Nemrut Dağı Adıyaman’ın Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında Toros dağ silsilesinde yer alan 2.150 m yüksekliğinde bir dağdır. 1987’de UNESCO tarafından  Dünya Mirası ilan edilmiştir.

Nemrut Dağı’ndaki kalıntılar 1881 yılında. Diyarbakır çevresinde gerçekleşen yol çalışması sırasında Charles Sester tarafından keşfediliyor. Kommagene Krallığı’ndan miras kalan eserlerin önce Asurlulara ait olduğunu düşünmüş.

MÖ 1. yüzyılda Kommagene Kralı I.Antichos buraya o dönemin şartlarına göre nasıl geldikleri çözülemeyen gizem dolu devasa tanrı ve tanrıça heykelleriyle donatmış. Hatta bir de kendi mezarını yaptırmış ancak bu mezara bugün bile hala ulaşılamamış. Mezarın içine girilmesi halinde çöküp, girenlerin mezarı olacak şekilde inşa edilmiş. Heykeller nedeniyle “Tanrıların Dağı” diye de adlandırılan Nemrut’un pek çok noktasına bugün hala ulaşım sağlanamıyor. Nemrut Dağı’nın en büyük gizemlerinden birisi de sonu nereye vardığı henüz keşfedilememiş olan yeraltı tünelleri. 

Dağa Malatya ve Adıyaman tarafından çıkabilirsiniz. Dağın Adıyaman şehir merkezine uzaklığı ise yaklaşık 86 km. Yani nereden bakarsanız 1.5 saat yolunuz var. Adıyaman Kahta’ya kadar toplu taşıma ile gelip isterseniz buradan rehberli turlara katılabilirsiniz. Biz araç kiralayarak geldik. Gişelere kadar gelip park ettik ve sonra dağa yürüyüş. Gişeden giriş ücretini (25 TL) ödedikten sonra (Müze kart geçerli. Mutlaka yanınıza alın) yukarı doğru taşlık yoldan epeyce yürüyorsunuz.

Dizlere kuvvet. Dağa gelirken yanınıza mutlaka su alın. Rahat ayakkabı giymeyi de sakın ihmal etmeyin.

Heykeller dağın doğu ve batı kısmında aynı düzenle oturtulmuş. Bunlara doğu ve batı terası deniyor. Yani doğudakiler güneşin doğuşunu, batıdakiler güneşin batışını izliyorlar. Bu nedenle hep söylenen Nemrut’da ya güneşin doğuşunu yada batışını izlemek çok güzeldir. Biz bunu gerçekleştirmedik. Ama dileyenler gün doğumu ve batımına göre gezi planı yapabilirler. Doğu terasından batı terasına gitmek yaklaşık 30-40 dakika. Teraslar arasında ki tümülüste ise hala ulaşılamayan mezar odası bulunmakta. Bugün doğu terası daha iyi korunmuş.

Nemrut Dağı’nda ki gizemli heykeller o dönem inanılan tanrıları simgelemekte. Heykellerin kaideleri ve kafaları sergileniyor.

Heykel sırası bir aslan ve kartal heykeli ile başlar. Aslan yeryüzündeki gücü, tanrıların habercisi kartal ise gökyüzünün gücünü temsil etmektedir. Koruyucu heykel denilen aslan ve kartal her iki yanda dizilmiş.

Sonra Kral Antiochus (kendi heykelini tanrıların heykelinin yanına yaptırır), Kommagene (Tanrılar dizisindeki tek kadın tanrı heykeli).

Zeus (Tanrıların tanrısı en ortada bulunuyor. Diğerlerinden biraz daha büyük)

Apollon ve Herakles ile devam ediyor. Her kafa kendi kaidesi önüne konmuş. Yerde görüyoruz ama zamanında hepsi kaidelerinin üzerinde imiş.

Nemrut Dağı’nda gizemli heykellerin o dönem inanılan tanrıları simgelemekte.Tarihe tanıklık eden heykeller, kireçtaşı bloklarından yapılmış. Bu heykeller, Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara olan saygısını ifade etmesinin yanı sıra bölgeyi bir tür dini merkez haline getirme amacı ile tasarlanmış.