Etnoğrafya Müzesinden yine aynı bahçede yer alan hemen yanında ki Resim ve Heykel Müzesine gidiyoruz. Bu müzenin özelliği ilklerin yaşandığı yer olmasıdır.

Binanın inşaatı 1927 yılında Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun çizdiği sulu boya resmin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’nın beğenmesiyle başladı ve 23 Nisan 1930’da binanın açılışı yapıldı.

Müze Cumhuriyet öncesi ve sonrası Türk plastik sanatının tarihinin oluşum ve gelişim dönemlerini yansıtan sanat eserlerini içeren zengin bir koleksiyona sahiptir.

Müzede Osman Hamdi Bey’den Abdülmecid Efendi’ye, Şeker Ahmet Paşa’dan Fikret Mualla’ya, Şevket Dağ’dan Şefik Bursalı, İbrahim Çallı, Abidin Dino’ya çok sayıda sanatçının orijinal eserleri sergilenmektedir.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Arif Hikmet Koyunoğlu salonunda “Cepheden Cumhuriyet’e Yüzyılımız” sergisini gezerken hem hüzünleniyor hem de gurur duyuyoruz.

 “Cepheden Cumhuriyet’e Yüzyılımız” Sergisi, Anadolu toprakları üzerinde verdiğimiz ölüm kalım savaşını ve yeniden dirilişimizi anlatmaktadır. Cepheden Cumhuriyet’e giden yolda ki milli mücadele yıllarını ve Kurtuluş Savaşı’nın destansı zaferini anlatmaktadır.

https://www.youtube.com/shorts/N2xETz7ETGo?feature=share

Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milletin azim ve kararlılığıyla gerçekleştirilen ve Cumhuriyetle taçlanan süreç, serginin ana temasını oluşturmakta. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Ulu Önderimiz Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz.  

Müzede çok özel bir yere gidiyoruz. Türk Salonu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Buradan ayrılmayı istemiyorum. Yapan eller sağ olsun” diyerek bahsettiği Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun bizzat kendi elleriyle yaptığı Türk Salonu gerçekten muhteşem.  

Bu müzenin özelliği ilklerin yaşandığı yer olmasıdır. Ankara Halk evi olarak kullanıldığı dönemde 1931 yılında ilk Türk Tarih Kongresi burada düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk operası olan Özsoy 1934 yılında burada sahneye kondu. Taş Bebek Operasının 1934 yılında ilk ve tek sahnelenişine ev sahipliği yaptı.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.