Kayseri denilince aklınıza neler geldi?. Eminiz ki kimsenin aklına öncelikle tarihi yerleri gelmemiştir. Herkes daha hiç düşünmeden pastırma, sucuk demiştir. Sonra tabi ki mantı. Ama burada mantı öyle böyle herkesin bildiği gibi değil. Eğer bir kaşığa 40 adet mantı gelmezse kızlar evde kalırmış. Hadi canım bunlar geçmişte kaldı der gibisiniz. Bizce de öyle aslında. Ama eskilerde kalmış da olsa bu geleneği unutmayalım.  Unutmayacağımız bir şey daha var ki…. O da Kayserili fıkraları. Hem zekalarını konuşturdukları hem de azıcık cimri oluşları hadi cimri demeyelim parayı çok sevmeleri diyelim de kimseyi gücendirmeyelim. Eeeee ne kaldı geriye. Kayseri’nin doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve tabi ki Erciyes Kayak Merkezi.

Biz programımızı yine oldukça detaylı hazırladık sizler için. Nereye gideceksiniz, nasıl gideceksiniz, merkezde nereler var, yakın yerler, uzak yerler hepsini bulabileceksiniz. Kültür Yolun’da yer alan tarihi yerlerden, Soğanlı Köyü’ne, Mimar Sinan’ın doğduğu evinin bulunduğu Ağırnas’tan, Talas’a, Kültepe Ören Yerine ve tabi ki Erciyes Kayak Merkezine …..

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Nerede konaklayacağız? derseniz, biz ekonomik olması açısından öğretmen evini tercih ettik. Oda+kahvaltı konsepti ile çalışan temiz ve düzenli bir yer. Zaten tüm gün gezdiğimiz için konaklama bizim için sadece uyumak özelliğini taşıyor. Ama siz biraz da lüks olsun derseniz önerimiz her zaman güvendiğimiz site Booking.com. Arabanız ile gelirseniz sorun yok. Eğer arabasız iseniz mutlaka araba kiralamanızı tavsiye ederiz. Hem daha az yorulur hem daha ekonomik gezersiniz. Kayseri’de bayram tatilini de birleştirip 1 hafta konakladık.

Altı bin yıllık tarihinden kalan izler ve tarihi eserleriyle Kayseri adeta bir açık hava müzesidir.

Kayseri’ye gelmeden öncelikle “Kültür Yolu” nu tamamlamayı hedefledik.

Bu arada hemen hatırlatalım Kültür Yolu Roma Döneminden Cumhuriyet’e kadar toplam 5 medeniyete ait eserlerin toplandığı Kayseri’nin tarihi ve kültürel güzelliklerini ortaya koyan 40 duraktan oluşuyor. Kayseri Belediyesinin hazırladığı rota haritası gezerken çok yardımcı oluyor.

Kayseri programınıza ve burada kalacağınız süreye bağlı olarak isterseniz hepsini, isterseniz öncelikle görmek istediklerinizi gezebilirsiniz. Çünkü Kayseri’de görülebilecek çok yer var. Kültür Yolu’nda hangi hattan gezmeye başlayalım?. İşte bu sorunun cevabı sizde. Çünkü sarı hat tarihi eserler turu, kırmızı hat çarşı turu, mavi hat müze turu. Sizin önceliğiniz hangisi ise o rotayı takip edin. Kültür yolu rotasını takip ederek tarihi eserleri gezerken  geziyi daha keyifli hale getirmek için restoran ve kafeler de dinlenebilir Kayseri’nin eşsiz tatlarını deneyebilirsiniz.

Ama bize sorarsanız siz önce başlangıç noktasına gelin. Bazı yerler birbirine o kadar yakın mesafelerde ki yürüyerek halledebilirsiniz.  Rotanın başlangıç noktası Gevher Nesibe Tıp Kompleksi, bitiş noktası Kayseri Mahallesi.

Rotayı takip ederken yolda hangi yöne gitmenizi gösteren Kültür Yolu levhaları var. Rota boyunca, kaldırımlara döşenen bu levhalara bakarak güzergahı kolaylıkla takip edebilir ve Kayseri’nin sahip olduğu kültürel değerleri keşfedebilirsiniz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kayseri’de Kültür Yolu’nun başlangıç noktasındayız. Gevher Nesibe Tıp Kompleksi‘nin bulunduğu Mimar Sinan Meydanı. Meydanda çok güzel bir parkın yanı sıra Mimar Sinan’ın heykeli yer almakta.

Kayseri’de 1 haftalık konaklamamız sırasında gezdiğimiz yerler………

Kayseri’de Gezilecek Yerler-1 (Avgunlu Medresesi, Kurşunlu Cami, Roma Mezarı, Sahabiye Medresesi, Saat Kulesi, Atatürk Heykeli, Kayseri Kalesi)

Kayseri’de Gezilecek Yerler-2 (Atatürk Evi ve Müzesi, Milli Mücadele Müzesi)

Kayseri’de Gezilecek Yerler-3 (Güpgüpoğlu Konağı-Etnografya Müzesi)

Kayseri’de Gezilecek Yerler-4 Alaca Kümbet, Cıncıklı Cami, Cumhuriyet Meydanı, Hacı Efendi Çarşısı, Hunat Hatun Camisi, Kadı Hamamı, Kadınlar Çarşısı Heykeli, Kapalı Çarşı, Kiçikapı Konağı, Melik Mehmet Gazi Türbesi, Meryem Ana Kilisesi, Raşid Efendi Yazma Eserler Kütüphanesi, Setenönü Hoteli,  Tarihi Kayseri Evleri, Türbedar Evi, Ulu Cami, Urgancılar Çarşısı, Zeynel Abidin Türbesi

Gevher Nesibe Tıp Müzesi (Selçuklu Uygarlığı Müzesi)

Talas’ta Gezilecek Yerler

Kültepe Antik Kenti ve Ören yeri

Soğanlı Vadisi (Kayseri’nin Kapadokyası)

Ağırnas’ta Gezilecek Yerler

Erciyes Kayak Merkezi

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kayseri’de neler yenir?

Yazılarımızı takip edenler bilirler, biz yemek ile ilgili bir şeyler yazmayı sevmeyiz. Ama Kayseri denince ilk akla gelen mantı ve yağlama için bir ayrıcalık yaptık. Talas’a gittiğimizde (zaten Kayseri merkeze 6 km uzaklıkta) herkesin övgüyle bahsettiği Gubate restorana gittik. Gubate herkesin uğrak yeri. Restoran, Çerkes mantısı ve tepsi mantısıyla da oldukça meşhur.  O zaman ne yapıyoruz? Tepsi mantısı ve yağlama denemeye karar veriyoruz. Yemeklerimiz beklerken çalışanlar ile yaptığımız sohbette restoranın isminin Çerkes mutfağına özgü mayalı hamur ve patatesli iç harç ile hazırlanan bir çeşit hamur işinden aldığını öğreniyoruz. Yemeklerimiz gelene gözlemeyi deniyoruz.

İşte yemeklerimiz geldi. Ama yemeden önce sunum hazırlanıyor. Mükemmel bir görüntü. Hadi afiyet olsun.  

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Kayseri merkezde iseniz size kale ve kapalı çarşıya yakın Elmacıoğlu İskender’i tavsiye ederiz. Buraya gelenlerin en çok sipariş ettiği yemeklerin başında incecik yaprak döner ve hakiki tereyağı sosuyla hazırlanan iskender geliyor. Kayseri mantısı ve yağlaması da ünlü. Eeee mantı ve yağlamayı denemiştik. O zaman gelsin tereyağlı iskender.  Doğrusunu söylemek gerekirse Bursa’nın iskenderleri kadar başarılı. Afiyet olsun.

Kayseri aslında tam bir gastronomi kenti. Başka neler var derseniz; Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek,  Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.