Frankfurt’a giderken Romantik şehir Heidelberg‘e uğramıştık. Yine yol üzerinde olan Würzburg’a uğrayacağız. Çünkü Dünyanın tavana çizilmiş en büyük freskinin bulunduğu Würzburg Rezidans’a gideceğiz. Ama önce Heidelberge’e 25 dakika uzaklıkta olan Mannheim’e uğrayıp su kulesi olarak bilinen Wasserturm’u göreceğiz. Yolumuz bayağı uzun. Haydi hemen yola çıkalım. Rotamız önce Mannheim sonra Würzburg.

Wasserturm-Mannheim

Wasserturm (Su kulesi) Mannheim’ın simgesidir. 1889 yılında mimar Gustav Halmhuber tarafından yaptırılmıştır. Su kulesi 60 metre yüksekliğinde, 19 metre çapında ve 2000 metreküp su içeriyor. Kulenin çatısı, deniz tanrısı Poseidon’un karısı olan Amphitrite heykelini taçlandırıyor. Su kulesinin bahçesi çok güzel. Hele su gösterileri harika.

Würzburg Residence (Würzburg Sarayı)

Mannheim’de su kulesini gördükten sonra hemen rotamızı Würzburg’a çeviriyoruz. Würzburg Residence’da tavana yapılmış dünyanın en büyük freskini göreceğiz.

Würzburg Residence ya da Würzburg Sarayına ulaştığımızda saatlerimiz 16.00’ya yaklaşmıştı. Saat 16.30’da Saray kapanıyor. Park sorunu yaşamadan hemen aracımızı park ediyoruz. Şansımıza güvenerek biletlerimizi almak üzere hemen girişe yaklaşıyoruz. Rehberli turların saat 15.00 te bittiğini ve sadece rehberli tur yapıldığını söylüyorlar. Kendilerine çok uzaktan geldiğimizi söyleyip freski görmek istediğimizi belirtince gezmek için sadece yarım saatimiz olduğunu hatırlatıyorlar ve bizi alıyorlar.

Fresk hemen girişte merdivenlerin üzerinde yer alan tavanda yapılmış. Sonradan broşürden okuyarak edindiğimiz bilgilere göre fresk Giovanni Battista Tiepolo isimli bir sanatçı tarafından yapılmış. Merdivenlerin tavanına 677 m2’lik dünyanın en büyük freskini çizmiş. “Gezegenler ve Kıtalar Alegorisi” adı verilen freskte Apollo’yu günlük işleri ile uğraşırken betimlemiş. Onun etrafındaki tanrılar gezegenleri, kornişteki alegorik figürler ise Amerika’yı da içerecek şekilde dört kıtayı temsil etmekteymiş. Tabi şimdi bir de bu freskin resmini çekersek değmeyin keyfimize. Ya bir Bir görevli bizimle dolaşırken bir ara yanımızdan uzaklaşıyor ve biz de fırsatı kaçırmadan fotoğrafları alıyoruz.

Sarayın diğer bölümlerini de hızlıca dolaşıyoruz.

Sarayı çok hızlı bir şekilde dolaşıp resimleri çektikten sonra bahçeyi rahat rahat dolaşıyoruz. İsterseniz sadece bahçeyi de dolaşabilirsiniz. Burayı gezmek ücretsiz. Bahçede muazzam güzellikte. Ağaçlardaki ustalıkla yapılmış payzajlar muhteşem.

Marinberg Kalesi (Festung Marienberg)

Würzburg biliyorsunuz Almanya’da Romantik yol üzerindeki şehirlerden birisi. Münih’te gezilecek yerler-1 Başlarken yazımızda masal şatolarını gezerken bu yoldan bahsetmiştik. Marienberg Kalesinin Romantik yolun kapısı olduğu söylenir. Gelmişken görelim dedik. Gerçi Kalenin içini gezmek için bira geç kaldık ama avlusunu, gözlem kulesini ve çevre manzarayı görebildik.

Kalenin bilgilerini aldık. Marienberg Kalesi (Festung Marienberg) kentin önemli sembolü.

Kaleye giriyoruz

Avluyu dolaştık

Kappele (Hac Kilisesi)

Kalenin avlusunda dolaşırken karşı tepede büyük bir yapı daha görülüyor . Buranın adı Kappele yani Hac kilisesi olduğu ve içinin de muhteşem olduğu söylendi. Ama içini gezmeye artık vakit yok. Karşıdan fotoğrafını çektik.