Ülkemizin her köşesinde bir tarih ve medeniyet yatıyor. Bunları keşfetmek için çıktığımız yolda Gaziantep’e gelip de Dünyanın en büyük yeraltı tapınağı olan Mithras Tapınağı’nı görmemek olmaz dedik. Gaziantep’in ilk yerleşim yeri Dülük antik kenti ve bölgedeki Mithras Tapınağı diğer adıyla Şarklı Mağara’yı görecektik. Gaziantep’ten sadece 10 km uzakta olan Şehitkamil İlçesine bağlı Dülük mahallesine gidiyoruz. İlk yerleşimi 600 bin yıl öncesine tarihlenen Dülük, “Antik Kent” ve “Kutsal Alan” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Antik yerleşim, Dülük Köyü’nün kuzeyindeki Keber Tepesi ve çevresinde toprak altındadır. Kutsal alan yani Mithras Tapınağının olduğu yer  ise Dülük Köyü’nün yaklaşık 3 km kuzeyinde,  Dülük Baba Tepesi‘nde yer almaktadır. Antik kentte kazı çalışmaları devam ettiği için biz kutsal alana gideceğiz. Dülük Mahallesine geldik ancak Mithras Tapınağı için yönlendirme tabelaları maalesef yok. Yine en kolay yolu seçiyor ve orada yaşayanlara soruyoruz. Tren yolunun yanındaki yoldan gideceğimizi söylüyorlar. Arabamızı park ediyor ve mağaraya doğru gidiyoruz. Kutsal alan sedir ve çam ağaçlarıyla kaplı, 1.020 rakımlı Dülük Baba tepesinde yer almaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Dülük Mithras Tapınağı, Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Almanya Münster Üniversitesi’nin katılımlı kazıları sonucunda 1997-1998 yıllarında ortaya çıkarılmıştır. Peki kimdir Mithras? İran kökenli bir tanrı olan Mithras gizli güçlerin ve yeraltının hakimidir. Tanrı ile insanlar arasındaki bir aracı ve ruhların kurtarıcısıdır. Bütün canlıların onun kurban ettiği boğanın kanından olduğuna inanılmaktadır.  Mithras inancı öyle yayılmıştır ki MS I yy’da askerlerce Roma’ya yayılmış hatta İmparator Commodus Ve İmparator Julianus bu dine girmişlerdir. MS II.yy’da ise Hıristiyanlığın rakibi olmuştur.

Çok güzel piknik yerlerinin arasından Doliche kabartma taşında duruyoruz. Bu taşın anlamına gelince; Tauroktoni adı verilen boğa öldürme sahnesi kabartma halinde işlenmiştir. Tanrı Mithras, gezegenleri simgeleyen yıldızlar, takım yıldızlarını simgeleyen akrep, yılan, köpek vb. gibi figürlerin eşliğinde bir boğayı öldürürken resmedilmiştir. Astrolojiye göre Yunan ve Roma döneminden önce ekinos boğada idi. MÖ 4000-3000 de gerçekleşen Boğa çağının sonu, boğa öldürme sahnesiyle ifade edilmiştir. Perseus takım yıldızının tam boğa üzerindeki konumu, boğayı Perseusun öldürdüğü kavramını yaratmıştır. Bu sahnede Perseusun yerine geçen Mithras boğanın gücünü yok etmekte, bahar ekinoksunu boğa burcundan çıkarıp, koç burcuna sokmaktadır. Bu sahne, Boğa çağınının sona erdiğini, yeni bir çağın başladığını simgelemektedir.

İşte yer altı tapınağının bulunduğu mağaranın önündeyiz.  Ama o da ne kapalı. Hani kapı duvar derler ya… Burada mağaranın girişi demir parmaklık ve tel örgülerle kapatılmış. Bizde ki hayal kırıklığını görmeliydiniz. Buraya kadar geldiğimize mi üzülelim yoksa gelip de göremediğimize mi………  

Demir parmaklıklar arasından içeriyi fotoğraflamaya çalıştık. İnternetten aldığımız resimlere göre yürüme yerlerindeki korkuluklar bile sökülmüş. İçerisi tahrip edilmiş, ateşler yakılmış tam anlamıyla korku yerini andıran bir yer haline gelmiş Mithras tapınağı kaderine terk edilmiş, güvercinlerin yuvası olmuş. Çok yazık

Mağaranın çevresini dolaşıyoruz. Her tarafı otlar bürümüş, tel örgüler çekilmiş.

Mithras Tapınağını gezebilseydik, tapınak iki salonlu olup, Tanrı Mithras, yıldızlar, takımyıldızlarını simgeleyen yılan, akrep ve köpek figürleri işlenmiştir. Duvarlarda kuş, kalp kabartmaları, çivi yazıları varmış. (Resimler: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/gezilecekyer/duluk-antik-kenti)

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.