Bugün Nubian Köyü ya da daha bilinen söylemiyle Nübye Köyüne gidiyoruz. Nübiyeliler Mısır’ın güneyinde Aswan’a yakın olan adalarda yaşıyorlar.

Mısır’ın güneyi ile Sudan’ın kuzey bölgelerinde yaşan Nubiye halkı gerçekten merak uyandırıyor. Kendileri hakkında okuduklarımızın arasında en ilginç olanı ise evlerinde “evcil hayvan” olarak timsah beslemeleri oldu. Yanlış duymadınız siz evde evcil hayvan olarak kedi, köpek, kuş beslerken onlar timsah besliyormuş. Bakalım köye gidince göreceğiz.

Nil Nehrinin hemen yanında ulaşımı biraz zor olan Nubiyan köylerinden birine gitmek için şehir merkezinden kalkan tekne ya da felluca (feluka) denilen buraya özgü küçük teknelerle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Felukaya bindiğimizde manzara gerçekten muhteşem.

İrili ufaklı adalar, kuşlar, ağaçlar ve tabii ki olmazsa olmaz altın sarısı kumlar yani çöl bize eşlik ediyor.

https://www.youtube.com/shorts/ocJ6-EvfUPI?feature=share

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Aga Khan Mozolesi

Nehirde ilerlerken kıyıda çölün ortasında tepede gördüğümüz yapı dikkat çekici. Rehberimizden bu yapının Aga Khan Mozolesi olduğunu öğreniyoruz.  

Mozole 1957’de vefat eden Ağa Han III, Sultan Muhammed Şah’ın türbesi. Türbe, yüksek bir kıyı kumulunun üzerine inşa edilmiş ve nehir kenarından çok güzel görünüyor. Türbeyi Ağa Han’ın eşi Begüm Om Habibe Ağa Han yaptırmış. Khan’ın eşinin 2000 yılında ölene kadar her gün mezarına kırmızı bir gül bıraktığı ve bu uygulamanın günümüzde de devam ettiği söyleniyor. Mozole ziyaret kapalı.

Uçsuz bucaksız çölün ortasında uzanan Mısır’a hayat veren Nil’de ilerlerken sessizce esen rüzgarı yüzünüzde hissetmek çok güzel bir duygu. Felukalar motorlu teknelerden daha sessiz olduklarından özellikle turistler tarafından tercih edilmektedir.

Nil’de ağır ağır ilerlerken felukamızda herkes sessizliğin arasında huzur veren küçük dalga seslerini dinlerken felukanın kaptanı elinde bendir ile sessiz oturan bizleri hareketlendiriyor.

Bir nubye halk şarkısı patlatıyor. Bizler de alkış tutarak eşlik ediyoruz. Felukaya hareketlilik geldi.

İşte uzaktan çok güzel renkli evleri ile Nubiye köyü göründü…….. Diğer teknelerin yanına yanaşıyoruz.

Yerel baharatların buram buram koktuğu, el sanatların sergilendiği çarşının içinden geçerek rengarenk evlerden birisine ulaşıyoruz.  

Köy çok renkli. İnsanlar çok güleryüzlü misafirperver.

https://www.youtube.com/shorts/XjxusftEDXc?feature=share

Hemen hibiscus çayı ikram ediyorlar. Mısır’da hibiscus çayı yani bildiğimiz ebegümeci çayını içmek çok yaygın.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Çaylarımızı da içtikten sonra çevre keşfine başlıyoruz. Geldiğimiz evin duvarlarını kurutulmuş timsahlar süslüyor.

Çevreyi dolaşınca bir kafes içerisinde canlı timsahları da görüyoruz. Ev halkı “evcil timsahlarını” göstermekten çok mutlu oluyor.  Hatta isterseniz onları tutmanıza ve sevmenize de izin veriyorlar. Hani bir laf var ya “yok biz almayalım” bize sadece görmek yeter diyoruz. O an biraz içimiz acıdı. Evet timsahlar vahşi hayvanlar, insanlara zarar veriyorlar ama böyle küçücük kafeslerin içinde tutulmaları da çok doğru değil. Bunlar vahşi hayvan doğada özgürce dolaşmaları gerek. Ama  ne yapalım burada gelenek böyleymiş. Her evin içerisinde en az 1 tane canlı timsah bulunmalıymış. Bunu bolluk, bereket, zenginlik göstergesi kabul ediyorlarmış.

Timsahlarla vedalaşıp biraz da çarşıyı keşfedelim.

Çarşıda yerel baharatları ve el sanatlarını pazarlıkla satın alabileceğiniz küçük bir pazarları var. Ne alırsanız alın pazarlık yapmayı unutmayın.

https://www.youtube.com/shorts/KLD8UOkKoMI?feature=share

Eğer çevreyi keşfetmek ve çarşı dolaşmayı kısa sürede tamamlarsanız kına dövmesi yaptırabilir, deve gezintisi yapabilir ya da Nil Nehrinde yüzmeyi deneyimleyebilirsiniz. Nil’de yüzmeyi kim hayal etmemiştir ki? Nil’de yüzmek isteyenler suyun çok soğuk olduğunu unutmasınlar. Biz bu deneyimi sadece ayaklarımızı Nil sularına sokarak yaşadık. Gerçekten çok soğuk ama o sıcakta çok rahatlatıcı. Eeeee Nil Nehri’ne de girmedik demeyiz artık…… Hemen söyleyelim Nil’de timsah yok, artık tüm timsahlar baraj gölünde yaşıyormuş.

Dönüş vakti geldi. Yine felukamıza binip halk şarkıları eşliğinde ilginç bir yeri görmenin mutluluğu ile gemimize döndük.

Gemide bugün Galabeya Partisi var. Yemek sonrası hazırlanıp partiye katılacağız.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Galebaya Partisi nedir? Mısır’a özgü herhangi bir kıyafet aldıysanız bu gece giymek en doğru yer. Bu tür partilerde çeşitli oyunlar oynanır. Partiyi izlemek üzere salonda yerimizi alıyoruz.

Sahneye önce Tanoura dansı yapmak üzere rengarenk kıyafetleri ve elinde 4 adet bendiri ile dansçı geliyor. Tanoura Mısır’da geleneksel bir halk dansıdır ve pelerinimsi 2 ayrı parça etek giymiş erkek bir dansçının dönerek sergilediği bir showdur. Tanoura kadınlar tarafından gerçekleştirilen çoğu dansın aksine sadece erkekler tarafından gerçekleştirilir. Üzerinde ışıklar iliştirilmiş kocaman renkli bir etek, aşağıda pantolon giyen dansçı seyircilerin ritmik alkışları eşliğinde dönmeye başladı.  Dönerek yaptığı dansı ilgi ile izliyoruz.  

https://www.youtube.com/shorts/vDmLAw0DyKU?feature=share

Dansçı sahneden inince sıra tabi ki bizlere geliyor. Ooooooo Nesli ve Sevgi çoktan piste çıkmışlar bile…

Gecenin bitiminde partiye katılan ekibimiz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.