Sırbistan ya da resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti Sırbistan-Karadağ’ın ayrılmasıyla oluşmuştur. Ülke 420 yıl Osmanlı toprağı olarak kalan, eski Yugoslavya’nın bir arada kalan iki bölümünden oluşan Sırbistan-Karadağ Devlet Birliği 3 Haziran 2006 tarihinde her iki ülke parlamentosunun birliğin sona ermesini onaylaması ile gerçekleşti.

Sırbistan nerededir?

Balkan yarımadasının ortasında yer alan Sırbistan birçok kültüre ev sahipliği yapan ülkedir. Kuzeyinde Macaristan, batısında Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Karadağ, güneyinde Kuzey Makedonya ve Kosova, doğusunda Romanya ve Bulgaristan bulunur.

Başkenti neresidir?

Başkenti Belgrad‘dır.

Resmi Dili nedir?

Sırbistan’da resmi dil, Rusça ile oldukça benzerlik gösteren Sırpçadır. Ülkede İngilizce de yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle genç nüfusun büyük bir çoğunluğu İngilizce ve Rusça biliyor.

Para birimi nedir?

Para birimi Sırp Dinarı‘dır.

Sırbistan pahalı bir ülke mi? 

Sırbistan turistler için oldukça ekonomik bir ülke. Ülkenin para biriminin Euro olmaması büyük bir etken.

Sırbistan vize istiyor mu? 

Hayır, Sırbistan ile Türkiye arasında karşılıklı vize anlaşması bulunuyor. Sırbistan’a giriş yapabilmek için geçerliliği en az 6 ay sürecek olan bir pasaportunuz olması yeterli. Bu nedenle Türkiye’den her yıl çok fazla turist ülkeyi ziyaret ediyor.

Sırbistan’a nasıl gidilir?

Hava yolu: Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a, Türk Hava Yolları ve Pegasus’un direkt uçuşları var. Uçuş süresi ise yaklaşık olarak 1 saat 30 dakika. Nikola Tesla Havalimanı, şehir merkezine 20 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine gitmek için belediye otobüsü, taksi ya da araç kiralama seçenekleri var.

Otobüsle: Sırbistan’a otobüsle gitmek için İstanbul’dan Belgrad’a giden turizm şirketleri var. İstanbul-Belgrad arası yaklaşık 950 km. Bulgaristan ve Sırbistan sınırlarındaki pasaport işlemleri ve yoğunluk dikkate alınırsa yolculuk, ortalama 12 ile 15 saat arasında değişir. Sırbistan Türk turistlerden vize istemiyor ama Bulgaristan geçişi nedeniyle transit vize alınması gerek.

Trenle: Belgrad’a trenle gitmek isterseniz doğrudan gitmek mümkün değil. İki aşamalı gitmeniz gerek.  Birinci aşama; TCDD’nin İstanbul-Kapıkule-Sofya -Bükreş hattında sefer yapan Bosfor Ekspresi’ne binip Sofya’da inmek. Ekspresle seyahat yaklaşık 9  saat 50 dakika sürüyor. İkinci aşama Sofya-Belgrad arasındaki tren için ayrıca bilet almak gerekiyor. Sofya’dan Belgrad’a direkt gündüz treni ile yolculuk süresi 9 saat 15 dakika.  Ya da Sofya-Belgrad arasını otobüsle gitmek gerek. Yolculuk yaklaşık 6 saat sürüyor. Bulgaristan geçişi nedeniyle transit vize almayı unutmayın.