Düsseldorf’tan sonra Dortmund’a doğru yola çıktık. İki gün kalacağımız
Dortmund “yeşil metropol” olarak bilinir. Şehirde kömür , demir işletmeleri bulunur. Biz öncelikle Borussia Dortmund takımının spor karşılaşmalarına ev sahipliği yapan Signal Iduna Park Stadına gittik.

Signal Iduna Park Stadı

Signal Iduna Park Stadı Borussia Dortmund takımının Bundesliga maçlarına ev sahipliği yapıyor. Almanya’nın en büyük stadyumu olan Signal Iduna Park’ın eski adı Westfalen Stadion’dur.

Stadyum dünyanın en özel tribünlerinden biri olan “Gelbe Wand (Sarı Duvar)” tribününe sahiptir.

Meraklıları bilir Sarı Duvarı. Sarı Duvar 100 m. uzunluğunda 40m yüksekliğinde daha dik konumda bir yer. İlk olarak 2005 yılında Güney Tribünü’nde asılı olan büyük ‘Gelbe Wand Dortmund’ (Dortmund’un Sarı Duvarı) pankartından sonra bu tribünün adı Sarı Duvar olarak kalmış. Bir maçı izlemek isterdik ama maalesef. İşte size sarı duvar ile ilgili coşku dolu bir resim.

Maç başlar, herkes ayakta oturmadan bağırırlar, gürültü yaparlar, hiç susmadan rakip takım oyuncuları için kabus bir ortam yaratırlar. Gürültünün yanı sıra görsel olarak ta rakip takımın moralini bozarlar. Hani derler ya futbol 12 kişi ile oynanır. On ikinci kişi seyircidir. Artık Borussia Dortmund ile karşılaşacak rakip takım düşünsün kaç kişi ile karşılaşıyorlar. Eğer daha rahat bir yerde maçı seyredeyim derseniz stadın diğer taraflarından bilet alabilirsiniz. 2006 Dünya Kupası maçları da bu statta oynanmıştı.

Stadın dışındaki kaldırımda bulunan yıldızlar Borussia Dortmund ile ilgili olayları yansıtıyor. Stadı gezmek isterseniz önceden alacağınız bilet ile tura katılabilir, dolaşabilirsiniz. Tıpkı ülkemizdeki Beşiktaş JK Şeref Turuna katılmak gibi. 

Borussia Dortmund ile ilgili olarak Borusseum‘u gezebilirsiniz.

Hoesch Müzesi

Dortmund’da 160 yıllık çelik tarihi ile endüstriyel ve üretim araçlarının sergilendiği müze. Ücretsiz olarak girilen müze Pazartesi günü hariç her gün açık. Salı-Çarşamba 13.00-17.00; Perşembe 09.00-17.00; Pazar 10.00-17.00 Pazar günleri rehberli turlara katılabilirsiniz.

Zollern Colliery

Maden işletme tesisini geziyoruz. Endüstri müzesinde madencilerin yaşamları hakkında bilgiler alıyoruz. Müze Pazartesi günü kapalı. Salı-Pazar 10.00-18.00 arası açık. Son girişleri saat 17.30’a kadar yapabilirsiniz. Giriş ücreti: Yetişkinler: 4.00 €; 17 yaşına kadar 2.00 €; Gruplarda: kişi başı 3.50 €. Araba veya toplu taşıma ile kolayca ulaşabilirsiniz. En yakın otobüs durakları “Industriemuseum Zollern” ve “Bövinghauser Straße” ; Tren hattı RB43 “Dortmund-Bövinghausen” (10 dakikalık yürüme mesafesinde)

Alman Futbol Müzesi (Deutsches Fussball Museum)

Alman Futbol Müzesi, Dortmund Ana İstasyonu’nun tam karşısında yer almaktadır. 140 yıl Alman futbol tarihini görebilirsiniz. Sesler, alkışlar. Unutulmaz oyun sahneleri. Salı-Pazar saat 10.00-18.00 arası açık. Giriş ücreti: 17€

Dortmunder U

Şehrin simgesi olarak kabul edilen eski bira fabrikası. 1927 yılında kurulan bita fabrikası olarak inşa edilmiş, 1968 yılından beri sanat merkezi olup Ostwall Müzesi olarak hizmet veriyor.

Florian Kulesi (Florian Tower)

Telekominikasyon kulesi olarak inşa edilmiş, şehri kuşbakışı izlemek isteyenler için iyi bir yer. İsmini bahçıvanların koruyucu azizi olan St. Florian’dan almıştır. Üst kısmında restoranlar bulunuyor.

Hayvanat Bahçesi

24 Mayıs 1953 açılan hayvanat bahçesi Güney Amerika türlerinin ıslahında, dev karınca yiyenlerin, dev su samuru yetiştiriciliğinde liderdir. Hacheney ve Brünninghausen ilçeleri arasında yer almaktadır. Merak edenler için ilginç bir yer olabilir.

Botanik Bahçesi

Botanik bahçesi yani Rombergpark oldukça geniş bir arazide endemik bitkiler ve farklı ağaç türleri ile dünyanın sayılı botanik bahçelerinden birisidir. Doğa yürüyüşleri yapılabilen bir ortam.

Sanat ve Kültür Tarihi Müzesi (Museum für Kunst und Kulturgeschichte)

Zamanı olanlar için gezilebilecek yerler arasında.  Giriş 6€. Pazartesi günü kapalı. Salı-Pazar saat 10.00-17.00 arası açık

Thier-Galerie AVM

Zamanı olanlar, AVM gezmeyi ve alışverişi sevenler için ideal bir ortam. Ünlü markaların ve 160!ın üzerinde mağazanın olduğu AVM Pazartesi-Cumartesi saat 08.00-20.00 arası açık. Pazar günleri kapalı.

Şehri dolaşırken tanıdık bir yüz gördük. Hemşehrilerimizin açtığı Nur Cafe. Karnımızı da doyurduk. Tatlar inanın aynı ülkemizdeki gibi. Artık yola çıkmaya hazırız.