Dörtyol ilçesi Kurtuluş savaşında Fransız’lara ilk baş kaldıran ve Atatürk’ün “Benim en sadık dostlarım Dörtyol’dadır” dediği milli ruhun şahlandığı yerdir.

Dörtyol Kurtuluş Savaşında Fransız’lara ilk baş kaldıran, ilk kurşunun atıldığı (Hemen bu bilgi yanlış ilk kurşun İzmir’de atıldı diye düşünebilirsiniz, lütfen yazının devamını okuyunuz) yerdir.

Buraya gelince öncelikle İlk Kurşun Müzesi (Atatürk Evi’ne gidiyoruz)

İlk Kurşun Müzesi (Atatürk Evi)

Dörtyol ilçesinin Özerli Mahallesi Tufan Sokak üzerinde bulunan İlk Kurşun Müzesi üç kattan oluşmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün toplantısını yansıtan bal mumu heykeller bulunmaktadır

Müzede Selim Çavuş, Hacı Emin Hoca, Mustafa Deliağa, Çifte Tabancalı Müftü, Mehmet Kara, Kara Hasan Paşa’nın bal mumu heykelleri sergilenmektedir.

Tarihi resim ve tablolar, istiklal madalyaları, tarihe tanıklık etmiş belgeler, resmi belgeler kamalar, kılıçlar, hançerler, süngüler, silahlar sergilenmektedir.

Ayrıca yöre halkı tarafından kullanılmış, genellikle bakır ve tahta yapımı, yöresel eşya ve küçük ev aletleri, giysiler, madeni ve kâğıt paralara da yer verilmiştir.

Ziyaret saatleri: Müze her gün saat 08.00-17.00 açık. Giriş ücretsiz

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Müzeden çıktıktan sonra biraz ileride bulunan kabristanda ilk kurşunu atan Kara Mehmet Çavuş’u ziyaret edebilirsiniz.

Yazımızın başında ilk kurşun Dörtyol’da atıldı demiştik. İşte bunun belgelerini göreceğimiz İlk Kurşun Parkına gidiyoruz.

İlk Kurşun Parkı

İşte parka geldik. Dörtyol’un küçük ama en nezih parklarından birisindeyiz. Çocukları için oyun alanı,  yetişkinler için dinlenme yerleri mevcut.

Sakin bir gün geçirmek isterseniz parka gelebilir, parkta ki kafede bir şeyler içebilirsiniz.

Hem parkı gezelim hem İlk Kurşun Anıtını görelim hem de ilk kurşunun gerçekliğini anlatalım.

İlk Kurşun Anıtı

Dörtyol’da yer alan en önemli yapılardan birisi 9 Ocak 1994 tarihinde yapılan İlk Kurşun Anıtı’dır. Bu anıt, Dörtyol halkının zulme, istilaya, sömürülmeye boyun eğmediğinin dünyaya mesajıdır. Dörtyol ilçesi, Millî Mücadele’nin ilk olarak filizlendiği topraklardır. Kurtuluş Savaşında tüm köyler ve ilçe yakılıp yıkılırken Mehmet Çavuş, ilk kurşunu atıp Millî Mücadele’yi başlatmıştır. Bu kurşunun ardından köylüler de eşyalarını satarak silahlar almışlardır ve 300 – 400 kişilik teşkilatlar ile düşmana karşı direnmeye başlamışlardır.

İlk kurşun Dörtyol’da Mehmet Çavuş tarafından atılmıştır. Ders kitaplarında bugüne kadar Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un 15 Mayıs 1919’da İzmir’de gazeteci Hasan Tahsin tarafından Yunan askerlerine atıldığı yazmıştır ve bu kabul edilen bir görüştü. Ancaaaaak bunun böyle olmadığı aksine Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un 19 Aralık 1918 tarihinde Dörtyol-Karakese’de Fransız askerlerine atıldığı konusunda araştırmalar yapılmıştır. Araştırmacı-Yazar Mehmet Tekin 1986 yılında “Milli Mücadelenin İlk Kurşunu ve Dörtyol’lu Kara Hasan Paşa” ve 2010 yılında “Milli Mücadelenin İlk Kurşunu ve Dörtyol Çeteleri” adlı iki kitap yazmıştır. Bir başka Araştırmacı-Yazar Kadir Aslan bu konuyu daha detaylı araştırarak, belgeleriyle birlikte “Milli Mücadelede İlk Kurşun ve Dörtyol” adlı kitabını 2008 yılında yayınlamıştır. Kadir Aslan ayrıca bu konuyu Genelkurmay Başkanlığı’na da yazmıştır. Genelkurmay Başkanlığı 29 Ocak 1992 tarihinde cevap yazmış ve yazıda  “Birinci Dünya Savaşından sonra galip devletlerin yurdumuzda ilk işgal ettiği yerlerin İskenderun ve Dörtyol olduğu, bu düşmana karşı ilk direniş hareketinin yine bu bölgede başladığı, buna bağlı olarak da ilk silâhlı direniş hareketinin de 19 Aralık 1918’de Dörtyol ilçesi Karakese köyünde gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.” denilmiştir. Bu belge parkta sergilenmektedir.

İlk kurşun ister İzmir’den isterse Dörtyol’dan atılmış olsun, atılan kurşun Kurtuluş Savaşında Milli Mücadele veren Türk’lerin asla kimseye boyun eğmeyeceklerinin, asla esaret altına girmeyeceklerinin düşmana her zaman “dur” denileceğinin muhteşem bir cevabıdır. Kütahya-Dumlupınar gezimizde Dumlupınar Kurtuluş Parkında yer alan yazıtta Osman Atilla’nın dediği gibi……..

 “Bir damla asil kanda bir mucize saklıdır”  

Kütahya Dumlupınar gezimiz için lütfen tıktık.

Kütahya’da gezilecek diğer yerler ise burada

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.