Yunanistan ya da resmi adıyla Helen Cumhuriyeti (eskiden Hellas deniyordu ama çok yerde görüyoruz) Balkanlarda bulunan, bizim de komşumuz olan ve her gezginin mutlaka gördüğü (görmeyen yok denecek kadar az olduğunu düşünüyoruz) bir ülke. Neden böyle diyoruz? Elbette ki Dünya’nın en popüler rotalarından birisi ve Balkanlar turu rotalarının mutlaka uğradıkları bir yer olduğu için. Hele ki bizim kapı komşumuz olduğu için hafta sonları bile rahatlıkla gidilebilen bir yerdir. Yunanistan denince akla ilk gelen şehirler Atina ve Selanik’tir. Tabi bir de oldukça fazla ilgi çeken Yunan Adaları. Yunan Adaları turlarında farklı adalar konsepti uygulanır. Bizim gezdiğimiz adalar Midilli (Lesvos); Rodos; Girit; Santorini; Mikonos.

Biz komşumuz Yunanistan’a 3 defa gitme fırsatı bulduk. Bazen fırsatı yakaladık bazen kendimiz fırsat yarattık.  Sizlere farklı zamanlarda gittiğimiz (bazen aynı yerlere 2 kez gitmişiz, bazen de farklı yerlere uğramışız) yerleri paylaşacağız. Bazen yazlık bazen kışlık görüntüler gelecek karşınıza. İlk gidişimiz henüz çalıştığımız dönemlerde Halkidiki’de düzenlenen mantarcılık kongresine diye yola çıkmak oldu. Şimdi siz Halkidiki neresi? diyeceksiniz. Halkidiki görüldüğü gibi üç parmaktan oluşan bölge.

Hava yolu ile gidelim dedik. Komşumuz Yunanistan’a gitmek için hemen uçak bileti aramaya başladık. Halkidiki’de hava alanı yok. En kolay yolu Selanik’e uçakla gidip (yolculuk yaklaşık 1 saat 15 dakika) sonra oradan Halkidiki’ye otobüs ile geçmek. Aralarındaki mesafe 95 km. Yani 1.5 saatte oradan yolumuz var. Tamam dedik uçak bileti aramaya başladık. Herkes merak etmeyin promosyon uçak bileti oluyor ucuz bulursunuz dedi. Ama nafile. Arkadaş bu kadar mı pahalı olur? Hani şuradan komşuya geçeceğiz dedik. Olmadı cebimize fazla dokundu.

En iyisi kara yolu ile gidelim dedik. Otobüs firmalarını araştırdık. Ulusoy Turizm, Kamil Koç Turizm, Metro Turizm gidiyor. Yolculuk yaklaşık 10 saat sürecek (Ankara-İstanbul arası da nereden bakarsan 5 saat). Oradan da Halkidiki’ye geçeceğiz. Fiyatlar iyi, otobüs ile gitmek çok yorucu değil ama orada bir yerlere gitmek istesek biraz yorucu ve cebe dokunacak.

En iyisi dedik biz arkadaşlarla birlikte arabayla gidelim. Zaten Yunanistan’ı merak edenler vardı. Bir haber uçurduk herkese ve sonuç 14 kişi olduk. O zaman ne yapıyoruz? Bir minibüs ayarlamak çok uygun olur diyoruz ve bu konuda gerçekten çok güvenilir olan Mesnevi Turizm’in Ankara bürosuna gidiyoruz. Kendimiz bir plan yapıyoruz. Yunanistan’a gitmişken Coğrafya derslerinde okuduğumuz Korint Kanalını görmeden olmaz. Dağların tepesinde ki Meteora bölgesi de olsun. Zaten Atina ve Selanik listemizde. En iyisi gelin harita üzerinde gezdiğimiz yerleri görelim. Yunan Adaları turumuzu ETS Tur ile gerçekleştirdik.

Araba işi tamam. Pasaportlarımız yeşil olduğu için vize problemimiz yok. Hemen hatırlatalım. Eğer pasaportlarınız Umuma Mahsus (Bordo) pasaport ise vize almanız şart. Seyahatimize Ankara’dan başlıyoruz. İstanbul’da köprüden geçip Edirne’de 1 gece konaklayacağız. Sonra ver elini İpsala Sınır kapısı ve başlasın Yunanistan gezisi.  

Güzel bir Cumartesi sabahı erkenden yollara düşüyoruz. Öğleden sonra İstanbul’u boğazın eşsiz manzaraları ile geçiyoruz. Bazen yolda mola veriyoruz.

Akşam saatlerinde Edirne’ye ulaşıyoruz. Tüm gün yollarda olduğumuz için hemen otele gidiyoruz. Biraz dinlenip hem karnımızı doyurmak hem de Edirne sokaklarını turlamak için kendimizi dışarı atıyoruz.

Edirne’de 1 gece konakladık. Ertesi gün Edirne’de Selimiye Cami’sini görüyor sonra İpsala Sınır Kapısına gidiyoruz.

İpsala Sınır Kapısına geldik.

İpsala Sınır kapısında çıkış işlemlerimiz biraz vakit alıyor. Kimi free shop’a gidiyor, kimi hava alıyor veeee çıkış işlemlerimiz tamamlanıyor.

Çıkış işlemlerimiz tamamlandıktan sonra yola devam ediyoruz. Demirlerinin yarısı kırmızı yarısı mavi boyalı olan Meriç (İpsala) Sınır Köprüsünden geçiyoruz.

Köprünün tam ortasında önce Türk bayrakları ardından Yunan bayraklarının önünden geçerken el sallıyoruz ve Türk topraklarından ayrılmış oluyoruz. 

Yunanistan’a giriş işlemlerimiz yine uzun sürüyor. Artık her şey tamam. Yunanistan gezimiz başlıyoooorrrrr.

Yunanistan’da gezdiğimiz yerler, Atina, Selanik, Selanik-Atatürk Evi, Meteora, Korint Kanalı, Tempe Vadisi, Halkidiki (Resimlerin üzerindeki yazılara da tıklayabilirsiniz)

Yunan Adaları Turumuz için;

Hazırlıklar ve Merak edilenler; (Midilli-Lesvos); Rodos; Girit; Atina; Santorini; Mikonos; İstanbul’a dönüş. (Resimlerin üzerindeki yazılara da tıklayabilirsiniz)