Nürnberg Almanya’nın Endüstri Başkenti olarak kabul edilir. Nuremberg veya Nürnberger olarak da söylenir. Nüfusunun %4-5’i Türk’lerden oluşur. Nürnberg’te Türk Sineması bile açılmıştır.

İnsan Hakları Sokağı

Nürnberg İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin sergilendiği yer özelliğini taşır. Bildirge 10 Aralık 1948’de,  Paris’te kabul edilen 30 maddelik bildiridir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi anıtı Nürnberg’de İnsan Hakları Sokağında Germanisches National Museum önündedir.

24 Ekim 1993 yılında açılışı yapılan eserin Kartausergrasse girişi üç kemerli beton kapı şeklindedir.

Heykeltıraş Dani Karavan tarafından yapılan 27 adet beyaz, yuvarlak, 8 m yüksekliğinde ki sütunların üzerinde sergileniyor. Üç madde için ağaç ve 2 plaka yapılmıştır.

Eserin sütunlarında maddeler Almanca ve başka bir dilde oyulmuş şekilde yazılmıştır. Sütunlar incelendiğinde Madde 10 Türkçe olarak yazılmıştır. Tarafsız ve Açık Yargı. İnsan Hakları Sokağını her zaman gezebilirsiniz. Giriş ücretsiz.

Germanisches National Museum (Alman Ulusal Müzesi)

Tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan Alman kültürü ve sanatı ile ilgili geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Almanya’nın en büyük kültürel tarih müzesidir. Müzede geniş bir Dürer koleksiyonu da yer alıyor. Detaylıca gezmek isterseniz yarım gününüzü ayırmanız gerek. Müze Pazartesi kapalı. Salı, Perşembe-Pazar saat 10.00-18.00; Çarşamba saat 10.00-21.00

Kaiserburg Nürnberg (Nürnberg Kalesi)

İmparatorluk Kalesi Nürnberg’in sembolüdür. Orta Çağ’dan beri, Alman Ulusunun Kutsal Roma İmparatorluğu’nun gücünü temsil ediyor. Nürnberg Kalesi üç bölümden oluşur: İmparatorluk kalesi (Kaiserburg), eski  Burgraves kalesi (Burggrafenburg) ve İmparatorluk Şehri tarafından doğu bölgesinde (Reichsstädtische Bauten

Kultur Jugendherberge (Gençlik yurdu)

Eski şehrin çok merkezi bir bölgesinde yer alır ve muhteşem manzaraya sahiptir. Daha önce böyle bir gençlik yurdunda Ratzeburg (Lübeck’e yakın)’da konaklamıştık. Gerçekten çok güzel ve keyifli oluyor. Ancak Nürnberg Youth Hostel’in kendine ait park yerleri yoktur. Ancak bagaj yüklemek ve boşaltmak için gençlik yurdunun girişine gidebilirsiniz. Bölgedeki boş alanlarda çok sınırlıdır ve genellikle sadece park izni sahipleri kullanabiliyor. Yani buraya araba ile gelecekler için park sorun.

Gençlik yurtlarında herkes konaklayabilir ancak, gençlik yurtları öncelikle gençler içindir. 27 yaş ve üstü konuklar gecelik 4€ daha fazla öderler.

Albrecht Dürer House

Almanya’nın en ünlü ressamlarından biri olan Albrecht Dürer’in, Nürnberg Kale kapısının hemen karşısındaki köşede göreceğiniz ev şehrin merkezi noktalarından biri. Dürer’in 1509 yılından ölümüne kadar ikamet ettiği evde bir çok önemli eser üretilmiş. Bina 1420 yılında 5 katlı olarak inşa edilen bina 1871 yılında müzeye dönüştürülmüş. Resim ve gravürlerin sergilendiği müzede ünlü ressamın mobilyalarını, kişisel eşyalarını ve atölyesini görebilirsiniz. Albrecht Dürer’in eserlerinin birçoğu Germanisches National Museum’da sergilenmekte.  Yine de sanatseverlerin görmekten hoşlanacakları bir yer.

Nürnberg’te Türk Sineması olduğunu biliyormusunuz?

Nürnberg Türk Sineması

Nürnberg’te 30 Aralık 2016 tarihinde Türk Sineması açıldı.  Cumali Durukan, Bülent Terzioğlu ve Ertuğrul Karakaya’nın hayata geçirdiği Rio Palast adlı eski tarihi sinema 2 yıllık çalışma sonucu Türk sineması haline getirildi.

Sinemanın iki salonu var. Kapasiteleri 90 ve 250 kişilik olan salonlarda günde 6 değişik Türk filmi oynayacak. Keşke vaktimiz olsaydı da bir film izleseydik.

Memorium Nürnberger Prozesse Museum

Nürnberg duruşmalarını anma müzesi. Nürnberg davaları ve yargılamanın bugüne kadar ki etkileri hakkında bilgi vermektedir.

Reichsparteitagsgelande (Nazi Kongre Salonu)

Dokümantasyon merkezi. Nürnberg kentinin güneydoğusunda 11 km²’lik bir miting alanıydı. Alan, Albert Speer tarafından, kongre binası ise Ludwig ve Franz Ruff tarafından tasarlandı. Almanya’daki Nazi döneminin tarihini tanımak isteyenler için iyi bir müze.