Balkanlar turumuzda şimdiki durağımız Hırvatistan. Hırvatistan ya da resmi adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti, Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz’in kesiştiği noktada bulunuyor.  Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken ülke özellikle Game of Thrones dizisinin bir çok sahnesine ev sahipliği yaptıktan sonra ününe ün katmış. Game of Thrones dizisinin çekilmediği ülke yok gibi. Malta (Gozo Adası); İspanya (Sevilla, Cordoba); Fas (Ouarzazate, Ait Benhaddou)’ta da çekilmiş. Ünlü İngiliz şair Lord Bryon’un “Adriyatik’in İncisi” dediği Hırvatistan Bosna Hersek tarafından bölünmüş bir ülke. Bosna Hersek yazımızda belirttiğimiz gibi Bosna Hersek’in Neum şehri Adriyatik Denizi’ne kadar uzanıyor ve Hırvatistan (Croatia) ’ı ikiye bölüyor.  

Eğer Hırvatistan’da road trip yapıyorsanız Split’ten Dubrovnik’ ya da Dubrovnik’ten Split’e doğru gittiğinizde ilginç bir durum ile karşılaşırsınız. Hadi Split’ten yola çıkmış olun. Çıkmış olun diyoruz çünkü biz bu anlatacağımızı yapamadık. Split’ten kıyı boyunca ilerliyorsunuz karşınıza bir sınır kapısı çıkıyor. Bosna-Hersek sınır kapısı. Geçiyorsunuz Bosna Hersek’in Neum şehrindesiniz. Sonra hop bir sınır kapısı daha. Hırvatistan sınır kapısı. Geçiyorsunuz Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrine gidiyorsunuz. İşte bu geçeceğiniz bölgeye “Neum Koridoru” deniyor. Bir çok turist Hırvatistan topraklarının bu koridor tarafından kesintiye uğradığını bilmiyor ya da dikkate almıyor ve bu keşfi yaşıyor. Sınırda iki hat var: biri Bosna’ya giden yolcular için, diğeri de Hırvatistan’ın diğer bölgelerine (Dubrovnik İlçesi) transit geçen yolcular için. Otoyoldan belirli ücret ödeyerek gidebilirsiniz.

split.gg/neum-corridor

Ama macera sevenler için bir başka yol daha var. Bu yol Adriyatik kıyısı boyunca muhteşem manzaralı, dağlar arasında kıvrılan 231 km’lik bir rota. Çok virajlı ve doğal durakları olan bu rota bizim gibi macera sevenlerin yapacağı tam günlük bir yolculuğun tadını çıkarmayı seven ve muhteşem manzarayı takdir edenler içindir.

kathi-daniela.com

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”

Her iki güzergahta zamana bağlı olarak Neum koridorunu geçmeniz gerekiyor. Maalesef aklımızın kaldığı bu rotayı turla buraya geldiğimiz için yapamadık. Daha sonra bu macerayı yaşamayı hayal defterimize kaydedip turla geldiğimiz Dubrovnik’te kısa sürede görebildiğimiz yerleri sizinle paylaşalım. Dubrovnik gezi anılarımızı buradan okuyabilirsiniz.

Merak edilenler:

Hırvatistan vize istiyor mu?

Hırvatistan’ı ziyaret edecek Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinden vize istiyor. Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri ise 180 gün içerisinde 90 gün kadar süreyle vizeden muaftır.

Hırvatistan Pahalı mı?

Gerçekten diğer bir çok ülkeye göre çok pahalı.

Hırvatistan’ın para birimi nedir?

Hırvatistan’ın yerel parası Kuna.