Çemberlitaş denilince ilk ala gelen eser Çemberlitaş Sütunu‘dur. Biz size hem bu sütundan hemde tarihi Çemberlitaş Hamam‘ından bahsedeceğiz.
Çemberlitaş Sütunu
Çemberlitaş Sütunu ya da diğer adlarıyla Yanık Sütun veya Konstantin Sütunu MS 330 yıllarında İmparator I. Konstantin onuruna, İstanbul’un yedi tepesinden biri olan ve şu anki adıyla Çemberlitaş olarak adlandırılan semtteki tepeye dikilmiş olan anıtsal sütun. Uzunluğu 57m olan sütun her biri 3 ton ağırlığında ve 3 metre çapında olan bileziklerle birbirine bağlanmış toplam 8 adet sütun ve bir kaidenin üst üste konulmasıyla oluşturulmuştur. İlk yapıldığında sütunun üzerinde doğan güneşi selamlayan bir Apollon heykeli var iken 330 yılında İstanbul’a dikildiğinde İmparator Konstantin bunun yerine kendi heykelini sütunun üstüne koydurtmuştur. Daha sonra da yine Bizans imparatoru olan Julianus ve Theodosius’un heykelleri konulmuştur. Sütun, 1081 yılında yıldırım isabet etmesi nedeniyle yanmış ve hasar görmüş ve üzerindeki heykel devrilmiştir. Bundan sonra I. Aleksios sütunu onartmış ve üzerine kaidesi olan bir başlık ile büyük bir haç koydurtmuştur. İstanbul’un 1453 yılındaki fethinden sonra üzerindeki haç indirilmiştir.
Çemberlitaş ilk kez 1470’li yıllardan sonra I. Selim döneminde yenilenmiştir.Osmanlı döneminde Apollon sütunu büyük bir yangın geçirmiş, sütunun mermerleri zedelendiğinden Sultan II. Mustafa Sütunun altına duvarla takviye ettirmiş, demir çemberlerle sardırarak sağlamlaştırmıştır. Bu nedenle o günden sonra adı Çemberlitaş olarak anılmıştır. Kesinliği ispat edilmemekle birlikte, sütun’un alt kısmında İsa peygamber’in Kudüs’te olduğu varsayılan mezarından alınarak buraya getirtilip gömülen bazı eşyanın olduğu söylenmektedir.
Çemberlitaş Hamamı
Çemberlitaş Hamamı Çemberlitaş Sütununun yanında yer alan tarihi bir hamamdır ve 1584 yılında yapılmıştır. Mimar Sinan’ın eseri olan hamam Sultan II. Selim’in eşi ve Sultan III. Murad’ın annesi Nûrbânû Sultan tarafından Üsküdar’da Toptaşı’ndaki, Vâlide-i Atik Külliyesi’ne gelir getirmesi için yaptırılmış ve vakfedilmiştir.
Geleneksel Türk Hamamı, değişik masaj terapilerinin yanında gelin hamamı ile meraklılarına hizmet vermektedir. Kadınlar ve erkeklere ait ayrı bölümler mevcuttur.
Hamamda ihtiyaç duyulan malzemeler temin edilmektedir. Yine de isterseniz kişisel eşyalarınızı getirebilirsiniz. Eşyalarınızı koyabileceğiniz kilitli dolaplar mevcuttur.
Vakti olanlar için kaçırılmayacak bir fırsat. Bizim maalesef vaktimiz olmadığı için şöyle güzel bir hamam sefası yapamadık. Yoksa yazılarımızı takip edenler bilir. Hamam ve termal dinlenmesini ve rahatlamasını bulduk mu pek kaçırmayız. Fas-Kazablanka’da tarihi Hammam de La Mosquee Hassan II Hamam‘ındaki keyfi, Almanya Baden-Baden, Almanya Aachen ve Almanya Therme Erding, Andorra’da Güney Avrupa’nın en büyük termal kaplıcası olan Caldea’da termal keyifleri çok hoştu. Tavsiye ederiz. Çemberlitaş Hamamı her gün 06.00-24.00 saatleri arasında açıktır. Fiyatlar uygundur.
Yorum Bulunamadı