Ilgaz Dağı Milli Parkı  zengin orman örtüsü, yaşayan çeşitli hayvanları ve doğal zenginlikleri ile hem yazın hem de kışın pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Park ziyaretçilerine yaz ve kış turizmi ile hizmet vermektedir. Ankara’ya en yakın kayak merkezi olduğu için kışın Ankara’lıların mutlak uğrak yeridir.

Bizler özellikle de ben (Peri) kışın soğuğunu sevmediğimiz için kış turizmi bize pek cazip gelmez. Yinede bu kadar yakın olan Ilgaz’a gelmeden olmaz dedik. Batı Karadeniz Bölgesi’nde Çankırı (%31) ve Kastamonu (%69) il sınırları içerisinde yer alır. Kastamonu Ankara yolunun 20 km sinde tünele girmeden sağa yukarı doğru kırarak gidince Park yolundasınız demektir. Arabanızla ya da turlarla gelebilirsiniz.

Şehrin gürültüsünden, pis havasından birazcık kurtulayım, ciğerlerime oksijen çekeyim derseniz, ister yürüyün ister spor yapın burası hem yaz hem de kış ideal bir yer. Kışın geldiğinizde gerçekten kartpostallık resimler sizi bekler.

Ülkemizin değişik yerlerinde kış mevsimini doyasıyla yaşayabileceğiniz pek çok mekan bulunmakta. Uludağ, Kartalkaya, Sarıkamış, Erciyes, Palandöken en tanınmış yerler. Ilgaz Kayak merkezi belki bunlar kadar ünlü değil ama günübirlik ya da kısa konaklamalı kış gezisi için ideal bir yer. Üstelik diğerleri gibi çok kalabalık olmaması da avantaj sayılabilir.

Milli Parka girişte giriş şeklinize göre ücret ödemek gerekiyor. Yani hangi tür araçla (bisiklet, motosiklet, araba, kamyonet, midibüs, otobüs gibi) girecekseniz fiyatlar değişiyor. Milli Park içinde 7 adet, milli park sınırı dışında da 1 adet olmak üzere 1437 yatak kapasiteli toplam 8 adet tesis bulunmaktadır. 

Milli park içinde ki Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi’nde 800 m uzunluğunda kayak pisti ile 1500 m uzunluğunda iki adet telesiyej tesisi çalışmaktadır.

Buraya kadar gelmişken kayak yapmayacağımıza göre hiç olmazsa telesiyej ile yukarılara çıkıp inelim dedik. Telesiyej için ayrı ücret ödeniyor.

Ilgaz Kayak Merkezinde ister yürüyüşe çıkın, isterseniz telesiyejle dolaşın, isterseniz de kayak yapın. Çok iyi kayak bilmeseniz bile meraklı iseniz özel hocaların eşliğinde bu zevkinizi yapabilirsiniz. Biz çok güzel manzaralar eşliğinde yürümeyi tercih ettik.

Bu kadar üşüdükten sonra sıcak bir ortam ve gelsin kahveler. İyi gider ama değil mi. Unutmadan söyleyelim Kayak Merkezinde özel hocalara vereceğiniz ücret dışında her şeyi kredi kartı ile ödeyebilirsiniz.

Kış tatilimizi bitirdik ve artık geri dönüş zamanı geldi.

Çok güzel manzaralar eşliğinde, sisler içinde geride bıraktığımız Ilgaz Dağı’dan Ankara’ya dönerken mırıldandığımız şarkı:

ILGAZ ANADOLU’NUN SEN YÜCE BİR DAĞISIN