Bugün ki rotamız Orta çağın 7 harikasından birisi olarak kabul edilen İskenderiye’nin batı nekropolünde yer alan Kom el-Shuqafa yani Yer Altı Mezarları ya da kısaca Katakombs. Kelime anlamı olarak Höyüğün Parçaları anlamına gelen Kom el-Shuqafa ya da kısaca yer altı mezarları Roma, Yunan ve Mısır kültürlerini birleştiriyor.

Katakomb’a giriş ücretli. Katakomb’a giriş 80 Mısır Poundu.

Rehberimizin biletlerimizi almasını beklerken bahçeyi dolaşıyoruz. Bahçede değişik Tomb’lar var. 

Yeraltı mezarlarında keşfedilen birçok arkeolojik eser bahçede sergilenmekte. Bulunuşu birçok arkeolojik alan gibi tesadüf olan Yer altı Mezarları 28 Eylül 1900’de bir eşeğin dengesini kaybedip kuyuya düşmesiyle keşfedildi.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kom el-Shuqafa Yeraltı Mezarları, MS 2. yy’da Antonine imparatorluğu döneminde Romalılar tarafından inşa edildi. 

Kom es-Shoqafa Yeraltı Mezarlarına girmek için sarmal bir merdivenle karşılaşıyoruz. Dönerek inmeye başlıyoruz.

Böyle dönerek inerken bu görüntü bize belki size garip gelebilir ama Portekiz-Sintra’daki Regaleira Sarayını hatırlattı. Nedendir bilmem?

Yeraltı mezarları en düşük seviyesi yeraltı suları altında kalmış olmakla birlikte üç kattan oluşmakta ve 300 civarında mezara ev sahipliği yapıyor.

https://www.youtube.com/shorts/sq0lT4ygBuM?feature=share

Birinci katta Salon de Caracalla adlı odaya giden bir koridor var. Bu oda mezar olarak tasarlanmamış, içinde insan kemikleri ve at kemikleri bulunmaktadır.

2. katta ana mezara ulaştığımızda giriş odasının kapısında iki sütunlu, güneş disklerinin altında iki kobra yılanının bulunduğu dikkat çeker.  

Yeraltı mezarlarında üç lahit bulunmuş. Bunlar temelde büyük taş tabutlardır. Lahitler katı kaya parçalarından yapılmışlar ve çiçek, tanrı ve diğer sahnelerin görüntüleri ile süslenmişler.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.