Bingöl’de doğa harikası, muhteşem manzaralı Yüzen Adalar olduğunu biliyor musunuz? Hadi canım ada da yüzer mi? dediğinizi duyar gibiyiz.

Yüzen Adalar Bingöl-Solhan kara yolunda yaklaşık 5 km uzaklıktadır. Solhan ilçesine bağlı Hazarşah köyü Aksakal göl mezrasında ki Yüzen Adalar, yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Etrafı sık çayırlarla kaplı gölün ortasında yer alan üzeri otlarla örtülü üç minik adacık, göl üzerinde serbestçe hareket edebiliyor.  

Yüzen Adalar tamamen doğal bir oluşumdur. Göl üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrilmiş krater gölü konumundadır. Gölde hareket üç ada üstüne binildiği zaman sal gibi her tarafa ağır ağır hareket etmektedir. İnsan etkisi olmasa da doğal şartlarla adacıklar Rüzgarın etkisiyle hareket ederek sürekli yer değiştiriyorlar. Eskiden adaların üzerine çıkılıyormuş ancak şimdi gölün çevresi giriş ve çıkışlara kapatılmış. Gölün yanına yaklaşamıyorsunuz. Adaların zarar görmesini engellemek için artık üzerine çıkmaya izin verilmiyor. Güzel fotoğraf çekmek için hemen yanındaki yamaçta yer alan seyir terasına çıkmak gerekiyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Gölün alanı 300 m2 , derinliğinin ise 100 m’den fazla olduğu düşünülmekte. Yaz ve kış aylarında su seviyesi aynı kalmaktadır. Su tatlı ve berrak olup, herhangi bir madensel tuz içermemektedir. Her bir adanın çapı yaklaşık 10 m. Her üç ada birbirinden bağımsız ediyor. Adanın üzerinde 4-5 tane bodur dişbudak ağacı mevcuttur. Bu şekilde dünya üzerinde ilk yüzen adaları oluşturuyorlar. Dünyada yüzen adaların hiçbirinde üzerinde yetişen ağaç yok. Bu nedenle daha çok ilgi çekiyor.

Çevredeki bitkiler gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcı olması nedeniyle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Ayrıca gölün ortasında bulunan adanın yapısı incelendiğinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkilerin ada üzerinde mevcut olduğu görülmektedir. Çevresi meşe ve yeşil alan ile kaplıdır.  

Göletin arkasında bir amfi tiyatro ve piknik yapmak isteyenler için bir mesire alanı var.

Gitmek isteyenler için yollar güzel, otopark sorunu yok. Bingöl Yüzen Adalar Tabiat Parkında küçük bir de işletme var.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.