Varanasi Hindistan’ın en gizemli belki de en merak edilen şehirlerinden birisi. Mark Twain 100 yıl önce Varanasi’yi ziyaret ederken “Benares tarihten daha yaşlı, gelenekten daha yaşlı, efsaneden daha yaşlı ve hepsinin toplamından iki kat daha yaşlı görünüyor” demiştir. İşte biz de bu yaşlı şehri göreceğiz.

Biz de Delhi gezimizi tamamladık. Delhi’den Varanasi’ye 12 saat sürecek yataklı tren ile gideceğiz. İlk bakışta çok güzel bir deneyim olacak diye düşünüp heyecanlanıyoruz. Amaaaaa bu kadar korkunç bir gezi olabileceğini düşünmemiştik. Tren gezisi detaylarını Delhi’de gezilecek yerler-4 dosyamızda detaylı bir şekilde anlattık. Bu nedenle burada tekrar anlatmayacağız.

Delhi’den sonra Varanasi bizi çok şaşırttı. Daha trenden iner inmez önce yağmura yakalandık sonrası tam bir trafik kaosu. Otele doğru giderken sağdan soldan giren tuk tuklar, rikşalar, motorlar, arabalar, insanlar, hayvanlar… Trafik işareti zaten yok. Burada kural kornaya bas yolu kap. Biz Delhi trafiğini kalabalık derken erken konuşmuşuz. Herkesin birbirine sorduğu soru. Bunların ehliyeti yoktur, olanlar acaba hangi sınavdan geçerek almışlardır?  Varanasi’yi görmek gerek. 

Yağmur damlaları atmaya başladı……..

Varanasi denilince birçok şey söylenir. Hinduizm’in en kutsal yerlerinden birisi, kutsal şehir, Tanrı Şiva’nın şehri, Hindistan’ın gizemli şehri, Ganj’ın beslediği şehir, ölümün şehri, çok pis şehir, başka bir gezegen sanki, ama bizce en doğrusu yaşamaya değil ölmeye gelinen şehir. Neden mi böyle dedik? Yazılarımızı okuyunca bize hak vereceksiniz.

Biz Varanasi’de 2 gece konakladık. Holi Festivali hazırlıklarını izledik. İnsanların bu kadar çılgınca hazırlanmaları hatta çılgınca kelimesi az bile kalır, delirmeleri diyelim. Holi festivali zamanında sokaklar çok renkli. Ama. Yazılarımızı okuyanlar bilir, bir cümleye olumlu başlayıp ama dediysek arkasından çok hoş olmayan şeyler yazacağız.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Varanasi’de otelimize geldiğimizde Holi Festivali için yapılan geçiş törenlerini izledik.

Otelden festival geçişini izledikten sonra Ganj Nehri kıyısında ki hazırlıkları görmeye gittik. Korkunç bir kalabalık.

https://www.youtube.com/shorts/iVnc1qI55l0?feature=share

Holi Festivalinde tanıyan tanımayan birbirine boya atar daha doğrusu fırlatır. Bu nedenle üstümüze beyaz giyelim boyalar atılırsa beyaz çabuk temizlenir diye düşündük. Yüzümüze önce boya filan da sürmedik. Dikkat ederseniz hiç boya yok üstümüzde. Hatta o kalabalıkta yanımıza yaklaşan bile olmadı. Bizim için çok iyi oldu ama nedenini sonra anladık.

https://www.youtube.com/shorts/rDsWKy2Vp9M?feature=share

Beyaz giymek Hindu inancına göre yas tutmak anlamına gelir. Yas tutanlar beyaz giyerlermiş. (Hint’li ünlü aktör Aamir Khan’ın PK filmini izlemiştim. Bu konu orada çok güzel işlenmişti. Hatırlamam gerekirdi. Bu arada hemen söyleyelim PK filmini mutlaka izleyin. Çok güzel mesajlar veren bir film). Biz böyle düşünmedik ama herhalde bizi de öyle sandılar. İşimize gelmedi değil.

Sonra arkadaşlar böyle olmaz deyip yüzümüze azıcık boya sürdüler.

Biz Holi Festivali eğlencelerine Jaipur’da katıldık. Holi Festivali ile ilgili yazımızda ateşin yakılmasından katıldığımız eğlencelere kadar her şeyi anlattık.

Oteldeki geçiş töreni sonrası Ganj Nehri kıyısında insanların çılgınlıklarını görmeye gittik.

Hem bu çılgınlıkları izleyip ghatları hem karadan hem de Ganj Nehrinde tekne turu yaparak dolaştık. Ganj nehrinde dilek tutma ritüelini gerçekleştirdik. İzlemek için tık tık.

Varnasi’ye gelip te Ganga Aarti törenlerine katılmadan ve ölü yakılma törenlerini izlemeden olmaz. Törenler için tık tık

 Sonra Varanasi’ye 13 km uzaklıktaki Sarnath’da Budist tapınaklarını gezdik. Sarnath Budist’ler için çok önemli bir yer. Sarnath gezimiz burada.

Varanasi gezimizi tamamlayıp Pembe Şehir olarak anılan Jaipur’a doğru yola çıkarken size Varanasi hakkında küçük uyarılarımız var.

Varanasi hakkında bilinmesi gerekenler……..

Varanasi’yi  mutlaka ama mutlaka bir rehber ile gezin. Özellikle yerel bir rehberin olmasını tercih edin.

Varanasi’de kaçırılma, taciz ve tecavüz olayları çok fazla olduğu için kendinize dikkat edin. Biz grupla geldiğimiz halde çok dikkat ettik. Hatta yerel rehberimizin yaptığı uyarı hala kulaklarımızda. Varanasi’de Ganj Nehri kıyısındaki Holi Festivali hazırlıklarını görmeye gittik. Gruptaki bazı arkadaşlar hemen çılgın hatta delirme noktasında ki Hintli gruplar arasına daldılar. Amaçları eğlenmek. Amaaaaa, yerel rehberimiz bu kadar fazla gruptan dağılmayın ve ayrılmayın. Burada yapılacak kaçırılma, taciz hatta tecavüz olayına hiçbirimiz engel olamayız dedi. İşte o zaman aklımıza okuduğumuz bir haber geldi. Delhi’de 2012 yılında otobüste yanında erkek arkadaşı olan bir kıza şoför ve 6 kişinin tecavüz ettiği.

Varanasi’ye geldiğinizde olmazsa olmaz iki şeyi mutlaka yapın. Ganga Aarti ve ölü yakma törenlerini izlemek.

Ghat’ları dolaşın. Karadan ya da tekne turu ile görün.

Ganj Nehrinde tekne turu yapın. Ama sakın suya parmağınızı bile sokmayın.

Ganj Nehrinde dilek tutma ritüelini gerçekleştirin. Tekneden olmasa bile kıyıdan gerçekleştirin.

Ganj Nehri kıyısında yoga yapın.

Varanasi’ye gelirken burada duyacağınız korkunç kötü kokuya hazırlıklı olun. Şehirde çürüyen organik maddelerin kokusu çok kötü oluyor. Varanasi Hindistan’ın en pis şehri. Ama Ganj kıyısında suya girenleri, çamaşır yıkayanları, yıkananları, suyunu kutsanmak için kana kana içenleri görünce şaşıracaksınız.  

Ganj’a girmeyin. Siz siz olun Ganj’a bırakın girmeyi, parmağınızı bile değdirmeyin. Ganj’a giren insanları görüp sakın siz bu hatayı yapmayın. Ganj dünyanın en pis su kütlelerinden birisi. Kanalizasyon Ganj’a boşaltılıyor, kimyasal atıklar nehre karışıyor, cesetler ve arta kalanlar içine atılıyor, ölümcül hastalıkları olan kişiler Ganj’da yıkanıyor ama Hindu inancına göre Ganj ne olursa olsun asla kirli olamazmış.

Varanasi’de Hintlilerle minimum temasta bulunun.  Ortam hijyenik değil. Hintlilerin bağışıklık sistemi buraya adapte olmuş. Siz çok rahat davranmayın.

Sokak lezzetlerini merak edip yemeyin hatta tadına bile bakmayın deriz amaaaa değişik bir yere geldik buranın yerel tatlarına bakmamız gerek diyen meraklılardansanız öncelikle çok ama çok acıya hazır olun, sonrasında da temizlik ve hijyeni hiç aklınıza getirmeyin.

Yanınıza gelen satıcılara yan gözle bile bakmayın. Bakarsanız yandınız peşinizden hiç ayrılmadan sürekli konuşarak bir şey satmaya çalışacaklar.

İnsanlar sürekli dilenme halindeler. Burada dilenme meslek haline gelmiş. Cüzdanınıza, çantanıza dikkat edin.

Sakın musluk suyu içmeyin. Hatta dişlerinizi bile musluk suyu ile yıkamayın. Kapalı şişe suyu kullanın. Gerçi bu Varanasi’ye değil tüm Hindistan için geçerli bir durum.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Varanasi’ye gitmeyelim mi?

Yukarıda yazdıklarımızı okuduktan sonra bu soru aklınıza gelebilir? Bizim gibi Varanasi’yi görüp anlatanları, yazanları dinleyip ya da internette yazılanları okuduğunuzda acaba gitmesek mi diyebilirsiniz. Size tavsiyemiz eğer Hindistan’a gelecekseniz mutlaka Varanasi’yi turunuza ekleyin. Bu şehir en azından 1 kez görülmeyi hak ediyor. İkinci kez görmeyi buraya gelip gördüğünüzde kendiniz karar verin. Bize sorarsanız biz Varanasi’ye bir kez daha gelmeyiz.

https://www.youtube.com/shorts/VLW0NI0J5p8?feature=share