparka ücretsiz olarak park ettik. Otoparktan girişe kadar ise parkın servis araçları ile gittik. Kuzey ve Batı kapılardan giriş yapılmaktadır.

Girişte parkın arabalarından iniyor ve gişeye biletlerimizi almak için yaklaşıyoruz. Giriş ücreti 15 TL. İçeri girdik ama içerisi oldukça büyük. Expo alanı yaklaşık 120 dekar. Gezilecek çok yer var.

Yürümek insanı çok yoracak. Dizlerine ve kondüsyonuna güvenenler tüm alanı yürüyerek gezebilirler. Ama isteyenler bisiklet ya da bizim yaptığımız gibi iki kişilik elektrikli araç kiralayabilirler. Kaç saat kalacaksanız ona göre kiralama yapabiliyorsunuz. Hem yorulmadan hem de eğlenceli şekilde park alanını gezdik.

Expo 2016 Antalya Fuarına katılan ülke bayrakları dalgalanmakta. Katılanlar: Ev sahibi Türkiye, Sudan, Güney Kore, Pakistan, Gürcistan, Türkmenistan, Kenya, Yemen, Nepal, Moritanya, Sierra Leone, Tanzanya, Çin, Japonya, Gine, Senegal, Nijer, Filistin, Bangladeş, Kosova, Katar, Madagaskar, Hollanda, Burundi, Eritre, Komorlar Birliği, Zimbabve, Azerbaycan, Moldova, Benin, İngiltere, Gana, Macaristan, İtalya, Somali, Sri Lanka, Tayland, Hindistan, Myanmar, Kazakistan, Meksika, Uganda, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Etiyopya, Bosna Hersek, Ukrayna, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Almanya, Sırbistan, Bulgaristan. Resmi olmayan katılımcılar; Hong Kong, Çin Taipei ve Rus Kültür Derneği

Bayrakların altında bulunan ağacın özelliği; İzmir Bademli’de 1071 yılında dikilen, çapı 2.55 m olan ve Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı (945 yaşında) nın yerinden sökülüp buraya getirilip tekrar dikilmiş.

EXPO 2016 parkının kulesi Antalya’nın simgesi olan Üç Kapılar (Hadrian Kapısı) ve palmiye ağaçlarından esinlenerek yapılmış. Expo 2016 Kulesi mimarlar Serdar Kızıltaş ve Zeynep Melike Atay tarafından tasarlanmıştır. Kule 100.7 m yüksekliğinde, tepesinde ikisi kapalı, biri açık üç seyir terası, kulenin altında restoran ve hediyelik eşya mağazası bulunmakta. Kuleye 3 asansörle çıkılabilmekte. Kuleye çıkış ücreti 10TL.

23 Nisan 2016 tarihine resmi olarak açılan Expo fuarında yer alan ülke pavyonlarından ilgimizi çekenlere uğrayacağız. Hepsini gezmek 1 günde zaten çok zor. Gittiklerimizden; Nepal Pavyonu. Geleneksel mimarisi ile hemen dikkat çekmekte.

Hindistan Pavyon‘unde en ilgi çeken Tac-Mahal işlenmiş tablo oldu.

Diğer ilgi çekenler ise Senegal ve Almanya Pavyonları

EXPO alanında dolaşırken yeşil bir yaşam temasının her yerde vurgulandığını görüyoruz. Değişik temalı ağaç figürleri ilgi çekici.

Expo 2016 ‘da hedef kitle çocuklar olduğu için parkın ortasına küre şeklinde Çocuk Adası yapılmış 75 m çapındaki kubbenin yüksekliği 24.75 m dir. Çocuk Adasında çocuklara yönelik Perge Kazı Alanı, Bitki Labirenti, Çocuk Atölyeleri bulunmaktadır. Ayrıca gökyüzü, yeraltı, uzay ve su altı etkinlikleri düzenlenmektedir.

Yine çocuklar için yapılmış ama büyük küçük herkesin ilgisini çeken Dinozor bahçesinde  gerçeği ile bire bir boyutlarda, sesli ve hareketli dinozor türleri bulunmaktadır.

Türkiye Biyoçeşitlilik Parkuru olarak yapılmış serada Türkiye’nin çeşitli bitkileri yer alıyor. Güzel düşünülmüş ancak bitkilerin bilgisi verilen tabelalar çok küçük. Okumakta zorlandık.

Tarihi binaların benzerleri yine fuar alanında yer alıyor.

Expo 2016 Antalya’nın maskotları yöresel kıyafetli ‘Ece‘ ve ‘Efe’ adlı çizgi film karakteri 2 çocuk seçildi. Fuarın değişik yerlerinde görüyoruz.

Expo 2016 Antalya Fuar alanında kah yorulduk, kah dinlendik ama çok güzel ve eğlenceli bir gün geçirdik.