Osmaniye gezimizi tamamladık ve Hatay’a doğru yola çıktık. Yolumuzun üzerinde yaklaşık Osmaniye’den 23 km uzaklıkta Erzin ilçesine çevirdik. Hatay ilçe merkezine 110 km uzaklıkta olan Erzin Hatay’ın 15 ilçesinden birisidir. Erzin denince aklınıza portakal, greyfurt, mandalina, limon gibi meyveler ve Tav adı verilen yemek gelebilir. Biz İssos Harabelerini görmeye gidiyoruz.

İssos Harabeleri Erzin ilçe merkezine 7 km uzaklıkta İstasyon mevkiinde Erzin-Dörtyol karayolundadır. İssos kalıntıların içinde bulunan ve yıllarca ayakta kalabilen 7-8 m su kanalları hemen dikkatinizi çekecektir. Bölge İssos Savaşlarına sahne olmuştur. MÖ 333 yılında, Pers kralı III Darius ile, Büyük İskender arasında yapılan İssos savaşlarını Büyük İskender kazanmıştır. İssos savaşı öncesi olan efsaneyi sizinle paylaşalım.

Efsaneye göre, Bölgenin acımasız olarak bilinen kralı, kentin susuzluk sorununun çözümü için bir ferman çıkarır ve her kim kente içme suyu getirirse, güzeller güzeli kızını onunla evlendirecektir. Fakir bir çoban, prensesle evlenmek fikrinin yarattığı coşkuyla, toprak künklerle, Amanos dağlarından İssos şehrine suyu getirir. Ama zalim kral sözünü tutmaz. Kızını vermediği gibi, çobanı da öldürtür. Halk bu zalim kraldan bıkmıştır. Bu olay da işin tuzu biberi olur ve kralı İskender’e şikayet ederler. Henüz 23 yaşında olan İskender Çukurova’yı fethetmek için Tarsus’ta bulunmaktadır. Bu arada zalim kral halkın kendisini İskender’e şikayet ettiğini duymuştur ve İskender’in amansız düşmanı Pers Kralı Dara’dan yardım ister. Pers kralı Dara, Makedonyalı İskender’e Çukurova’yı bırakmamak için İssos şehri önlerine gelmiştir. İskender Dara’nın ordusunun üstün gücüne aldırmadan savaşı göze alır ve kazanır. İskender’in tarihçisi Aryantos, bu savaş için tarihe “Yıl 300” diye not düşer.

İssos Kentinde sadece su kanalları değil birçok kalıntı bulunduğu tahmin edilmektedir. Ancak kalıntıların önemli bir kısmının toprak altında bulunduğu tahmin edilmektedir.

Eğer vaktiniz varsa 6 km uzunluğunda ve 1 km genişliğinde Burnaz Plajını, 2000 m yükseklikte Amanos Dağının zirvesinde bulunan ve uzaktan bakıldığında çıplak gibi gözüken oysaki otsu bitkilerle kaplı olan tepe ‘Keldaz’ olarak bilinen Karıncalı Yaylasını, Gökdere Köyü mevkiinde bulunan Karagöl yaylasını, Başlamış Köyün’de yer alan Başlamış Kaplıcalarını ziyaret edebilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.