Ürdün gezimizde Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olan Petra’yı gezip, Dünya’da Mars’ı yaşatan Wadi Rum’da 1 gece kaldıktan sonra Ürdün’ün ikinci önemli arkeolojik alanı Jerash Antik Kentine geldik.

Jerash MS 749’da meydana gelen ve bütün bölgeyi harabeye çeviren deprem sonucunda toprağa gömülmüş olsa da Orta Doğu’daki en iyi korunmuş Roma şehirleri olarak kabul edilen  Decapolis’ten (on şehir) biriymiş. 

Tapınakları, agoraları, 2 tiyatrosu, hipodromu ile bir zamanlar ne haldeyse az çok aynı şekilde karşımızda. Gezmeye başlayalım.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Antik kente girdiğimizde Hadrian Kemeri bizi karşılıyor. Zafer kemeri olarak da adlandırılan kapı İmparator Hadrian anısına MS 129-130 yılında yapılmış.  Yüksekliği 22 m’yi olan kemer 3 geçişe sahip.

https://www.youtube.com/shorts/M-cUf2vdYLM?feature=share

Orta geçişin üstünde de bir alınlık bulunuyor. Bir çok yerde Hadrian kemeri ver. Bunlardan birisi de Antalya’da. Burayı geçtikten sonra şehre girmiş oluyoruz.

Kemerden sonra bir kapıdan geçiyoruz. Geçtiğimiz kapı hipodroma açılan bir kapı.

Hipodrom MS 1-3 yy arasında inşa edilmiş ve 15 000 kişi kapasiteli. Burası ilk günkü halini en iyi şekilde korumuş gibi görünüyor.  Açık alan ve tribün bölümleri aynen duruyor. Bu alanda spor oyunları ve araba yarışları düzenlenmiş.

Hipodromda Salı ve Cuma günleri haricinde haftanın her günü 11.00 ve 22.00 saatleri arasında, temsili Roma askerleri tarafından Roma Ordusunun savaş taktiklerinin sergilendiği zırhlı birlik gösterisi, gladyatör dövüşleri ve arabalı yedi tur yarışı düzenleniyormuş. Tabi gösteri için ayrıca bilet almanız lazım.

https://www.youtube.com/shorts/rjESGzZJ3Ac?feature=share

Hipodrom’u geçip Hadrian Kemeri’ni andıran Güney Kapısını görüyoruz. Jerash Antik Kentine girişte aldığınız bileti atmayın. Güney kapısında bilet kontrolü yapılıyor.

Şehrin 4 ana girişinden birisi olan anıtsal kapı MS 130 yılında ve 3 kemerli. Buraya Philadelphia kapısı da deniyor. Belki garipsediniz ama Philadelphia, Amman’ın Roma dönemindeki ismi.

Güney kapısını geçip Oval Foruma doğru surların yanından Güney Caddesinden ilerliyoruz. Kentin çevresi 3 m kalınlığında, 3.5 m yüksekliğinde surlarla çevrilmiş.

Güney kapısını geçince muhteşem bir meydana geliyoruz. Oval Plaza ya da Oval Forum. Adından da anlaşıldığı gibi alışılmış forum alanlarının aksine yuvarlak değil, oval şekilde. Alanda 56 adet sütun var.

https://www.youtube.com/shorts/5FEHghjDkj8?feature=share

Fotoğrafta Nesli’nin arkasında uzakta görülen yer Zeus Tapınağı. Tur ekibi ve rehberimiz çoktan ana caddeye gitti bile. Doğal olarak biz de Zeus Tapınağına gidemedik. Fotoğrafları çekip gruba yetişeceğiz.

Ortada bir sütun ayakta bulunuyor. Zamanında üzerinde heykeller bulunuyormuş. Ama şu an Jerash festivallerinin yapıldığı noktayı simgeleyen noktada Ürdün bayrağı dalgalanıyor.

Oval Plaza’nın en güzel fotoğrafı Zeus Tapınağı’nın olduğu noktadan çekiliyor. Biz maalesef vaktimiz olmadığı için Zeus Tapınağı’na kadar gidemedik. Ama oradan görülecek oval plaza fotoğrafını buraya bırakıyoruz.

Tabi ki her antik kentin bir ana caddesi vardır. İşte ana cadde Cardo Maximus’tayız. Caddenin uzunluğu 800 m ve Kuzey Kapısı’na kadar devam ediyor.

Tıpkı Efes’teki Kuretler Caddesi gibi etrafı anıtlar ve dükkanlarla dolu bir merkez cadde. Bu caddeden dümdüz ileri gidildiğinde Şam Kapısı’ndan çıkarak kuzeye, Şam’a doğru gidiliyormuş.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Ana cadde Cardo Maximus’ta yürümeye devam ediyoruz. Yolun solunda Bizans döneminden kalma Katedrali görüyoruz. Katedral Jerash’ta Bizans’tan kalan en eski kilise olarak kabul ediliyor.

Cardo Maximus caddesinin ortasına geldiğimizde muhteşem bir çeşme görüyoruz.  Nymphaeum denilen çeşme yarım daire şeklinde ve iki katlı. Çeşmede diğer Roma şehirlerinde olduğu gibi su perisi heykelleri yer alıyor. Çeşmenin ön tarafında çağlayanlar şeklinde yedi aslanın başının ağzından dökülen sular havuzu doldurmaktaymış.

Cardo Maximus’un sonuna kadar yürüdük ve son nokta Kuzey Tetrapylon’a ulaştık.

Tetrapylon genellikle, dörtyol şeklindeki kavşaklara kurulur. Dört tarafının her birinde bir kapı bulunur.

Caddenin sonundan geri dönmeden önce meclis toplantıları için kullanılan 2000 kişi kapasiteli Kuzey Tiyatro’ya gidiyoruz.  

Tiyatro MS 165 yılında inşa edilmiş, depremlerde zarar görse de, restorasyon çalışmaları ile gerçekten gördüğümüz en iyi tiyatrolardan.

https://www.youtube.com/shorts/J7v9DaTP-S4?feature=share

Jerash veya söylenilen şekliyle Ceraş, Ürdün’e geldiyseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Ceraş antik kenti oldukça büyük bir alana yayılmış. En az 2 saatinizi ayırmanızı tavsiye ederiz.

Bizim o kadar vaktimiz yoktu ve maalesef Artemis Tapınağı, Zeus Tapınağı, Güney Tiyatro gibi bazı yerlerini göremedik. Zeus Tapınağı sergi salonu da maalesef kapalıydı.

Jerash’a nasıl gidilir?

Jerash, başkent Amman’ın 50 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Amman’dan Jerash’a en ekonomik şekilde ulaşmanın yolu halk otobüsü. Jerash’a 35-40 dakikada ulaşabilirsiniz. Otobüs beklemeyip taksi ile de gidebilirsiniz. Çok pahalı değil. Pazarlık yapmak şartıyla…..

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.