Varanasi Hindularca kutsal sayılan Ganj nehrinin yanında yer alır ve binlerce yıldır burada ibadet etmek için ülkenin her yanından gelenleri ve bizim gibi görmek için gelen ziyaretçileri misafir eder. Varanasi Tanrı Şiva’nın şehri olarak bilinir ve Hinduizm’in en kutsal yerlerinden biridir. Kutsal şehir olarak kabul edilen Varanasi’de Hindular burada ölmeyi, öldükten sonra yakılıp küllerinin Ganj nehrine atılmasını isterler. Ganj Nehri’nde yıkanmak günahlardan arınmak anlamına gelmektedir.

Varanasi’ye geldiğinizde mutlaka yapılması gerekenler vardır. Yani olmazsa olmazlar. Ganj Nehrinde tekne turu yapıp ghat’ları görmek, Ganga Aarti Törenlerine katılmak, ölü yakma törenlerini izlemek.

Bugün Varanasi’de ikinci günümüz. Varanasi’ye gelince olmazsa olmazlardan birisi de Ganj nehri kıyısında sabah yogası yapmak. Assi Ghat’da yapılacak yoga dersine biz yaramaz öğrencilerin derse gelmeyip okulu asması gibi yoga dersini astık. Ruhu gençleştirmenin, zihin ve bedeni tazelemenin, canlandırmanın en iyi yolu yoga dense de bizi pek sarmayan konu. Yani biz bu derslere katılmadık. Ama coşku ve huşu içinde yapan arkadaşlarımızı izledik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yoga dersi ve kahvaltı sonrası Ganj Nehrinden ve Varanasi merkezden biraz ayrılıp Varanasi’ye 13 km uzaklıktaki Sarnath’a gidiyoruz. Sarnath dünyanın dört bir yanından Budist adanmışların ilgisini çeken eski bir hac bölgesidir. Burada bir Budist tapınağı olan Mulagandha Kuti Vihar Tapınağına geldik.

Mulagandha Kuti Vihar Tapınağı

Sri Lanka gezimizde o kadar çok Budist Tapınağı gördük ki hazırlıklı olarak yanımıza galoş ve yedek çorap aldık.

Budist tapınaklarının içine hatta avlularına bile ayakkabı ile girmek yasak.

Giriş, Japonya tarafından hediye edilen devasa bir çan ile süslenmiştir,

İç mekanda mermer bir platform üzerinde altın bir Buda heykeli bulunmaktadır.

İç kısımlar duvarlar tamamen Buda’nın hayatından sahneleri tasvir eden fresklerle doludur.

Freskler, Buda’nın doğumundan itibaren nirvanaya erişmesine kadar ki hayatı hakkında bilgiler vermektedir.

Burası Lord Buda’nın daha sonra müridi olacak olan 5 eski arkadaşına ilk vaazını verdiği kutsal yeri ziyaret etmek için bir giriş noktasıdır.

Tapınağı gezerken bu tapınakta ki Bodhi ağacı ile ilgili ilginç bir hikaye  var. İmparator Ashoka’nın kızı Bhikkhuni Sanghamitta, Buda’nın aydınlanmaya ulaştığı Bodhi Gaya’daki Bodhi ağacını ziyaret eder. Bir dalı keserek alır ve Sri Lanka’daki Anuradhapura’da bulunan tapınağın bahçesine diker. Ağaç gelişince Anagarika Dharmapala tarafından bir fidan alınarak 1931’de buraya dikilir. Anuradhapura gezimiz ile ilgili yazımız burada.

Tapınağın dışında dua çarkları vardır ve üzerinde duaların yazılı olduğu kağıtlar saat yönünde döndürülür.

Tapınağı ziyaretimiz sırasında bir ayine rastladık.

Ayini ilgi ile izledik.

Tapınak yolunda Buda’nın öğretileri ile ilgili yazılar yer almaktadır.

Tapınak gün doğumundan gün batımına kadar açıktır ve giriş ücretsizdir. Kompleksin tamamı güzel ve doğal bahçelerin arasında yer almaktadır.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Sarnath’da Mulagandha Kuti Vihar Tapınağını gezdikten sonra Thai Buddhist Monestry‘e gidiyoruz

Çok güzel çiçekler, zambak göleti ve birçok küçük heykeli geçtikten sonra Buda’nın heykeline ulaşıyoruz.

Gittiğimizde tam gün ortası ve güneş yönünden fotoğraf çekmenin zor olduğu anlardayız. Lord Buda’nın heykeli 25 m yüksekliğinde, korkusuzluğu gösteren Abhaya Mudra pozisyonunda yapılmış Hindistan’ın en yüksek ayakta duran heykelidir. Hatırlarsanız Dünyanın en küçük Buda heykelini Sri Lanka Colombo’da Gangaramaya Tapınağında görmüştük. 

https://www.youtube.com/shorts/3aMkkf2Z5l8?feature=share

Heykeli görüntüledikten sonra hemen yanında Wat Tay Sarnath Tapınağı bulunmakta. Tapınağa girmeye vaktimiz olmadığı için sadece uzaktan bakıyoruz. İçeride büyük bir Buda heykeli var.

Çok güzel ve çok temiz parkta yaldızlı pırıl pırıl parlayan gülen Buda heykeli bulunmakta.

Sarnath’tan Varanasi ‘ye dönüyoruz. Varanasi sokaklarında yürürken binaların duvarlarında tanrı resimleri görüyoruz.

Rehberimiz “Duvarında tanrı resmi gördüğünüz her yeri bir ibadethane ya da tapınak olarak düşünmeyin. İnsanlar evlerinin duvarlarına başka insanlar çişini yapamasın diye özellikle tanrı resimleri çiziyorlar”  dedi. İşe yarıyor mu dedik.? Tabi ki yarıyor dedi.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Varanasi’de sokaklarda köpek, inek ve maymun görmek artık bize de çok alışık geldi. Ama sokaklarda kedi göremezsiniz. Hindu inancına göre kedi uğursuz sayılır.

Varanasi sokaklarında gezmeye devam.

Sokakta yürürken sağlı sollu dükkanlarda her çeşit alışverişi yapabilirsiniz.

Burada çok yaygın olan bir sokak lezzeti var. Aslında gittiğiniz her yerde ikram ediyorlar. Masala çayı içmek. Bir sokak satıcısında çayın yapılışını izledik. Çayı hazırlayan adamı izlerken bir baktık ki eliyle bardakların içini siliyor ve sonra çayı dolduruyor. Aslında bu harekete çok şaşırmadık. Bunu tren yolculuğumuzda görmüştük. Biz zaten sokak lezzeti tatmayanlardan olduğumuz için sadece izledik. Grup arkadaşlarımıza baktık, onlar da o kadar da değil dediler ve içmediler.

https://www.youtube.com/shorts/KcuM8V0Ecok?feature=share

Varanasi meydanına geldik. Her zaman olduğu gibi Buda karşımızda. Tabi bu duvar görüntüsüne ineklerde dahil edilmişler.

Varanasi meydanında konaklamak isterseniz lüks konaklama olanakları bulunmakta. Yani görüntülerinde yazılanlar böyle ama içerisinin hijyen ve temizliğinden emin değiliz.

Bize sorarsanız nerede konakladınız diye? Biz Diamond otelde konakladık. Gerçekten temiz bir otel. Kahvaltı+oda konsepti ile kaldığımız otelde kahvaltı da fena değildi.

Varansi’de sokak lezzetlerini izledik. Yine arkadaşlarımızdan alanlar oldu. Bunu içli köfte benzetmesi ile yediler. Görüntüsü güzel olabilir, çok çok acı olsa da seviyoruz bize dokunmaz diyenler olabilir ama hijyenin nasıl olduğunu bilemezsiniz. Biz hijyenik ve temiz olduğuna inanmıyoruz. Ne diyelim yiyenlere afiyet olsun.

Böylece Varanasi gezimizi de tamamlamış olduk. Hindistan turunuzu ayarlarken Varanasi’yi pas geçmeyin. Varanasi ayrı bir dünya ayrı bir yaşam.

Bizim gördüğümüz Varanasi’ye insanlar yaşamak için değil ölmeye geliyorlar. Varanasi Dünya’da ölmeye gelinen tek yer desek çok da yanlış olmaz. 

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.