Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Parkı 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı destekleri ile hizmete açıldı.

Parktaki eserler, Türk Kültürünü yaşamış ve yaşayan ülkelerde yer alan Türk İzleri taşıyan muhteşem eserlerin 1/25 oranında ki küçük örnekleridir.

Çok etkileyici. Parkta görmediğimiz ama görmeyi çok istediğimiz eserlerin küçük de olsa yanı başındayız. Bu eserler arasında özellikle henüz göremediğimiz Hindistan’da ki Tac Mahal bizi çok etkiledi. Gördüğümüz eserlerin ise aaaaa bunu görmüştük, çok güzel yapılmış deyip heyecan duyduğumuz bir yer oldu. Özellikle her eserin yanında yer alan künyesinde adı ve özellikleri belirten tabelaların olması çok iyi. Parkta dolaşırken inanın hem Tarih hem de Coğrafya derslerini sanki uygulamalı olarak tekrar yaşadık.

Parkta hangi eserler var?

Parkta 18 ülkeden 32 muhteşem eser var. İlk kalıcı eserlerimizden olan Moğolistan’dan Orhun kitabelerini bile görmek mümkün.

Selimiye Camii (Edirne), 33 Gözlü Köprü (İran), Alaca Camii (Makedonya), Muhammed Emin Han Külliyesi (Özbekistan)

Sultan Tekeş Kümbeti (Türkmenistan), Gül Baba Türbesi (Macaristan), Şam Osmanlı Tren Garı (Suriye), Fatih Camii (Kosova)

Mostar Köprüsü (Bosna-Hersek), Bala Havuz Camii (Özbekistan), Hansaray (Kırım), Diyarbakır Ulu Camii (Diyarbakır)

Ethem Bey Camii ve Saat Kulesi (Arnavutluk), Uluğ Bey Medresesi (Özbekistan), Hümayun Türbesi (Hindistan)

Parkta yer alan diğer eserler; Divriği Ulu Camii (Sivas), Ahlat Ulu Kümbet (Bitlis), Çifte Minareli Medrese (Erzurum), Aşık Paşa Türbesi (Kırşehir), Mümine Hanım Türbesi (Azerbaycan), Gök Kümbet (Irak), Hoca Ahmed-i Yesevi Külliyesi (Kazakistan), Rabia Sultan Türbesi (Kazakistan), Sultan Murat Türbesi (Kosova), Çar Minare (Özbekistan), İsmail Samani Türbesi (Özbekistan), Medine Osmanlı Tren Garı (Suudi Arabistan), Sultan Sencer Türbesi (Türkmenistan), Bey Hamamı (Yunanistan)

Rusya’nın Çerkesya’yı işgalinin ardından,21 Mayıs 1864 tarihinden sonra yoğunlaşmak üzere Rus İmparatorluğu tarafından Çerkes halkına yapılan  toplu katliamın anısına bir anıtta Esminyatürk’te bulunuyor.

Giriş ücretli. Ziyaret saatleri:  Pazartesi günleri kapalı. Salı-Pazar saat 09.00 ile 17.00 arası açık. Özellikle hafta sonları oldukça kalabalık oluyor.

Esminyatürk’ten hemen arkada bulunan Türk Dünyası Bilim-Kültür ve Sanat Merkezine gidiyoruz.

Esminyatürk ile ilgili videomuz You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın.Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz

Türk Dünyası Bilim-Kültür ve Sanat Merkezi

Turk Dünyası Bilim-Kültür ve Sanat Merkezi 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı döneminde projelendirilmiş, yapımına 2014 yılında başlanmış ve 2017 yılında açılmış. Gittiğimiz gün 10 Kasım olduğu için tüm bayraklar yarıya indirilmişti.

Merkezin dışında Kültigin ve Bilge Kağan Yazıtları ilgi çekici.

İçeri girdiğimizde maalesef ziyaret saatinin geçtiğini ve kapandığını üzülerek öğrendik. Esminyatürk’ü gezerken saatin nasıl geçtiğini fark etmemişiz. Ancak bir fotoğraf alabildik. Bir sonraki Eskişehir gezimizde listemizin başında yer alıyor.

Merkezin içinde Bilim Sanat Okulu, Türk Dünyası Müzik Aletleri Müzesi, Bilgi Bankası, Kafeteryalar, Anadolu Üniversitesi’ne ait amfi tiyatro, Türk Dünyasının daha doğrusu İslam bilginlerinin balmumu heykellerinin sergilendiği ve videolarla tanıtıldığı odalar bulunuyormuş.