Yunan Adaları Ülkemize olan yakınlığı ile herkesin merak ettiği turistik yerlerden. Farklı kültür görmeyi isteyenler, hafta sonu kaçamak yapmak isteyenler ve gezginler tarafından Yunan Adaları turları her zaman tatil listesinin yukarılarında yer alıyor. Ülkemizden Yunan Adalarına tur düzenleyen pek çok firma var. Tur programları genellikle Çeşme başlangıç olarak üç ada (en popüler olan Mikonos ve Santorini’yi içeren) üzerinden yapılan birkaç günlük geziler oluyor.  Bizim tercihimiz ETS firması oldu.

Neden mi? Biz ETS firmasının 5 ada üzerine bir de Atina gezisini görünce, hem de 7 gece olduğunu, (Mikonos’ta 1 gece limanda konaklama) okuyunca tabir doğruysa balıklama atladık. Tur programında en popüler Mikonos, Santorini yanında Rodos, Midilli, Girit ve Atina var. Turun başlangıç noktası yani gemiye biniş noktamız ise İstanbul.

Hemen hazırlıklara başladık. Sizinle sırasıyla paylaşalım: Aklınıza takılan sorulara cevap olabilir düşüncesindeyiz.

1-Kabin seçimi

ETS tur’un kendi gemisi Aegean Odyssey ile gezeceğiz. Hazırlıklarda ilk iş gemide hangi kabinde kalacağız seçiminin yapılması. ETS Tur Gemisi’nde pek çok kabin seçeneğiniz var. Gemi dışına bakan pencereli olanlardan, hiç camı olmayanlara, balkonlu dış kabinlerden lüks balkonlu suit kabinlere kadar. Tabi ki seçeneklere göre fiyatlarda epeyce fark ediyor. Biz geminin pencere olmayan Premium iç kabinlerinden tercih ettik. Genellikle cruise gezilerimizde tercihimiz bu yönde olur. Çünkü zaten gün boyu gezidesiniz, eğer denizde geçireceğiniz gün varsa bile gemide o kadar fazla etkinlik var ki zaten kabinde oturmuyorsunuz. Gece geç vakitte kabine gelince günün yorgunluğu ile hemen uykuya dalıyorsunuz. Kabinde çok az vakit geçiyor. Biz odayı sadece uyumak ve duş almak için  kullanıyoruz. Size sadece şunu tavsiye edebiliriz; eğer sessiz bir uyku isterseniz makine dairesine uzak kabinleri,  sabahları penceremden ışık isterim derseniz mutlaka pencereli kabin tercih edin.

2- Vize gerekiyor mu?

Vize yurt dışı gezilerinde ilk akla gelen. Bizim yeşil pasaportumuz olduğu için bu sorunu yaşamıyoruz ama sizler için araştırdık. Yunanistan yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelerden.Yunanistan Avrupa Birliğine üye bir ülke olduğundan Yunan Adaları’na gitmek için Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi kişilerin schengen vizesine sahip olması gerekmektedir. Feribotla geçseniz bile ne yazık ki bu kural değişmemekte. Yani hiçbir  Yunan adasına günübirlik bile olsa vizesiz geçiş yoktur. Ancak feribot ile geçilen Yunan adalarına kısa süreli turistik geziler için girişler kolaylaştırılmış, geçici vize (kapı vizesi) uygulamasına başlanmıştır. Kapı vizesi tek ya da çift giriş olarak en fazla 15 gün süreli olarak verilmekte ve seyahat acenteleri aracılığı ile temin edilmekte. Kapı vizesi, Ülkemizde Bodrum, Dikili, Foça, Marmaris, Fethiye, Ayvalık, Çeşme, Kuşadası ve Kaş gibi tatil yörelerinde faaliyet gösteren seyahat acentelerinden alınıyor. Bunun için seyahatinizden en az 3-4 gün öncesinden başvurmanız gerek. Yanınızda getirmeniz gereken belgeler ise; En az 6 ay geçerli pasaportun aslı, pasaportun fotoğraflı sayfasının fotokopisi, yeni çekilmiş biyometrik fotoğraf (2 adet), seyahat masraflarını karşılamaya yetecek kadar bakiye bulunan banka hesap dökümleri,nüfus cüzdanı fotokopisi, gidiş-dönüş feribot biletleri, konaklama yapacağınız otelin rezervasyon belgesinin örneği, elektronik ortamda doldurulmuş vize başvuru formu ve tabi ki vize ücreti (güncel ücretleri başvuru yapılacak seyahat acentasından öğrenebilirsiniz). Pasaport üzerinde K.K.T.C vize damgası olan başvuru sahiplerine kapı vizesi verilmemektedir.

3- Gemi seyahatinde bavulumda neler olmalı?

Gemi seyahatine yazın özellikle 4-5 yıldızlı otelde konaklayacakmış gibi hazırlanın. Kültür gezilerinde tüm gezilerde yaptığımız gibi önce rahat bir ayakkabımız olmalı. Yürürken sıcağa karşı şapka, şemsiye, güneş gözlüğü, güneş kremleri gerekli. Tur programında kültür gezisi yaparken plajlarda dinlenme fırsatınız olabilir. O zaman mayolar, deniz terlikleri de bavula. Gemilerde akşam yemekleri için en azından bir şık kıyafetiniz olmalı. İnsanlar akşam yemeğinde gerçekten çok şık giyiniyorlar. Bazen akşamları özel geceler düzenlenebiliyor (örneğin kaptanın hoş geldin gecesi gibi). Gemilerde kapalı alanlarda havalandırma çok fazla çalıştığı için mutlaka yanınızda kalın bir şeyler olmalı.

İstanbul’dan tura başlıyoruz

4- Gemi turlarında rehberlerin düzenlediği turları satın almalı mıyım yoksa kendim gezebilir miyim?

Buna cevabını aslında kendiniz vermelisiniz. Turları kendiniz yapmak isterseniz gitmeden önce gezeceğiniz yerleri çok iyi araştırmalısınız. Gemiden şehir merkezine nasıl gidileceğini öğrenmeniz gerek. Şehirde metro, hop on-hop off durumlarını araştırın. Yabancı dilinize de güveniyorsanız turları kendiniz yapabilirsiniz. Bize sorarsanız biz kendimiz gezdik. (Bizim bir geziye nasıl hazırlandığımızı, seyahatimizi nasıl planladığımızı lütfen buradan okuyunuz. Size yardımcı olacaktır) Bizim de turlarda rehber ile gezdiğimiz zamanlar çok oldu. Ama turların zaman kısıtlılığı, rehberlerin insanları koşturacak şekilde hareket etmeleri, bazen bir fotoğraf çekimine bile vakit kalmadığı, bir fincan kahve molası dahi vermemeleri biz de sıkıntı yarattığı için vazgeçtik. Ayrıca kendimiz gezdiğimizde tur fiyatından daha düşük bir fiyata geziyi yaptığımız için çoğu zaman gittiğimiz ülkelerde araç kiralayarak hareket etmeyi tercih etmeye başladık. Araç kiralamada nelere dikkat etmeli, iste burada

Eğer siz tüm bunlara ne gerek var, ben bunlarla uğraşamam derseniz rehberlerle gezmeyi tercih edebilirsiniz. Hangi turlara katılmak istiyorsanız gemiye bindiğinizde size verilen “Kara Turları Katılım Formunu” doldurup tur masasına iletmeniz gerekli.

Gemi seyahatinde kendiniz gezecekseniz dikkat etmeniz gereken en önemli nokta geminin limandan kalkış saatinden önce gemiye dönmeniz. Bu nedenle gemiden bu konuda yapılan anonslara özellikle dikkat etmelisiniz. Kabinlere bırakılan günlük programları dikkatlice incelemelisiniz. Size Cruise gemisiyle Uzak doğu gezimizi okumanızı tavsiye ederiz.

5- Yunan Adaları turlarında geminin sağladığı fırsatlar nelerdir?

Gemi turlarının avantaj ve dezavantajları var. Bu konuda hazırladığımız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Turlarda her şey dahil paketi daha karlı. Bu paket programında gemiye ulaşım, vize işlemleri, liman vergileri, gemide konaklama ve alkollü/alkolsüz içecekler olarak belirleniyor. Tam pansiyon konaklama tipinde sabah, öğle, akşam yemekler ve gece yarısı çorbası dahil. ETS Tur ile yaptığımız gezimizde ücretsiz olarak kabine kişi başına (günlük 2 adet 0.5 lt) su bırakılması, her gün 2 şer adet olmak üzere alkollü, alkolsüz ve sıcak içecek hakkımız olması çok hoştu.  Beş çaylarının keyfi ise bambaşka.

6- Gemide vakit nasıl geçiyor?

Gemide vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Sürekli bir aktivite var. Her gün farklı bir limanda uyanıyorsunuz. Kahvaltı sonrası karaya çıkarak keşfe başlıyorsunuz.

İsterseniz hiç gemiden inmeyebilir vaktinizi gemide geçirebilirsiniz. Nasıl mı? Fitness Center’da, Spa&Güzellik salonunda, internet cafe’de ya da alışveriş mağazalarında.

Gemiye dönüyorsunuz akşam eğlence başlıyor. Havuz başında ayrı, gemi içinde ayrı. Piyango çekilişleri, tavla turnuvaları, oyun odasında oyunlar, showlar, filmler, canlı müzik ve daha neler neler Yani sıkılmanıza imkan yok.

7- Bilinmesi gerekenler……..

Gemiye binerken pasaportlar gemi tarafından alınıyor ve bir kart veriliyor. Bu kart hem oda anahtarı hem de limanlarda inilen yerde kimlik kartı yerine geçiyor, Bu kartı gemiden inerken yanınıza almayı sakın unutmayın. Transit gezici olduğunuzu belirtiyor.

Gemide sigara içmek belki de en çok merak edilen konulardan birisi. Gemide sadece belirtilen yerlere sigara içebilirsiniz. Diğer tüm alanlarda ve kabinlerde sigara ve tütün mamulleri içilmesi yasaktır. Kişisel değerli eşyalarınız için kabinlerdeki kasaları kullanabilirsiniz.

Gemide yapılan anonsları dinlemenizi tavsiye ederiz. İlk gün gemide yapılacak olan bilgilendirme ve güvenlik toplantısına katılmayı ihmal etmeyin. Kabinlerinize her gün bırakılan duyuruları mutlaka inceleyin.

Gemide ilk gün yapılan acil durum tatbikatına (can yeleği eğitimi) mutlaka katılmanız gerek. Biz Volga Volga gemi turunda ve Kanarya Adaları turumuzda bu eğitimi aldık ama çok eğlenceli olduğu için yine katıldık. 

Haydi o zaman turumuz başlasın. Limandan ayrılıyoruz.

Gezimizde ki yazılarımız için:

Midilli (Lesvos)’de gezilecek yerler

Rodos’ta gezilecek yerler-Antik Dünya’nın 7. Harikası

Girit’te gezilecek yerler-Knossos Sarayı Efsanesi

Atina’dayız

Santorini’de gezilecek yerler-Romantik mi? Masalsı mı?

Mikonos’ta gezilecek yerler- Günah Adası

Mikonos’tan İstanbul’a