Bugün Berlin’de son günümüz ve önce çok güzel bir yere gidiyoruz.

Charlottenburg Sarayı (Schloss Charlottenburg)

Berlin’in en büyük sarayı ve Hohenzollern Hanedanı’nın Berlin’deki tek mirası.

Prusya Prensesi Sophie Charlotte von Brandenburg için yazlık saray olarak inşa edilmiş.

Ancak Prenses Charlotte 1705 senesinde 37 yaşındayken hayatını kaybetti ve bunun üzerine kral sarayın ve ona yakın olan yerleşim yerinin adını Charlottenburg olarak değiştirdi. Sarayın önceki adı  köyün adı olan Lietzenburg/Lützenburg’du.

Saraydan Yıldızlar Bulvarına gidiyoruz. Daha önce Los Angeles’te Walk of Fame’de ve İsviçre’de Thun’da 007 James Bond Walk of Fame‘de gezmiştik. Bakalım burası nasıl?

Walk of Fame in Berlin

Yıldızlar Bulvarı Berlin’de Potsdamer Platz’dan Ben-Gurion-Straße’ye kadar uzanır. İlk yıldız Marlene Dietrich’in onuruna 12 Şubat’ta takdim edildi. Daha sonra 39 sanatçının yıldızı ödülü ile bulvar, 10 Eylül 2010’da resmen açıldı.

Yıldızlar Bulvarı’nın tabanı renkli asfalttan yapılmış kırmızı bir halıdır. Bireysel yıldızlar cilalı bronzdan yapılmıştır ve halıya gömülüdür.

Bulvarda yer alan her yıldızın etkileşimli bir ayna hilesi ile, yüklü Pepper’ın Hayalet Kameraları ile yıldızları görebilir ve fotoğraflayabilirsiniz. Her ne kadar Los Angeles’teki Walk of Fame kadar olmasa da yine de güzeldi.

Almanya’nın her yerinde istisnasız Türk’le karşılaşırsınız demiştik. Ama Berlin bu konuda rakipsiz. Özellikle en çok yerleştikleri yer. Şimdi öyle bir yere gidiyoruz ki sanki kendinizi memlekette hissedersiniz.

Kreuzberg

Almanya’da Türklerin en fazla bulunduğu yer olduğu için “Küçük İstanbul” olarak adlandırılıyor.

Her yerinde Türkçe levhalar ve Türk vatandaşların işlettiği dükkânlar görebileceğiniz bir semt.

Berlin’de panaromik olarak dolaşıyoruz.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (Yıkık Kilise) Batı Berlin’in bir simgesi olarak görülen Protestan kilise. Gedächtniskirche 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı. Kilise Almanya imparatoru I. Wilhelm adına bir anıt olarak yapıldı.1943 yılı Kasım ayında Kilise bir bombardıman sırasında büyük hasar gördü ve kulesi tekrar yapılmadığı için yıkık kilise adıyla anıldı.

Berlin Zafer Sütunu 1864 yılında Heinrich Strack tarafından Prusya zaferinin anısına tasarlanmıştır. Yaklaşık 67 metre boyunda olan bu anıtsal sütunun tepesinde 8.3 metrelik Victoria heykeli bulunur. Brandenburg Kapısı’ndan geçtikten sonra ilerlerseniz yollar ve parklar arasında bulunur. Oldukça görkemli olan bu yapının 285 basamağını çıkmayı göze alanlar için eşsiz bir manzara beklemektedir.

Der Rufer Heykeli “Dünyada dolaşıyorum ve ‘Barış, barış, barış’ ağlıyorum.” İtalyan şair Francesco Petrarch’tan alıntı, Strasse des 17. Juni’de yer alan “Der Rufer” heykelinin tabanına yazılmıştır. Bu bronz 3 metre boyunda ve heykeltıraş ve grafik sanatçısı Gerhard Marcks tarafından 1966’da yapıldı. Mayıs 1989’da, Duvarın yıkılmasından sadece birkaç ay önce, özel bir vakıf, Batı Berlin’deki Strasse des 17. Juni’ye koymak amacıyla bu sanat eserinin bir dökümünü satın aldı. “Der Rufer” in diğer dökümleri dünyanın çeşitli yerlerinde yapılmıştır. 

Neptunbrunnen (Neptün Çeşmesi)  Rathausplatz’da ki görkemli çeşmenin bulunduğu havuz 18 m çapında ve cilalı kırmızı granitten yapılmıştır. Merkezde ıstakoz, yengeç, balık gibi su püskürten deniz ve nehir hayvan figürleri yer almaktadır. Tepede ise antik Roma Tanrısı Neptün’ün heykeli bulunur. Havuzun dört kenarında 4 nehri simgeleyen dört kadın figürü bulunmaktadır.   Yazın turistlerin serinlemek için yararlandıkları yer.

Bir başka meydana gidiyoruz.

Babelplatz Meydan, şehir merkezinde büyük bir doğu-batı caddesi olan Unter den Linden bulvarının güney tarafında yer almaktadır. Devlet Opera binası ve Humboldt Üniversitesi binaları ile, güneydoğuda ise  St. Hedwig Katedrali tarafından sınırlanmıştır .  Bebelplatz, 10 Mayıs 1933 akşamı birçok Alman üniversite şehrinde düzenlenen meşhur Nazi kitap yakma törenlerinden birinin yeri olarak biliniyor .

Sovyet Savaş Anıtı Sovyetler Birliği tarafından, Nisan ve Mayıs 1945’te Berlin Muharebesi sırasında ölen 80.000 Kızıl Ordu askerini anmak için inşa edildi.

Berlin Olimpiyat Stadyumu Stadyum 1933 yılında Hitler tarafından inşa ettirilmiştir. Hitler ve Mussolini’nin buluştuğu nokta olarak önem taşır.

Üç kız ve bir erkek çocuk heykeli Wilfred Fitzenreiter tarafından 1988 yılında tasarlanan  bronzda yapılan bu figür çalışması, bir duvarın üstünde oturan dört çıplak çocuğu tasvir ediyor.

Bismarck Anıtı Tiergarten’deki Anıt, Prusya Krallığı Bakanı ve Alman İmparatorluğu’nun ilk Başbakanı Prens Otto von Bismarck’a adanmış önemli bir anıttır. Reinhold Begas tarafından yapıldı. Bismarck’ın dünya çapındaki 250 anıtından biridir

Berliner Fernsehturm Şehrin en bilinen meydanı olan Alexanderplatz’a çok yakın bulunan Berlin Televizyon Kulesi,1969’da açılmış. Toplam yüksekliği 368 m olan kulenin; seyir terası 203 m’de, dönen restoranı ise 207 m’de bulunuyor. Avrupa’nın herhangi bir desteği olmayan 4. en uzun kulesidir.

Berlin’in simgesi ayı heykellerinin her yerde görmek mümkün