Bugün II. Dünya Savaşında yapılanların derin izlerinin olduğu, acıyı ve hüznü hatırlatan yerleri dolaşacağız. İşte şehrin merkezinde yer alan Holocaust Anıtı.

Holocaust Anıtı

Yahudi soykırımında hayatını kaybetmiş Yahudilere adanan anıt. Anıt oldukça büyük bir alanda yapılmış.

Alanda yükseklikleri 0.2-4.8 m arasında değişen 2711 adet beton blok bulunmaktadır. Blokların uzunluğu ise 2.38 m dir.

Brandenburg kapısından geçtikten sonra fark ettiğimiz bir anıt.

The Memorial to the Sinti and Roma Victims of National Socialism

Brandenburg Kapısı ile Reichstag arasında bulunan anıtı yürürken tesadüfen fark ettik. Çok fazla kişinin farkına bile varmadığı bir anıt. Anıt İsrailli sanatçı Dani Karavan tarafından tasarlanmış ve 24 Ekim 2012’de Angela Merkel tarafından açılmış.

Anıt ortasında üçgen taş plakası  bulunan karanlık, dairesel bir su havuzundan oluşuyor. Taşın üçgen şekli toplama kampı mahkumları tarafından giyilmesi gereken rozetlerle ilgilidir. Her gün üçgen bu taş plaka çekilip üzerine taze bir çiçek yerleştirilir.

Havuzun çevresinde, bazılarının içine toplama kampları isimlerinin oyulmuş olduğu parke taşları vardır. Anıtın duvarları, Sinti ve Romanların zulmünü acı dolu bir şekilde anlatıyor

Berlin’den yaklaşık 20 km dışarıda bir toplama kampına Sachsenhausen’e gisiyoruz.

Sachsenhausen Toplama Kampı

Almanya ve Dünyada Yahudi soykırımı gerçeğini yansıtan birçok yer, bir çok anıtla karşılaşabilirsiniz. Biz birkaç tanesini gördük. İşte yine bunlardan birini geziyoruz. Sachsenhausen Toplama Kampı.

1936-1945 yılları arasında 200.000 binden fazla kişinin esir tutulduğu ve binlerce kişinin öldüğü, Berlin’e yaklaşık 35km uzaklıkta bulunan bir Nazi toplama kampı. Sachsenhausen toplama kampının ön kapısında “Arbeit Macht Frei” (Çalışma özgürlük getirir) 

Burayı gezerken inanın düşündükleriniz, hissettikleriniz sanki boğazınızda düğümleniyor. Bu kadar da olur mu diyorsunuz? 22 Nisan 1945 tarihinde kampta toplam 200.000’den fazla insan tutsak edilmiş, bunlardan 100.000’i hastalık, yetersiz beslenme, tifo, sarılık ve kışın dondurucu ayazı karşısında hayatını kaybetmiştir. Bunların dışında birçok insan da, tıbbi amaçlı deneysel çalışmalarda öldürülmüşlerdir.

Giriş ücretsiz. Gitmek isteyenler için ulaşım biraz zor gibi gözükse de gitmeye değer.

Kampta olayların anlatıldığı müzeler bulunmakta.

Buraya gelmek için son durak  S-Bahn Oranienburg Tren Berlin merkezinden yaklaşık 45 dakika sürüyor. Trenden indikten sonra buraya ulaşmak için ya otobüse binmeniz gerek ya da,

ben yürürüm derseniz yaklaşık 1.5 km yol var önünüzde. Ancak yürüme enerjinizi kampı dolaşmaya saklayın. Kampın iç alanından çok görmeniz gereken dış alanları daha fazla. Geleceğiniz günü yağmurlu güne denk getirmeyin.

Kamptan çok değişik duygularla ayrılıp bir başka hüzün veren yere gidiyoruz.

Topography of Terror

Holocaust Memorial ya da Sachsenhausen gibi burada da bir sessizlik hakim. Kalabalık bir kitle var ama herkes sessiz.

Savaştan, kamplardan düzinelerce fotoğraf var. Her bir fotoğraf ayrı acı bir hikaye anlatıyor.

Terörün Topografyası, eski Devlet Güvenlik Genel Merkezi’nin arazisi üzerinde bulunan tarihi bir mekân. Ücretsiz olarak gezebilirsiniz.