Ürdün-Filistin gezimizin Ürdün kısmını tamamladık. Ürdün’de Petra Antik Kentini, Wadi Rum Çölünü, Lut Gölünü, Jerash Antik Kentini, Akabe ve Amman’ı gezdikten sonra rotamız Filistin. Ürdün Gezi Rehberi yazımız yayında

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Filistin’e gitmek için İsrail sınırından geçeceğiz ve Eriha kentine ulaşacağız. Kara sınırlarını geçmek turistlerin Ürdün üzerinden İsrail’e erişmesini kolaylaştırıyor. Ürdün ile İsrail arasında üç sınır kapısı bulunmaktadır. Yitzhak Rabin Terminali, Kral Hüseyin Köprüsü (Allenby) Terminali ve Ürdün Nehri/Şeyh Hüseyin Geçişi. Biz Kral Hüseyin Köprüsü (Allenby) Terminali’nden geçeceğiz. Kral Hüseyin Köprüsü (Allenby) Sınır geçiş terminali, başkent Amman’a yaklaşık 57 km uzaklıkta yer alıyor ve şehre en yakın sınır konumunda. Köprü şu anda Batı Şeria’daki Eriha kenti ile Ürdün’deki Al-Karameh kasabası yakınlarında Ürdün Nehrini geçen bir köprüdür. 

Sınır kapısına yaklaşıyoruz. Rehberimiz pasaportlarımızı topladı. Otobüsten inerek Ürdün sınır kapısına geldik. Ürdün Göçmenlik memurları pasaportlarımızı kontrol ederken bir pencereye yaklaştık ve gümrükten geçtik. Pasaportlarımıza Ürdün’den çıkış damgası vuruldu.

İşte sınıra geldik. Bu arada hemen söyleyelim Ürdün’den İsrail’e geçişte ödememiz gereken vergi var. Özellikle Ürdün’de 2 günden fazla kalanlar için bu vergi yaklaşık 108 NIS (yaklaşık 32 ABD Doları). Tabi güncel olarak bu miktar değişebilir. Pasaportlarımızın otobüste tekrar geri verileceğini öğrendikten sonra İsrail tarafına geçtik. İsrail Göçmenlik biriminde işlemlerden geçmek üzere bekliyoruz. Burada önemli olan İsrail’e girişte ya da çıkışta pasaportunuzun damgalanmaması.

Bunu rehberimiz hepimiz için talep etti. Eğer siz yalnız seyahat ediyorsanız bunu çok açık ve nazikçe belirtin. Ama siz yine de bunun bir garanti olmadığını unutmayın. Pasaportlarımıza giriş damgası yerine İsrail’e giriş tarihimizi, ne kadar izin verildiğini gösteren resimli kartlarımız hazırlandı. Bunun sebebi pasaportlarda İsrail vizesi ya da İsrail’e giriş-çıkış damgası olursa bazı ülkelere (İran, Kuveyt, Libya, Lübnan, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan, Yemen) giriş yapılamaması.

İsrail sınır kapısından geçtik.

Pasaportlarımızı ve resimli kartlarımızı aldık. Resimli kartın üzerinde ne zamana kadar İsrail’de kalış iznimiz olduğu belirtilmiş.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Veeee Batı Şeria’da Eriha-Jericho şehrindeyiz. Şehir 10 bin yıllık tarihi ile dünyanın en eski, denizin 258 m altındaki konumuyla dünyanın en alçak şehri kabul ediliyor.

Eriha’nın özellikle hurma, muz ve narenciyesi çok ünlü. Dünyanın en eski şehri olarak bilinen şehirde hem alış veriş yapacağız hem hurmaların tadına bakacağız. Hurmalarının lezzeti gerçekten çok güzel. Tarafımızdan deneyimlenmiştir.

İncil’de ‘Palmiye Ağaçları Şehri’ olarak söz edilen Eriha’dan, şehre giderken bu palmiye ağaçlarını görüyoruz. 

https://www.youtube.com/shorts/SDMZEBPhv90?feature=share

İlk göreceğimiz yer Hz. İsa’nın 40 gün şeytanla imtihan edildiği Mount of Temptetion olacak.

Mount of Temptetion

Mount of Temptetion ya da Ayartma Dağı, Tecrübe Dağı olarak bilinen dağ İngilizcede Günaha Dağı, Filistin Arapçasında Jebel Kuruntul olarak geçmekte.

Karşıdan gördüğümüz dağdan İncil’de İsa’nın şeytanla imtihan edildiği yer olarak bahsedilmekte ve 4. yy’dan beri İsa’nın 40 günlük orucunu Jebel Kuruntul’daki bir mağarada tuttuğu söylenmektedir.  Karşıdaki dağda gördüğümüz manastır ise 1875 yılında inşa edilmiş ve daha önce Bizans döneminde, 4.-6. yy’da yapılan Rum Ortodoks manastırını ve 1099’da Haçlıların inşa ettiği kiliseleri de kapsamakta. 

Dağdaki Kurantul Manastırına ulaşmak için; isteyenler Jericho’dan teleferikle zirveye çıkabilir ya da yaklaşık yarım saat sürecek olan dağ yürüyüşü yapabilirler. Dağ ve manastır 1988 yılından beri tam bir turizm merkezi olmuş. Bizim karşıdan gördüğümüz dağ Ölü Deniz’den çok uzakta değil. Eriha’nın kuzeybatısında Yahudiye Çölünde yükselir. Dağ özellikle İsa’nın şeytanla imtihan edildiği ya da kaynaklarda yazdığı şekilde şeytanın İsa’yı Tanrı’yı ​​terk etmesi için ayarttığı yer olarak ünlüdür.

Alış verişlerimizi yaptıktan sonra Eriha’ya 8 km uzaklıktaki Hz. Musa Makamını ziyaret etmeye giderken size İsa’nın şeytanla imtihanından bahsedelim. İncil’de İsa’nın Vaftizci Yahya tarafından nasıl vaftiz edildiği ve ardından çöle giderek orada oruç tuttuğu ve Günaha Dağı’nda 40 gün nasıl imtihan edildiği belirtilmiş.

İsa, Yahya tarafından vaftiz edildikten sonra Tanrı tarafından Yahudiye çölüne yönlendirilmiş. İsa 40 gün 40 gece çölde kalmış ve bu süre boyunca hiçbir şey yememiş. Bu süre boyunca şeytan İsa’yı üç kez Tanrı’yı ​​terk etmesi için ayartmaya çalışmış. 

İlk denemede, şeytan İsa’nın çok aç olduğu bir zamanda İsa’yı ayartmak için yaklaşır ve “Eğer sen Tanrı oğluysan, söyle de şu taşlar ekmek olsun” der. İsa gücünün kişisel arzular için kullanmanın yanlış olacağını bildiğinden teklifi reddeder. İkinci denemede ise şeytan İsa’nın kendisini mabedin burcundan aşağı atmasını ister. İsa şeytan’ın bu ayartmasına da yenilmez. Tanrı’yı bu şekilde sınamanın yasak olduğunu söyler ve reddeder. Üçüncü ve son denemede şeytan “Dünyanın bütün krallıklarını ve onların ihtişamını göstererek”  bir teklif yapar. “Kendisine boyun eğmesi halinde dünyanın bütün krallıklarını vereceğini söyler.  İsa onu yine reddeder ve bunun yerine şeytana gözünün önünden çekilmesini söyler. İsa şeytanın ayartmalarına yenik düşmez. Tanrı’ya sadık kalmayı seçer ve imtihanı kazanır.

Eriha-Jericho ve çevresinde görülecek yerler çok fazla. Kurantul Manastırının bulunduğu Mount Temptetion, Ayn es-Sultan kaynağı- Elyesa Kaynağı, Cümbez ağacı, Deyr Hacle -Saint Gerasimos Manastırı, Kelt Vadisi’ndeki Saint George of Choziba Manastırı, Hz. Musa Makamı ve Hisham Sarayı. Vaktiniz varsa hepsini görebilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Hz. Musa’nın Makamı

Hz. Musa’nın makamı Kudüs’e 28 km, Eriha’ya 8 km uzaklıktadır. Eriha’dan ayrılıp Kudüs’te otelimize giderken Hz. Musa’nın makamını göreceğiz.

Hz. Musa Makamı bir kervansaray, 5 dönüm bir alan üzerine kurulmuş, iki katlı, açık- kapalı 100 odadan oluşan, camii ve türbesi ile tarihi ve manevi bir mekan. Caminin kuzey tarafında minaresi mevcut.

Hz. Musa’nın kabrinin üzerine türbeyi ve yanındaki mescidi Memluk Sultanlarından Sultan Baybars yaptırmıştır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.