Bugün Kayseri il merkezinin yaklaşık 20 km uzağında eski adıyla Karaev ya da Karahöyük, yeni adıyla Kültepe Köyü’nün hemen güneyinde yer alan Kültepe Ören Yeri’ne gidiyoruz. Kültepe, Kaniş  harabelerinin bulunduğu bir antik kent ve ören yeridir.

Neden Kültepe deniyor diye merak edenlere… Ören yerinin uzaktan görüntüsünün kül rengi bir tepe olması nedeniyle Kültepe denmektedir. Araba ile gelirseniz Ören Yerine ulaşmanız için Kültepe tabelasından dönmeniz gerekiyor.

Kültepe’ye ulaştığınızda arabamızı park ediyoruz. Görevli kişinin eşliğinde Kültepe hakkında bilgilerin bulunduğu yazıtlara ulaşıyoruz. Kültepe Erciyes Dağı’nın eteklerindeki ovada bulunmaktadır. Anadolu’nun en büyük merkezlerinden olup maalesef en çok hasar görenidir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kültepe, dünyanın ilk organize ticaret merkezi olması, Anadolu’daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve bu tabletlerde, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektuplar senetler, mühürler ve anlaşma metinlerinin bulunması nedeniyle 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi‘ne girerken, Kültepe tabletleri de 2015 yılında UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedildi. Kazılarda bulunan eserler Kayseri Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Kanesh, Karahöyük Mahallesi sınırları içendedir. Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü‘nde arkeolojik kazılar, 74 yıldır devam ediyor. Bilimsel kazılar Türk Tarih Kurumunun himayesinde 1948 yılında başlamış rahmetli Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında 2005 yılına kadar devam etmiştir. Daha sonra Prof. Dr. Kutlu Emre devam etmiş, vefatından sonra Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu kazılara devam etmektedir.

Kültepe, biri yerlilerin oturduğu höyükten, öteki aşağı şehir veya Asurlu tüccarların yerleştiği Karum alanından oluşmuştur. Höyüğün çapı 500 m, ova seviyesinden yüksekliği 20m’dir.

Kaniş’te Asur Ticaret Kolonisine ait en eski idari bina “Güney Teras’taki Saraydır”. Sarayın zemin katında oturma odaları, hizmet odaları ve depolar açığa çıkarılmıştır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kazılarda höyükteki en eski yerleşimin Geç Kalkolitik Çağ (MÖ 300-2500) olduğu, onu Eski Tunç Hitit, Frig, Hellenistik-Roma çağlarının takip ettiği tespit edilmiştir.

Arkeolojik kazılarda en önemli sorun çıkarılan toprağın kazı alanından taşınmasıdır. Bu taşınma geleneksel olarak bir el arabasını kullanan insan gücü ile olmuştur. Tabi ki bu çok zaman alan ve zahmetli bir uygulamadır. Alacahöyük’te 1935 yılında başlayan kazılarda da bu yöntem devam ederken Atatürk kazıların hızlanması için 30 vagon ve demiryolu alınmasını emretmiştir. Alacahöyük kazılarının ilk dönemlerinden sonra bu vagonlar Türk Tarih Kurumuna devredilmiş, daha sonra da Acemhöyük ve Kültepe kazılarına verilmiştir. Resimde görülenler Atatürk’ün emriyle alınan vagonlardır.   

Kültepe-Kaniş Ören Yerine giriş ücretsiz. Her gün 08.30-19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Kocasinan bölgesinde çok fazla ziyaret edilen Kültepe Ören yerine gelmek için 232 numaralı otobüse binebilirsiniz. Ancak otobüs ören yerinin yakınından geçiyor. Otobüsten inince yaklaşık 30 dakika yürümek gerekiyor.  

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.