Mısır denince akla piramitler (Giza ve Saqqara Piramitleri) ve tapınaklar gelir. Mısır’da o kadar çok tapınak var ki hepsini gezmek oldukça zor. Biz bugün Edfu (Horus) Tapınağına gidiyoruz. Abu Simbel ve Kom Ombo Tapınaklarını gezdik. Edfu’dan sonra rotamız Luxor ve Karnak Tapınakları olacak.

Sabah kahvaltı sonrası erken saatte gemiden ayrıldık. Küçük minibüslerle Edfu Tapınağı’na doğru yola çıktık. Tapınağa yaklaştıkça tozu dumana katan faytonları izlemek hem ilginç hem de ürkütücüydü.

Bir fayton bu kadar mı hızlı kullanılır. Hayvanlara yazık. Üstelik ortalığın toz duman olması insan sağlığına zararlı. Ha bir de siz dikkat etmezseniz üstünüze sürüyorlar. Videoyu izleyin bakalım bize ne kadar hak vereceksiniz? Meğer burada ulaşım aracı faytonmuş.

Tapınağa doğru ilerliyoruz. Aman tanrım bu ne kalabalık. İlerlemek değil insan selinde sürükleniyoruz adeta. Tüm turlar aynı saati seçince kalabalık kaçınılmaz oluyor.

Siz buraya tur ile gelmezseniz sabahın erken saatlerini ya da gün batımını tercih edin. Turist Çarşısı denilen dükkanların arasından kayarak tapınağın girişine geldik. Hemen girebildik mi. Tabi ki hayır. Rehberimizden biletlerimizin gelmesini bekliyoruz. O kadar kalabalık bir ortam ki maskelerimizi takmak zorunda kaldık.   

Neyse yaklaşık 40 dakika sonra içeriye girebildik. Derin bir ohhhhh çektik. En azından kalabalık biraz dağılım gösterdi.

Edfu, Luksor ile Aswan kentleri arasında Aswan’a bağlı küçük bir şehirdir Edfu Tapınağı Antik Mısır döneminde şahin başlı tanrı Horus’a ‘a adanmış. Horus’u hatırlarsanız Kom Ombo Tapınağı’nın adandığı iki tanrıdan birisi. Edfu Tapınağı Tanrı “Horus’un Kutsandığı Yer” olduğundan eski Mısırlılar için ayrı önem taşımakta.

Tapınak, Mısır’daki antik döneme tapınakları içinde Karnak Tapınağı’ndan sonra en büyüğü ve günümüze kadar en iyi korunanıdır. Yaklaşık 2000 yıl toprak altında kalmıştır. Tapınağın ana giriş kapısının yer aldığı devasa duvarın önünde hemen bir fotoğraf alalım.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Tapınağın en gözde yerlerinden ve Mısır tapınaklarındaki en uzun olan pilon 36 m yüksekliğinde ve üzerinde Horus ve Firavun Ptolemaios Hanedanı üyelerinin kabartmaları vardır.

Pilon yani tapınak giriş kapısı genelde üç tarafı bir veya iki sıralı sütunlarla çevrili bulunan bir avluya açılır. Avluya giriyoruz.

https://www.youtube.com/shorts/sOF0NLjo0zY?feature=share

Üç kenarda 32 kule sütun ile çevrili avluda  sütunlar, çiçek ve palmiye başlıkları ile süslenmiş. Halkın da girebildiği avlu aynı zamanda tören alanı olarak kullanılmış.

Toplam 12 sütunun bulunduğu hipostil salonundan kutsal alana doğru gitmeye çalışıyoruz. Fazla oyalanmadan önce buraya gidelim dedik.

Çünkü kapıdaki kalabalık ile burada karşılaşırsak bırakın fotoğraf çekmeyi nefes bile alamayız. Nihayet Kutsal Alanlar ya da Tanrıların Odası denilen yere ulaştık. Fotoğraftan önce hemen bir video çektik.

https://www.youtube.com/shorts/tKUv0JyemMg?feature=share

Kutsal alanın içinde bir odada Tanrıların altın bir kayığı var. Bu kayıkla Antik dönemde Mısırlılar tanrı ve tanrıçalarının altın heykellerini taşımışlar. Bu kayık replikaymış ve kutsal alanda sergileniyormuş, orijinalı ise Louvre Müzesi’nde. 

Kutsal alan odasının duvarları değişik kabartmalar ile donanmış.

Peki adına tapınak adanan hatta Kom Ombo Tapınağının adandığı iki tanrıdan biri olan Horus kimdir? Haydi hem tapınağı gezelim hem de biraz mitolojiye dalalım ve olamaz dediğimiz şeylerin nasıl olduğuna bakalım.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Mısır’ın en önemli tanrılarından birisi olan Horus, Osiris ve İsis’in oğludur. Horus babasının intikamını almak için amcası ve kötülüklerin tanrısı Set ile savaşır. Savaşın kazananı yoktur ama Horus bir gözünü kaybeder. Horus’un gözünü bilgelik tanrısı Thot tamamlar.

Bu sırada Horus’un annesi İsis, Set’in parçalara ayırdığı kocası Osiris’i hayata döndürmeyi başarır ama Osiris konuşma, duyma gibi yeteneklerden yoksun kalır. Horus babasına gözünü verir ve yutmasını söyler, bu sayede eski güçlerine kavuşabilecektir. Osiris gözü yutar ve eski gücüne kavuşur. Daha sonra Horus gökyüzüne öteki alemlerin tanrılarına ulaşabilmek için büyük bir merdiven yapar.

İsis, Osiris ve Horus birlikte bu merdivenden tırmanırlar ve öteki alem tanrılarının huzuruna varırlar. Güneş Tanrısı Ra, Osiris’i öbür dünyanın kralı yapar ve Horus ise Yukarı ve Aşağı Mısır’ın tanrı kralı olup tüm firavunların koruyucusu olur.

Kom Ombo Tapınağını gezerken Tanrı Horus’un şahin başlı olduğunu öğrenmiştik. İşte bu nedenle Horus’un şahin kadar keskin gözleri olduğu tasvir edilir. Horus’u bir şahin olarak gösteren heykeller de tapınağın girişinde.

Ana girişin batısına doğru gittiğimizde “Mamisi” denilen “Doğum Evi“’ne ulaşıyoruz. Burası Horus ve Hathor’un oğlu Harsomptus’a ithaf edilmiş. Burada, Horus ve firavunun ilahi doğumunu onurlandırmak için her yıl festival düzenlenirmiş.

Edfu Tapınağına giriş ücretli. Ziyaret saatleri: her gün saat 07.00-17.00

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.