Eskişehir’e her geldiğimizde mutlaka vakit ayırdığımız bir yer. Bizim yazılarımızı okuyanlar bilirler. Hangi ülkede olursa olsun böyle tema parklarında vakit geçirmeyi çok severiz. Örnek mi; Fransa-Paris Disneyland, Almanya-Stuttgart Europark, Amerika-Los Angeles Universal Stüdyoları.

Paris-Disneyland

Şehrin gürültüsünden birazcık da olsa uzaklaşmak isteyenler, doğayla baş başa rahat nefes almak isteyenler, çocuklarıyla doyasıya vakit geçirmek isteyenler ve bizim gibi içindeki ölmeyen çocuğu şımartmak isteyenlerin geldiği yer Sazova Parkı. Neler yok ki, masal şatosundan korsan gemisine, su altındaki canlılardan hayvanat bahçesine, Nasreddin Hocanın maya çaldığı gölette gezmek isteyenlerden, bilim sevenlerden Japon çiçek bahçesine, Türk Dünyası Şaheserlerinden (Esminyatürk) uzayı keşfetmeyi isteyenlere kadar her kesin ilgi alanına göre bir şeyler bulabileceği çok büyük bir tema parkı. Ancak pandemi nedeni ile bazı yerler kapalı idi. Biz biraz da sezon dışı gittiğimiz için park inanılmaz sakindi. Daha önce geldiğimizde çok kalabalık halini görmüştük, bu sefer çok sakin görünüyor. Biz Esminyatürk’ü gezdik ve Bilim-Sanat ve Kültür Merkezi’nden buraya geliyoruz. Yazımız burada.  

Videolar You Tube kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Eskişehir’in Disneyland’ı lakabı ile anılan parkı resmi adı aslında Bilim, Sanat ve Kültür Parkı. Ama herkes cazibe merkezini daha çok bulunduğu bölgenin ismiyle anmayı tercih ediyor. Sazova Parkına bizim gibi özel araçları ile gelenler kocaman otoparkına çok düşük ücret karşılığı arabalarını bırakabilirler. Parka yöneldiğinizde daha önce kalabalık halini de gördüğümüz için size tavsiyemiz öncelikle görmek istediğiniz yerlere karar vermeniz ve gezi planı oluşturmanız. Çünkü Sazova Parkı, yaklaşık 400 bin metrekarelik alan üzerine kurulmuş. Tüm gezi noktalarını dolaşmak 1 gününüzü alır. Üstelik Bilim-Deney Merkezi, Sabancı Uzay Evi ve Masal Şatosu’ndaki belirli saatlerde düzenlenen tur ve gösterimleri de düşünürseniz (ki parkın kalabalık olduğu günlerde bilet veya yer bulamama sıkıntısı da var) iyi bir plan yapmanız veya en az 2 gününüzü ayırmanız gerekir. Ayrıca parkın Pazartesi günü kapalı olduğunu diğer günler ise saat 10.00-16.00 arasında açık olduğunu da unutmayın.

Fotoğraf https://www.yerelnet.org.tr/

Masal Şatosu

Parka geldiğinizde yapılacak ilk işmiş gibi Sazova Parkı ile özdeş hale gelen, parkın sembolü olmuş Masal Şatosuna gidilir. Biz de her geldiğimizde olduğu gibi kuralı bozmadık ve şatoya yöneldik. Şatoyu ilk gördüğümüzde Disneyland Paris’deki şatoya ne kadar benziyor demiştik.

Aslında öyle değilmiş. Şatonun tasarımında İstanbul’daki Galata ve Kız kuleleri ile Topkapı Sarayı başta olmak üzere Türkiye’nin farklı yerlerindeki sekiz tarihi yapıdan ilham alınmış. Bu yapılar neler derseniz; İstanbul-Galata Kulesi, Diyarbakır-Çan Kulesi, İstanbul-Topkapı Sarayı, Mardin-Ulu Kule, İstanbul-Kız Kulesi, Amasya-Burgulu Kule, İstanbul-Sindrella Kulesi, Antalya-Yivli Kule

Ancak şato ziyarete kapalı. Daha önce geldiğimizde görmüştük.

Korsan Gemisi

Masal şatosundan parkın en dikkat çekici bölümü olan Korsan Gemisine gidiyoruz.

Neyse burası açık. Biletlerimizi alıyoruz. Burada bir hatırlatma. Sazova Parkına giriş ücretsiz ancak parkın bazı bölümlerinde gezmek için ücret ödemek gerekiyor.

Korsan gemisi konsepti için 1620 yılında ABD’ye yerleşme hayalleri kuran Pilgrimler’in İngiltere’den başladıkları yolculuklarında Atlantik’i aşmak için kullandıkları  Mayflower isimli gemi örnek alınmış.

Geminin bölümleri; kaptan köşkü, zindan ve kiler olarak tasarlanmış. Bu kısımlar ziyarete açık tutuluyor.

Kaptan Köşkü

Gemiyi gezerken alt kata inmeyi unutmayın.

Bazı ziyaretçilerin gerek duymayarak inmedikleri alt kat kaptan köşkünden çok daha ilginç bize göre.

Başta hamaklar ve fıçılar olmak üzere yerleştirilen çeşitli malzemeler sayesinde sanki gerçek bir gemideymişiz hissi verilmiş.  

Gölet

Korsan gemisinden Nasreddin Hoca’nın göle maya çalmasının canlandırıldığı yapay göletin seyir terası bölümüne gidiyoruz.

Gölet parkın tam ortasında kanolarla gezinti yapılabiliyordu. Ancak artık gezinti, yapılmadığını öğrendik. Ne yapalım çevresinde gezer karşımıza çıkan heykellere merhaba deriz.

Seyir terasından masal şatosu ve korsan gemisi

Videolar You Tube kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.

Hayvanat Bahçesi

Hayvanat Bahçesi 2017 yılında ziyaret açılmış. Özellikle çocukların çeşitli canlı türlerini tanımaları ve doğal yaşamları hakkında bilgi edinmeleri yönünden yararlı.

Hayvanat Bahçesinde rahat gezebilmeniz için size bir gezi planı bırakıyoruz.

Eti Sualtı Dünyası

Eti Sualtı Dünyasını kara yaşamını gösterdiğiniz çocuklarınızı sucul hayat hakkında bilgilendirmek için gezebilirsiniz. Eti Sualtı Dünyası 2014 yılından beri faaliyette. 

Akvaryumlarda 123 farklı türden 2150 canlı yaşamlarını sürdürüyor. Ancak bize göre Dünya’nın en büyük tünel akvaryumunu gördüğümüz Antalya Akvaryumu ile karşılaştırdığımızda biraz sönük kalmış.

Hayvanat Bahçesi ve Eti Sualtı Dünyasını aynı bilet ile gezebiliyorsunuz.

Gezi Treni

Sazova Parkını kapladığı alan itibariyle yürüyerek gezmek zaman içerisinde biraz yorucu oluyor. O zaman ne yapıyoruz. Sazova Parkı Gezi Treni ile gezimizi çok daha zevkli hale getiriyoruz.

Trene binmek için Sazova Parkı’nın ana girişinin hemen sol tarafındaki durakta bekleyebilirsiniz. Trenin bir tam turu tamamlaması, aşağı yukarı 15 dakika sürüyor. Yalnız hava şartlarının iyi olduğu hafta sonları ve kalabalık sezonda trene binmek için uzun süre kuyrukta beklemek gerekebilir.

Sabancı Uzay Evi

Devasa metalik bir topu andıran tasarımıyla parkta hemen göze çarpan Sabancı Uzay Evi’nde, interaktif sunumlar ve çeşitli gösterimler yapılıyor. Sabancı Holding sponsorluğunda 2012 yılında hizmete giren tesis, 96 kişilik kapasiteye sahip.

Parkta 1200 kişilik açık hava konser alanı, amfi tiyatro‘da sezonda değişik etkinlikler yapılmaktadır.

Parktan çıkarken karşımıza değişik heykeller çıkıyor.

Sazova Parkında özellikle çocuklarınızla yapabileceğiniz diğer aktiviteler ise Bilim Deney Merkezi, Sazova Parkı Oyun Alanlarında vakit geçirmek olabilir.

Videolar You Tube kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.