Agadir için Fas’ın turizm başkenti başlığını kullanmak sanırım yanlış olmaz. Fas’ın güney bölümündeki en büyük turizm şehri. Kendine özgü bir yapısı olan Agadir Fas’ın en fazla turist çeken şehridir. Yılın 300 günü güneşi eksik olmayan şehirde kışın bile sıcaklık 25 derecenin altına düşmez.

Önce Majorelle bahçelerini görelim dedik. Fakat daha sabah giriş için bu ne kuyruk arkadaş. Fransız turistlerin çoğunlukta olduğu sırayı beklesen 1-2 saatten önce gelmez. Biz Agadir’i merak ediyoruz. Dolayısıyla bahçeleri pas geçtik ve Agadir’i görmek için yola çıktık. Yaklaşık 2.5 saat yolumuz var. Belki diyorsunuz ki Agadir’de konaklasaydınız. Ama bizim son durağımız Marakeş ve buradan Portekiz’e uçacağız. Yani her durumda Marakeş’e dönmek zorundayız ve diğer planımız da Quarzazate şehrine gitmek.

Agadir; eski şehir Medina ve yeni şehir şeklinde. Agadir’deki Medina’da Fes (Fes yazısı için) yada Marakeş (Marakeş yazısı için)Medina’larında ki havayı hissedemiyorsunuz. Bel ki de geçirdiği büyük deprem sonucunda yeniden inşa edilmiş olmasından dolayıdır. Biz öyle hissettik.

Agadir 1960’ta büyük bir deprem geçirmiş ve tüm şehir yıkılmış. Yeniden ve oldukça modern şekilde inşa edilen kentin sakin atmosferi, güneşi plajı ile turistlerin ilgi odağı.

Agadir’de tatilinizi geçirmek için konaklayabileceğiniz bir çok alternatifiniz var.

Agadir depremden sonra oldukça modern olarak tekrar dizayn edilmiş. Uluslar arası havaalanı bile varmış. Ama direkt uçuş yok. Aktarmalı gelebiliyorsunuz.

Modern turizm şehri olan Agadir’de yeni sayılan timsah parkını da görmeden gelmeyelim diyerek 14 km uzaklıktaki Crocoparc‘a gittik.

Yaban hayatının korunmasında sadece Fas’a özgü bir tür olarak bilinen Nil timsahlarını barındırıyor. Park ayrıca sadece timsahları değil, çeşitli egzotik bitki türlerini de bulunduruyor.

Parkın ana girişinde kocaman bir timsahın ağzından geçerek içeriye giriyorsunuz.

Sonra bilet almanız gerekir. Buraya kadar her şey güzel. Ama bilet gişesinde biz şok. Bu kadar da pahalı mı olur bilet. Bir timsah göreceğiz. İşin ikinci tuhafı da şimdi geliyor. Hani her gezdiğiniz yerde çıkışta bir satış mağazası olur. Görsellerden etkilenir bir şeyler alırsınız. Burada bari mağazayı dolaşalım dedik. İkinci şok bilet almazsanız mağazaya da giremiyorsunuz. Eeeee ne yapalım. Bir timsahı görmek için bu kadar para vermeyiz dedik.

Park özellikle çocukların tam bir ilgi odağı. Şehirde ilgi çekmek için her direkte parkın resimli afişleri var. Park aynı zamanda şehre gidiş geliş servisini belli bir ücret karşılığında sağlıyor.

Agadir’i dolaştık ve geri dönüyoruz. Dönerken yolda tıpkı bizdeki gibi kavun, karpuz, patates satıcıları var.

Marakeş’e geldiğimizde hava kararmıştı.

Şehrin ışıkları yanmış. Işıklar bile Fas’ın bayrağı şeklinde. Fas’ın tüm şehirlerinde bayrak görüyorsunuz. Ama her yerde. Sanırım Fas denilince bu özelliklerini hep ilk sıralarda hatırlayacağız.