Öyle bir yer düşünün ki döneminin bilinen tüm hayvanlarının ve bitkilerinin birer örneğini içersin, içerisinde rasathane, botanik bahçesi bulunsun ve farklı bilim dalları öğretilsin. Haydi o zaman vakit kaybetmeden tarihe yön veren İskenderiye Kütüphanesi (Bibliotheca Alexandrina)‘ni gezelim ve hazin sonuna bakalım.  

İskenderiye Büyük İskender’in ölümünden sonra komutan Lagus’un savaş sevmeyen oğlu Ptolemaios I Soter’in eline geçti.

Krallığını ilan ederek Mısır’da 300 yıl devam eden bu hanedanın ilk hükümdarı oldu. Savaşı sevmeyen Ptolemaios bilim ve edebiyata düşkünlüğüyle halkın sevgisini kazandı ve eski Mısır hükümdarlarının lakabı olan Firavun unvanını aldı. Firavunun burada meydana getirdiği en önemli eser ise müze ve buna bağlı olan kütüphane idi. 

Antik İskenderiye Kütüphanesi 300 yıl boyunca dünyanın en büyük arşivi olma özelliğini korudu.

https://www.youtube.com/shorts/GDaqWkCVxuw?feature=share

Antik çağın en büyük kütüphanesi olan İskenderiye Kütüphanesinde 900.000 el yazması eserin papirüslere yazılarak rulo şeklinde saklandığı bilinmektedir. Müzenin en önemli bölümü kütüphanesiydi.  

Müzede inanılmaz bir düzen vardı. Kütüphanenin müdürü, bulabileceği her yazılı eseri alma yetkisine sahipti. Mısır’a giren her kitabın buraya götürülmesi gerekiyordu. Kitabın burada bir nüshası basılıp sahibine verilir, kitabın aslı kütüphanede kalırdı.

Bir taraftan da yurt dışına gönderilen memurlar, başka ülkelerde buldukları kitapları satın alıp getirirlerdi. Böylece, o zamana kadar birçok bilime ait dağınık halde ve kaybolmaya mahkum durumda olan eserler emin bir yerde toplanmış olurdu. Kral tarafından desteklenen bu kütüphane yayın evi işlevini de görüyordu.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Ancak kütüphaneyi hazin bir son bekliyordu. Kütüphane yakıldı. Evet böyle bir yere yakılarak son verilmiş ve akıbeti gerçekten çok acı olmuş.  Dünyanın en büyük arşivi olan bu kadar işlevsel kütüphanenin sonu hakkında birçok görüş var.

Bu görüşlerden en yaygın olanı 391 yılında Bizans’ın Mısır Valisi Theophilos, İskenderiye’de Mısır’ın eski din mensuplarına ait Osiris tapınağının yeri olan arsayı, kilise inşa edilmesi için Hıristiyanlara verdi. Burada yapılacak kilisenin temel kazıları sırasında üzerinde eski dine ait yazılar bulunan bir taş çıktı. Hıristiyanlar bunu bir alay konusu yaptılar. Bu olay şehirde oldukça kalabalık halde bulunan Pagan inancı mensuplarını kızdırdı ve sonunda İskenderiye’de dini bir ayaklanma çıktı. İki taraf çarpıştı, insanlar kitle halinde kılıçtan geçirildi. İskenderiye Kütüphanesi’ni Paganlar ile Hıristiyanlar savaşı sırasında imparator I. Theodocius yaktırdı.

İskenderiye Kütüphanesi’nin olduğu bölge yerle bir edildi. İskenderiye Kütüphanesinin sonu ile ilgili birçok efsane de vardır.

Bunlardan halk arasında en çok inanılan iki tanesi kütüphanedeki kitapların hamamlarda tam 6 ay boyunca yakıldığı, bir diğeri ise kütüphanenin tam 6 ay boyunca yandığıdır.

Böylece insanlık tarihinin en büyük bilim ve kültür hazinesi yok oldu. İskenderiye Kütüphanesinin acı sonu ve yok oluşu 2009 yapımı Agora filminde anlatılmaktadır. İzlemenizi tavsiye ederiz.

https://www.youtube.com/shorts/3aLsUQ-P57I?feature=share

Kütüphanenin var olduğu sanılan alana antik kütüphanenin anılması amacıyla 1995-2002 yılları arasında yenisi inşa edildi. Yeni İskenderiye Kütüphanesi, yeri tam bilinemediği için şehrin merkezinde ve limana yakın bir konumda 2002 senesinde inşa edildi. İçerisinde sergi salonları, rasathanesi bulunan bir müze-kütüphane şeklinde bir kültür merkezidir.

Kütüphanenin 3. girişinde “Bilim bizi tanrıların gazabından kurtarır” yazmaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kütüphanenin avlusunda bilimsel bir çok objeyi bulabilirsiniz.

İskenderiye Kütüphanesi her gün ziyaret açık. Ziyaret saatleri: Pazar – Perşembe 10.00 – 17.00/ Cuma 14.00 – 17.00/Cumartesi 12.00 – 16.00

İskenderiye Kütüphanesine giriş ücretli. İskenderiye Kütüphanesi’ne giriş ücreti 70 Mısır Poundu. Öğrenci iseniz indirimli bilet alabilirsiniz. Her yerde olduğu gibi Mısırlı’ysanız çok çok daha ucuz giriş bileti.