Mısır gezimizin bizce en heyecanlı bölümüne geldik. Abu Simbel Tapınağını ve daha sonra gideceğimiz Luxor ve Karnak Tapınaklarını görmek, hayalimizin gerçekleşmesi demekti. Aswan’a gelince Klasik Mısır turu bitmiş Antik Mısır turu başlıyor demektir.

Aswan denilince Yüksek Barajının yanı sıra Abu Simbel, Kom Ombo ve Edfu (Horus) Tapınakları akla gelir. Bu tapınaklar bizim gibi Antik Mısır meraklılarının, gezginlerin, Mısır’ı görmek için gelenlerin görülecek yerler listesinin başında yer alırlar.

Bu tapınakların içerisinde belki de adı en çok bilinen Abu Simbel Tapınağı ya da Ebu Simbel Tapınağı tam olarak kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde Yukarı Mısır’ın Sudan sınırına  yakın bölgesindedir. Aswan’ın yaklaşık 300 km güneybatısında Nasser Gölü’nün kıyısında yer almaktadır.   

Abu Simbel Tapınağına gitmek için sabah 6.00’da yola çıkmamız gerekiyor. Yaklaşık 300 km yolumuz var. Yani nereden baksanız 3 saat yol demektir. Aswan’da demir atan gemimiz bizlere sabah kahvaltısı olarak kumanyalar hazırlamış. Kumanyaları alıp yolda uyumaya devam ederek yola çıkıyoruz. Yolda verdiğimiz yarım saatlik molanın ardından Abu Simbel Şehrine ulaşıyoruz ve tapınağa doğru yola devam ediyoruz.

Abu Simbel Tapınağı “İkiz tapınaklar” olarak da bilinir. MÖ 13.yy’da Firavun II.Ramses’in döneminde dağ yamacına oyulmuştur. II.Ramses Antik Mısır’ın 19. hanedanın 3. Firavunu olup yaklaşık 60 sene tahtta kalmış bir firavun olarak Antik Mısır tarihinin en önemli firavunlarındandır.

Her iki tapınağı da tek bir fotoğraf karesine sığdırmak istediniz. Çok zor gibi görünüyor değil mi? Kraliçe Nefertari’ye adanan küçük tapınağın yakınında bulunan küçük kapalı teras panoramik nokta olarak bilinir. Buradan tapınakların her ikisi de aynı fotoğraf karesine girmektedir. Kolay gelsin.

Tapınaklar ilk yapıldıkları yerde değillerdir. Tapınaklar Kompleksinin Aswan Yüksek Barajının inşası sırasında Nesser Gölü’nün suları altında kalmasını önlemek için 1968 yılında daha yüksek bir yere taşındı. Tapınaktaki heykeller parça parça taşınıp yeni yerlerinde büyük bir özenle birleştirildiler. 

İki tapınaktan oluşan kompleksin büyük olanı Amun, Ra-Horakthy, Ptah ve II. Ramses’e adanmıştır. Daha küçük olanı ise Ramses’in 40 karısı (bazı kaynaklarda 68 olarak belirtiliyor) arasında en çok sevdiği Nefertari ve Tanrıça Hathor’a adanmıştır.

Önce büyük tapınağı ziyaret edelim. Muhteşem girişinde her biri bir tahtta oturmuş şekilde tasvir edilen II. Ramses’i temsil eden dört devasa heykel bulunmakta.  Soldaki heykelin bir tanesinin başı yok. Nedeni depremde zarar gören heykelin baş ve gövdesi yerine konulmamış, heykelin ayaklarının dibine yerleştirilmiş. Ramses’in bacaklarının yanında ki heykeller karısı Nefertari, annesi, oğlu ve kızlarına aitmiş. Bu heykellerin özelliği hiç birisinin boylarının firavunun dizlerinden daha yüksek olmaması.

Haydi içeriye girelim. Doğal olarak çok büyük bir kalabalık var. Neredeyse tüm tur otobüsleri aynı saatte gelmiş. Her tapınakta olduğu gibi önce Hipostil salonundan geçiyoruz. Hipostil salonu 18 m uzunluğunda ve 17 m genişliğinde.  Her iki tarafta Ramses’i tasvir eden sekiz büyük sütun var.

Hipostil Salonu’nun sağında ve solunda ki yan odaların bazıları hazine ve depo odası olarak kullanılmış

Tapınağın duvarlarındaki kabartmalar, Ramses’in savaş sahnelerini tasvir ediyor. En ünlü rölyef, kralın savaş arabasında esir alınan kaçan düşmanlarına ok attığını gösterir. 

Hipostil salondan ilerleyerek Tanrılar Evi denilen Kutsal Alana ulaşıyoruz. Siyah bir duvarda, oturan Ramses ve Büyük Tapınak Tanrı üçlüsünün (Amun, Ra, Harakhty, Ptah) kayaya oyulmuş heykelleri var: Bu odanın özelliği güneşin senede iki kez bu odaya girmesi ve heykelleri aydınlatması. Güneşin odaya girdiği tarihler 22 Ekim ve 22 Şubat. Bu tarihlerin sırasıyla kralın doğum günü ve taç giyme günü olduğu iddia ediliyor. Ama bunu destekleyecek doğrudan bir kanıt da yokmuş.

İşte burası fotoğraf çekmek için en zorlandığımız nokta. Buraya kadar zaten kalabalık olan tapınağın içerisi burada iki katına ulaşıyor neredeyse. Alan fotoğraf çekebilmek için çok dar, flaş kullanımı da yasak. Gerçekten oldukça emek harcamak gerekiyor. Ama hem fotoğraf ve hem de video çekmeyi başardık.

Tapınak figürlerine dikkat ederseniz ellerinde bir sembol bulunmakta. İlk bakışta bir haç veya “T” harfine benzetilmektedir. Aslında tam olarak ikisi de değildir. Yaşam anahtarı, Ankh ya da Nil’in Anahtarı olarak bilinen sembolüst ucu bir ilmiği andıran “T” harfinin üzerine oturtulmuş küçük bir daireden ibaret olup yaygın bir Antik Mısır sembolüdür.

Tapınakta bir grubun elinde gördüğümüz sembolün sözcük anlamı “yaşam” olup ankh işaretinin simgelediği değişik anlamlar vardır. Mumyaların üzerine konulan ankh sembolü, mumyalananın, ilahlara benzer duruma gelene kadar doğum-ölüm süreçlerinden defalarca geçeceğini simgeler. Firavunların bu sembolü dudaklarının arasında tutarak, bu nefesin kendilerine Öteki Dünya’da hayat vereceğine inanılırdı. Mısırlı; “yaşam haçı”dır, kadın ve erkeğin birlikteliğini simgeler ve evrensel yaşamın çekiciliği olarak ele alır. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Haydi Küçük Tapınağa gidelim. Ana tapınağın hemen ilerisinde Nefertari’ye ve Tanrıça Hathor’a adanmış daha küçük bir tapınak var. Yaklaşık 10.5 m boyunda kral ve kraliçe heykelleriyle süslenmiş bir girişi vardır.  O döneme kadar firavunların eşlerinin heykelleri, firavunun kendi heykelinin dizini dahi aşamazken Nefertari’ye tapınak adanması tarihte bir ilktir.

Küçük tapınağın da yapısı büyük tapınağa çok benziyor. Yine girişteki büyük heykellerin arasında çocukların küçük heykelleri var. İçerideki hipostil salonunda büyük sütunlar var. 

Ama buradaki sütunlarda Hathor’un gülümseyen başı yer alıyor. Duvarlarda kabartmalar ve rölyefler yer alıyor.

https://www.youtube.com/shorts/v10bIbOcU54?feature=share

Tapınak içindeki en önemli kabartma, Hathor’un inek görüntüsünde dağlardan çıkıp Nefertari ile Ramses’i koruduğu sahne.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Abu Simbel’e nasıl gidilir? İşte bunun cevabı biraz zor. Neden mi? Yazımızın başında dediğimiz gibi, Abu Simbel Tapınağı Sudan sınırında. Tam olarak kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde

Otobüsle gelmek isterseniz; Aswan’dan otobüsle buraya seyahat etmek çok mantıklı değil. Aswan Abu Simbel arası yaklaşık 300 km. Yaklaşık 3 saat yol var. Gidiş dönüş 6 saat sadece yolunuz var. Neredeyse tüm gününüz yollarda geçecek. Tabi bu süre normal yollar için geçerli. Mısır’da trafik çok tehlikeli, virajlı ve yollar çok rahat değil.

Uçakla gelmek istediniz; Abu Simbel Havaalanına geldiniz. Neden şaşırdınız? Evet Abu Simbel’de hava alanı var. Buraya herhangi bir turla gelmeyen gezginler uçakla gelip ve aynı uçakla geri dönüyorlar genelde. Bu yol biraz maliyetli ama kesinlikle değer.

Nehir yolu ile gelmek en keyifli ve en rahat yol. Nil Nehrini kullanarak yapılan 4 günlük Cruise turları. Cruise turları ile Aswan’a gelip buraya düzenlenen turlarla gidebilirsiniz.

Buraya turla gelmek gerekiyor. Önce Aswan’a ya da Abu Simbel Hava alanına ulaşıp tura yazılmanız gerek. Çünkü 1997’de bir terör örgütü Deir el-Bahari’de turist kafilelerine saldırmış ve 62 kişiyi öldürmüş. O günden beri de herkes saat 4.00 ya da 11.00’de hareket eden otobüs konvoylarına katılmak zorunda. Tura yazılmak için ise 1 gün önceden pasaportunuzun fotokopisi ile yerel bir turizm ofisine başvurmanız gerek. Kaydınız yapıldıktan sonra tur ücretinizi peşin olarak veriyorsunuz. Sonra bir görevli sizinle otelinize kadar geliyor. Bunu neden yapıyor derseniz. Hem otelinizi net olarak öğrenmek hem de buluşma saatini söylemek için. Çünkü sizi oradan almak için sabah saat 04.00’de araç gönderecekler.  Haaaa şimdi diyeceksiniz ki birisi gelmeden sözel olarak söyleseler olmaz mı? Demek ki kuralları böyle ne diyelim. Sabah otelinizden alınıyorsunuz ve Aswan’ın çıkışında ortak bir noktada bütün araçlar toplanıp saat 05.00 civarı hep birlikte yola çıkılıyor.

Ama buraya ne kadar zor da olsa gelseniz inanın bize “değermiş” diyeceksiniz.

Abu Simbel’e giriş ücretli. Turistlere 260 Mısır Poundu. Ziyaret saatleri Her gün saat 06.00-17.00 arası açık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.