Nürnberg’de konaklarken 1 gün Rothenburg’a geldik. Rothenburg Almanya’nın “Romantik Yol” rotasında olan tipik bir Ortaçağ şehri. Romantik yol rotasını daha önce MünihFüssen‘de yakaladık. Rothenburg sevimli ama küçük bir şehir. 1 günde hatta yarım günde gezilebilecek bir yer. Konaklamaya hiç gerek yok. Konaklayanlar şehrin gece turlarına katılabilirler. Özellikle akşam saat 20.00 de İngilizce, saat 21.30 da Almanca gece bekçisi turları ilgi çekici.

Önce Rothenburg Ob der Tauber’un isminin anlamından başlayalım.

“Rothenburg ob der Tauber” adı “Tauber üzerindeki Kızıl Kale ” anlamına gelir. Kasaba Tauber Nehri’ne bakan bir plato üzerinde yer almaktadır. “Rothenburg” ismiyle ilgili olarak da nehre bakan evlerin bazılarının çatılarının kırmızı rengine atfen Almanca  rothen (kırmızı) ve burg (Orta çağ müstahkem kasabası) demektir.

Şehre geldiğinizde karşınıza şehir surları çıkıyor

City Walls (Şehir Surları)

Şehri korumak için yapılan surlara birkaç yerden çıkabilirsiniz. Bir noktadan girip farklı bir yerden inebilirsiniz.

2.5 km lik surlara çıktığınız zaman çok güzel şehir manzaralarını, kırmızı çatılı evleri fotoğraflayabilirsiniz. Gözetleme noktalarını ve hendekleri görebilirsiniz. 

Duvarı boydan boya yürüyerek manzaraları izleyebilirsiniz. Surların tamamını yürümek, bir de manzaralarda fotoğraf çekmek, çok iyi korunmuş surlarda Ortaçağı yaşamak isterseniz 1 saatiniz geçiyor.

Surların bir noktasından inip şehrin kalabalıklığına karışalım dedik ve karşımıza bu kule çıktı.

Sieber Tower

Şehrin surları’ndaki bir başka kule. “Siebersturm” ve “Sieberstor” veya “Siebers kapısı” dır, Bu kule 1385 yılında inşa edilmiştir.  Plonlein’e çok yakındır. Kulenin cephesinde güzel bir saat var. Her zaman kalabalık bir mekan.

Spital Bastion (Spital Tabyası)

Rothenburg’un güneyinde Spitalgasse’nin sonunda yer alır. 1586 yılında inşa edilmiştir. Hendek üzerindeki köprü Spital Kalesine yol açar. İki iç avlusu vardır. Spital kulede Rothenburg Kartal amblemi vardır.

Şimdi görülmesi ilginç ama ürkütücü bir müzeye gidiyoruz. Daha önce Malta‘da bir benzerini görmüştük. Güzel manzaralardan çok da sevimli olmayan bir yere haydi.

Medieval Criminal Museum (Ortaçağ Suç Müzesi)

Koleksiyon, 19. yüzyılın sonunda/20. yüzyılın başında yayıncı ve arşivci Karl Albrecht’e ait küçük bir özel koleksiyona dayanıyor.Günümüzde ise Ortaçağ Suç Müzesi, 1.000 yılı aşkın Alman ve Avrupa hukuk tarihinden yaklaşık 50.000 sergi içermektedir.

Almanya ve Avrupa’daki en önemli ve popüler hukuk ve suç müzelerinden biridir. İşkence aletlerinde fotoğraf bile ürkütücü. Bakmayın güldüğüme.

Müze yıl boyunca açıktır. Ziyaret saatleri Nisan-Ekim 10.00-18.00 Kasım-Mart 13.00-16.00

Tauber Bridge (Tauber Köprüsü)

Bavyera’daki Orta Frankonya kasabası Rothenburg ob der Tauber’in şehir merkezinin batısındaki Tauber Vadisi’ni kapsayan tarihi bir yol köprüsüdür. Üst üste iki sıra kemerli çift köprü 1330 yılında inşa edilmiştir. Dört üst kemerin çöktükten sonra 1791 yılında yenilenmiş. 1945’te yıkıldı. 10 Kasım 1956’da yeniden açıldı.

Şehir merkezine dönüp Ortaçağ evlerinin arasından olmazsa olmaz hediyelik eşya satan dükkanları dolaşalım.

Eeeeeeee bu kadar dolaşmaya birazcık dinlenelim.