İşte İtalya’nın yine az bilinen yerlerinden Borromean Adalarına gidiyoruz. Bu gezimizde İtalya’nın bildik yerlerini gezdikten sonra (İtalya’da gezilecek yerler için lütfen tık tık) daha az bilinen belki de adını hiç duymadığınız köşelerine gitmeyi hedefledik. Cinque Terre, Orta San Giulio ve ünlü Portofino’dan sonra geldik Borromean Adalarına.

Borromean Adaları nedir? ve nerededir? dediğinizi duyuyoruz.

Borromean Adaları, üç büyük ada Isola Bella (Güzel Ada), Isola Madre (Ana Ada), Isola dei Pescatori ya da Isola Superiore (Balıkçılar Adası) ile iki küçük ada Isolina di San Giovanni ve Malghera’dan oluşur. Bunlardan ilk üç tanesi ziyarete açık değerlerine ise gidemiyorsunuz. Bu adaların içinde en tanınmışı, en fazla turist çekeni ve daha cazibeli olanı Isola Bella’dır dense de diğerlerini görmeden karar vermeyin deriz biz. İsimlerini, bu adaları 16.yy’ın başlarında satın almaya başlayan Borromeo ailesinden almaktadırlar. Borromeo ailesi ilk olarak Isola Madre’yi satın almış, günümüzde Isola Madre ile birlikte diğerlerine de sahiptir.

Borromean Adaları Maggiore Gölü’nün İtalya kısmındadır.

Maggiore Gölü; İtalya’nın kuzeyinde ve İsviçre’nin güneyinde bulunan; İtalya’nın ikinci büyük, güney İsviçre’deki göllerin ise en büyüğüdür. Milano’ya yaklaşık 90 km uzaklıktadır. Bunu neden söylüyoruz. Milano’ya ünlü Duomo Sarayı’nı görmeye geldiğinizde mutlaka Maggiore Gölü’ne uğrayın ve bu göldeki Borromean Adalarını görün. Harita: en.wikipedia.org/wiki/Borromean_Islands 

Öncelikle Maggiore Gölünde bulunan Borromean Adalarından Isola Bella’ya gidiyoruz. Isola Bella’ya gitmek için, Stresa, Laveno, Pallanza ve Intra’dan düzenli olarak yapılan tekne seferleri vardır. Biz Stresa’dan feribota bineceğiz.

Isola Bella, Stresa’dan kıyının yaklaşık 400 m uzağındadır.  Yaklaşık 10 dakika sonra adadayız.

Isola Bella tarihine bakılırsa; 1632 yılında Carlo III Borromeo, eşi Isabella d’Adda için bir saray yaptırmaya karar verdi ve Toce Nehri’nin Verbano Körfezi’ne aktığı Stresa’nın karşısında ki boş bir küçük adayı seçti yani gitmekte olduğumuz adayı.

17 yy’da veba salgını nedeniyle çalışmalara bir müddet ara verilse de daha sonra hızla tamamlandı. Isola Bella, başlangıçta sadece balıkçıların yaşadığı kayalık bir alanmış. 1630’da Charles Borromeo 1630’da adayı tamamen değiştirecek bir proje başlattı. Saray ile bahçenin tasarımını gemi düşündü.

Saray geminin güvertesiydi, rıhtım, geminin pruvası, yükseltilmiş teras köprüydü. İnşaat kırk yıl sürdü. Palazzo Borromeo neredeyse tüm adayı kaplamaktadır.

Her çiçeklenme döneminde farklı bir renge sahip on katlı terası gölden görmek çok keyifli.

Isola Bella’da sokak aralarında dolaşmak çok eğlenceli.

Tabi ki hediyelik dükkanları dolaşmak ve bir kahve molası vermek vazgeçilmezimiz.

Isola Bella’dan sonra Isola Madre’ye gidiyoruz.

Isola Madre Borromean Adalarının en büyüğüdür. Saray değil ama bahçeleri görülmeye değer. İtalya’nın en etkileyici ve en iyi korunmuş alanlarından biri olarak kabul edilen 20 dönümlük bir parka sahiptir.

Borromeo ailesi adada 16. yüzyılın başında narenciye ağaçları ve asmaları tanıtmaya başladı. Kont Vitaliano IX Borromeo tarafından meyve bahçeleri peyzajlı botanik bahçelerine dönüştü.

Adadaki tarihi saray müze olarak hizmet veriyor: içeride, mobilyalar, resimler ve duvar halıları, oyuncak bebek ve porselen koleksiyonları dikkat çekicidir.

Isola Madre’den de alışverişlerimizi yapıp Stresa’ya geri dönüyoruz.

Stresa’ya dönerken maalesef vakit darlığından dolayı gidemediğimiz Isola dei Pescatori’yi uzaktan görüyoruz. Isola dei Pescatori ya da Isola Superiore (Balıkçılar Adası) Borromean Adaları’nın en küçüğü ve yerleşimin olduğu tek adadır. Ada 208 nüfuslu bir balıkçı köyüne sahiptir. Dar sokakları ve sade binaları, yerel balıkçıları, küçük, geleneksel dükkanları ve balık restoranları, günübirlik geziler için popüler bir yer.

Stresa’ya yaklaşırken kıyı şeridinde gördüğümüz Grand Hotel‘in plajında deniz girmek ve günün yorgunluğunu atmak ne güzel olurdu diye düşündük ama olmadı tabi ki. Keşke biraz daha çok vaktimiz olsaydı.

Borromean Adalarının belki de tanınmasında George Clooney’in burada ev satın alması çok etkili olmuş. Aslında ondan önce Beckham ve Ronaldinho’nun da burada evleri varmış.

Borromeo ailesinden Beatrice Borromeo’nun Monaco Prensesi Caroline’nin oğlu, Prenses Grace Kelly’nin torunu Pierre Casiraghi ile düğün seromonisi 2015 yılında Borromeo Adalarında yapılmış.   

Borromean Adaları 22 Mart – 20 Ekim tarihleri ​​arasında her gün 9.00 – 17.30 saatleri arasında (son giriş) ziyaret edilebilir. Tekne için önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz Saray ve bahçeler giriş doğrudan adada yapılmaktadır. İsterseniz adalara teknelerle hop on-hop off olarak da gitmek mümkündür.