Lizbon’dan yola çıktık, yaklaşık 2.5 saatlik yolumuz var. Portekiz’in kutsal mekanı Fatima’ya gidiyoruz. Giderken de merak ediyoruz. Acaba buranın adı neden Fatima neden Müslüman isim verilmiş, neden kutsal bir yer?   

Önce adının neden Fatima olduğundan başlayalım. Kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre  1158 yılında Hristiyan şövalye Don Hermingues Müslüman kız Fatima’ya aşık olur ve kaçırır. Evlenirler ancak Fatima aniden ölür. Uzun yıllar manastırda kalan şövalyeye bir manastır kurma görevi verilir. Şövalye manastırın kurulduğu bölgeye Fatima adını verir.

Fatima’nın kutsal olması ve bu küçük şehrin oldukça fazla turist çekmesinin sebebi ise 1917 yılında yaşanan Meryem Ana’nın üç çocuğa görünmesine dayanan efsanedir. Efsaneye göre; 1917 yılında Mayıs ayından Ekim ayına kadar her ayın 13’ünde Meryem Ana üç çoban çocuğa (Lucia Santos ile kuzenleri Jacinta ve Francisco Marto) görünür. Çocukların anlattığı hikâye yayılır ve Ekim ayında yaklaşık 70 bin kişi Meryem Ana’yı çobanlarla birlikte beklemeye başlar.

Hava oldukça kötü, yağmur, fırtına derken halkın ümidi kırılmak üzeredir ki gökyüzü birden aydınlanır ve güneş çıkar. Birkaç dakika içinde bir başka mucize gerçekleşir. Yine yazılanlara göre, güneşin dünyaya yaklaştığı, havai fişek gibi patladığı ve şimşekler şeklinde toplam 12 dakika geçer. İşte buraya bir kilise yapılır ve Fatima Hristiyanların en önemli hac noktası haline gelir. Daha sonra burada her ayın 13’ünde gelip bu kilisede geçiren hastaların iyileştiği şeklinde mucizeler görülür.

Meryem Ana’yı gördüğüne inanılan 3 çoban çocuk (Soldan sağa: Lucia, Francisco, Jacinta) Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-39892506

Ayrıca 1917 yılının 13 Temmuzunda bu üç küçük çobana Meryem Ana tarafından üç sır verildiği kabul edilir. Birincisi I. ve II. Dünya Savaşı, ikincisi SSCB’nin dağılması, üçüncüsü ise Meryem Ana’nın Lucia’dan istediği şekilde 2000 yılına kadar Vatikan’da bir zarf içinde saklı tutulur. Üçüncü sırrı ise Kral Ratzinger Papa 2.Jan Paul’e yapılacak suikast olarak açıklar. Bu olay gerçekleştikten kısa bir süre sonra ise çocuklardan Jacinta 10 yaşındayken ve Francisco ise 11 yaşındayken ölüyor. Lucia ise rahibe olarak hayatına devam eder ve 97 yaşında vefat eder.  Vatikan tarafından azizlik mertebesi ile onurlandırılır.

İşte Fatima’da bulunan ana kilisenin önünde meydanın tam köşesinde hikayenin başladığı Capelinha Das Apariçoes şapelini görürsünüz. Şapelin önünde Meryem Ana heykeli vardır. Kuzey Sibirya’dan getirilen camdan bir koruma içerisindedir.

Oldukça görkemli olan ana kiliseye ilerliyoruz.

Ana kilise 1928 yılında yapılmaya başlamıştır. 70 m boyunda 37m genişliğindedir. Kiliseye 1954 yılında Papa 12. Pius Bazilika unvanı verir. Boyu 70m genişliği 37m dir. Çan kulesinin yüksekliği 65m dir.

Bazilikanın önündeki pirinçten yapılmış İsa anıtı 1932 yılında bağışlanmıştır.

Bazilikanın ana kapısı üzerinde bulunan Meryem Ana mozaiği Vatikan atölyelerinde yapılmıştır. Binanın içi pembe, beyaz ve gri mermerlerle kaplıdır.

Fatima’daki kilise ve dış alanı mimari olarak Vatikan’a çok benzer. Meydan yaklaşık 1 milyon kişinin sığabileceği şekilde tasarlanmıştır. Vatikan’daki Saint Pierre meydanından çok daha büyüktür. Meryem Ana’nın “bir şeyler elde etmek için acı çekin” sözü üzerine buraya gelenleri eski kilise ile yeni kilise arasında dizleri üzerinde bu yolu yürürlerken görüyoruz.

Ana kilisenin tam karşısına gelecek şekilde yaklaşık 1-2 kilometre mesafede çok büyük modern bir kilise daha vardır. Holy Trinity Kilisesi 2012 yılında açılmıştır. Bu bölgedeki en büyük ibadet yeridir. Kiliseden içeri girdiğimizde karşınızda altın sarısı havarilerin betimlendiği bir mozaik, onun önünde ise çarmıha gerilmiş İsa bulunmakta. İlk girişte sanki çok büyük bir konferans salonuna girmiş gibi oluyorsunuz.

Merkeze yaklaşık 4 km uzaklıktaki Loca de Anjo ve Valinhos’u görmeye gidiyoruz. Çok güzel zeytin ağaçlarının bulunduğu sakin bir yer.

Loca do Anjo yönüne ilerlerseniz Meryem Ana’nın çobanlara birinci ve üçüncü görünüşünün yerine ulaşırsınız.. 

Diğer taraf ise Valinhos.


Valinhos yönünde giderseniz ise dua yerine ulaşırsınız. Burada 1917 yılında açılan Meryem Heykeli bulunmaktadır.  

The Holy Way ‘de yani kutsal yolda değişik dua yerleri olan 14 küçük şapel var. The Holy Way Güney Rotunda’da da Saint Teresa’dan başlar, Aljustrel’de Cova da Iria’ya kadar devam eder.

Meryem Ana’nın bulunduğu yerde dua edenlere rastlayabilirsiniz.