Yunanistan’a gitmek istediğinizde ilk akla gelen yerler Atina, Selanik ve kurabiyesi ile ünlü Kavala gelir. Turlarla gittiğinizde rotanız bu şehirleri kapsar (eğer özellikle bahsedeceğimiz şehre düzenlenen bir tura kayıtlı değilseniz). Meteora denilince belki çok kişi ya duymamıştır ya da ne var ki orada görmem gereken diye düşünebilir. Ancak eğer Yunanistan’a seyahat planlıyorsanız, vaktiniz de varsa Meteora mutlaka görülmesi gereken bir yer. Neden mi???? Size “havada asılı” anlamına gelen bir şehirden bahsedeceğiz. “Havada asılı”, nasıl yani der gibisiniz. Hadi gezimize başlayalım, biz nasıl buraya gitmeye karar verdik anlatalım.

Bizler Halkidiki’de düzenlenen mantarcılık ile ilgili XVI. Congress of European Mycologist’e katılmak üzere Yunanistan’a gelmeye karar verdik. Yaklaşık 1 hafta sürecek kongrede hem çalışmalara katılalım hem de bazı yerleri görelim diyerek Yunanistan’a yola çıktık.  Konaklama yerimiz Halkidiki olacak (çünkü kongrede sunumlarımız var), gezeceğimiz yerlere günübirlik gidip geleceğiz. Halkidiki gezimiz burada. Bu arada hemen söyleyelim Halkidiki’de gün batımını seyretmek muhteşem.

Daha gelmeden nereleri gezebiliriz diye araştırma yaptığımızda Meteora’nın resimlerini görünce, hakkındaki bilgileri okuyunca bayağı heyecanlandık. Havada asılı duran şehir, dağların tepesindeki şehir, Yunanistan’ın Kapadokya’sı olarak geçen Meteora mutlaka görülmeli dedik. Halkidiki’de kaldığımız otelden erken kahvaltı sonrası yola çıktık.

Peki Meteora nerede????? Meteora Orta Yunanistan’ın tam merkezinde yer alıyor. Kalabaka (ya da Kalambaka) kasabasının birkaç kilometre kuzeybatısında, Kastraki köyü yakınlarında, Teselya ovalarından yükseliyor. Atina’ya 350 km, Selanik’e 240 km ve Halkidiki’ye 570 km uzaklıkta. Halkidiki Meteora arası yaklaşık 5.5 saat sürüyor. Yani yolumuz çok uzun.Biz Mesnevi Turizm’den kiralayarak geldiğimiz minibüs ile hareket ediyoruz. (Minibüs kiralama nasıl oldu. Buraya bakabilirsiniz).

İşte karşımızda Meteora göründü. Daha karşıdan gördüğümüzde Meteora bizi büyüledi ve gezmeye başlamadan iyi ki gelmişiz dedik. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1988 yılında alınan Meteora, tarihi, doğasıyla ve manzarası ile muhteşem bir seyahat noktası.

Meteora, gökyüzüne doğru dimdik yükselen devasa kayaların zirvesine inşa edilmiş manastırlarıyla insanı ilk bakışta büyülüyor. Meteora, bazıları yerden 600 m yükseklikte, farklı şekil ve boyutlarda 100’den fazla dev sütunları bulunan kaya ormanı gibi. Ulaşması çok zor hatta imkansız görünen kayaların zirvesine bu manastırların nasıl inşa edildiğini düşünmek bile insanı şaşırtıyor. Aklımıza takılan ilk şey o zamanların imkanları ile bu manastırları bu yüksekliklere nasıl yapabilmişler? oldu. Dört tarafınız  uçurum.  Bu manastırlara nasıl ulaşılıyor?, yürümek ve tırmanmak nasıl acaba?, burada yaşayan insanlar ihtiyaçların nasıl karşılıyor? diye düşünerek Meteora’ya yaklaşıyoruz.

Tarihi 25 milyon yıl öncesine giden Meteora depremler, su ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkmış ve yüzyıllardır inzivaya çekilen keşiş ve rahibelerin korunaklı manastırlarına ev sahipliği yapmış. İlk kez 985 yılında Barnabas isimli bir keşiş Meteora’ya inzivaya çekilmek için gelmiş. Bunu 1382 yılında keşiş Athanasios’un yaptırdığı Büyük Meteora Kutsal Manastırı (Megalo Meteoro) izlemiş. Zaman içerisinde keşişler bu kaya sütunlarının zirvelerine 24 manastır inşa ettiler. Böylece hem işgal ve saldırılardan korunmuş hem de burada bir yaşam alanı oluşturmuş oldular. Meteora vadisi maalesef 1943 yılında Alman ordusu tarafından bombalanmış ve 16. yy’da sayısı 24 olan manastırlardan bugün sadece altısı hala aktif, keşişler içinde yaşamayı sürdürüyor ve manastırlar turistlerin ziyaretine açık.

Bu manastırlardan 4 tanesi rahiplere 2 tanesi rahibelere ait. Meteora’ya gitmeye karar verdiğinizde manastırların yerini gösteren bir haritaya ihtiyacınız olacak. 

Foto:http://www.mappingeurope.com/greece/meteora-monasteries-map.htm

Ayrıca manastırların ziyaret saatlerini ve kapalı olduğu günleri bilmek seyahat planı yaparken yarar sağlayacaktır. Meteora ziyaretiniz hafta sonuna denk geldiyse şanslısınız, 6 manastırın tamamı ziyarete açık.

Manastırda yaşayanların dış dünyaya kendilerini tamamen kapattıkları görünüyor. Bazı ihtiyaçlarını (ekmek pişirmek gibi) manastırın içinde kendileri gideriyorlar. Manastırların otoparklarında bulunan arabalar ile (bu arabalar rahibelerin ve rahiplerin)  haftada bir veya iki kez alışverişe gidiyorlarmış.

Megalo Meteoroa Meteora’da yapılan ilk ve en büyük manastır olan Megalo Meteoro, 623 m yükseklikteki devasa kumtaşı kayasına inşa edilmiş. Manastırın yapımına Athanasios tarafından 1382 yılından önce başlanmış ve Keşiş Joasaph tarafından tamamlanmış. Manastırın girişindeki mağara, Athanasios’un manastırı kurmadan önce yaşadığı yermiş. Katedraldeki freskler Bizans sanatının en iyi örneklerinden. Athanasios’un mezarı da Megalo Meteoro’daki kilisede bulunuyor.

Varlaam Manastırı adını kaya üzerine ilk kiliseyi inşa eden Varlaam adında ki keşişten almış ve 1350 yılında yapılmış. Keşiş Varlaam üç kilise, kendisi için bir oda ve bir su deposu inşa etti. Ölümünden sonra manastır 200 yıl boyunca terk edildi. 1517 yılında Yanya’dan iki keşiş Theophanes ve Nektarios Apsarades, manastırı yeniden kurdu.  Manastır, önemli bir kalıntı koleksiyonuna, karmaşık bir şekilde oyulmuş ahşap haçlara, ikonlara, işlemeli kitabelere ve diğer birçok dini hazineye ev sahipliği yapmaktadır.  Aynı zamanda, Bizans sonrası ünlü ikonograf Frangos Katelanos’un fresklerini de içermektedir.

Roussanou Manastırı, 1545 yılında Epir’li iki kardeş Joasaph ve Maximos tarafından kuruldu. Bu manastıra ulaşmak için başka bir tepeden küçük bir köprüden geçiyorsunuz. Kilise, seçkin duvar resimleri, ahşap ikonalar, pano ikonları ve ikon stantları içermektedir. Günümüzde manastır küçük bir rahibeler grubu tarafından kullanılmaktadır.

Agios Stefanos Manastırı,  Kalambaka’ya en yakın olanı ve rahibelerin yönettiği ikinci manastırdır. Ziyaret edilmesi en kolay olanıdır. Kalambaka’ya doğru ovanın manzarasına sahiptir. 

Agios Nikolaos Anapafsas Manastırı, 16. yy’da Larissa Metropoliti Dionysius tarafından yaptırılmış. Manastır Giritli sanatçı Theophanes Strelitzas’ın 1527 yılında yaptığı freskleriyle ünlüdür. Bu fresklerden bazıları İsa’nın ve Meryem Ana’nın dua etmesini içerir. 

Agia Triada veya Holy Trinity, 15. yy’da keşiş Dometius tarafından kuruldu ve James Bond filmi For Your Eyes Only için kullanılmış. Manastıra ulaşmak için kayaya oyulmuş 140 basamak çıkılması gerek.

Unutmadan söyleyelim yine Game of Thrones dizisinin çekildiği bir yer burası. Zaten bu dizinin çekilmediği yer yok gibi. Game of Thrones’ta, fethedilmesi zor kale Eyrie’nin ilhamı da Meteora Vadisi.

Manastırların tamamını 1 günde gezmek gerçekten zor. Biz hepsini gezemedik. Sizlere tavsiyemiz buraya gelip en az 1 gece ama bizce 2 gece konaklamak. Kalambaka ya da Kastraki’de konaklayabilirsiniz. Rezervasyonsuz bile gittiğinizde yer bulabilirsiniz. Ancak özel bir güne denk gelirseniz işiniz zor. En iyisi önceden rezervasyon yapmak. Otel seçimini bizim her zaman güvenle kullandığımız ve indirimlerinden yararlandığımız booking.com‘dan yapabilirsiniz.

Meteora sadece gezmek için değil kaya tırmanışı yapmak isteyenler için de harika bir yerdir. Bu konuda değişik programlar bulunmaktadır. Biz de tırmanış yapanlara rast geldik.

Günümüzde manastrılara merdivenler aracılığıyla ulaşılsa da zamanında keşişler ipten yapılmış file asansörlerle birbirlerini çekmek suretiyle ulaşımı sağlıyorlarmış.

Günümüzde de gösteri amaçlı zaman zaman file ile ulaşıma devam ediyorlarmış ama bize denk gelmedi. Tel üzerine kurulmuş 2 kişinin sığabileceği teleferik yapımı bir araçla merdivenleri kullanmadan manastırlara ulaşıyorlar. Efsaneye göre St. Atanasios kayaların tepesindeki düzlüğe bir kartalın üzerine binerek çıkmış.

Foto: https://blog.tatilbudur.com/yunanistanin-buyulu-dogasinda-meteora-gezisi/

Aklınızda bulunsun……….

1-Meteora zengin bir parkuru ile iyi bir yürüme yoludur ve rahat bir ayakkabı en iyi dostunuzdur. Bütün gün gezmek için yanınızda mutlaka su bulundurun, buradaki satıcılardan alacağınız suya daha çok para ödemek zorunda kalmayın. Manastırların çevresinde restoran veya kafe yoktur, yalnızca birkaç hızlı atıştırmalık ve içecek sunan kantinler vardır, bu nedenle yanınıza atıştırmalık almak her zaman iyidir.

2-Konaklamanın faydalarından birisi de Meteora’da yürüyüşünüzü sonlandırıp kayalardan birinde oturduğunuzda gün batımını resmetmektir.

3-Aklınızda olması gereken çok önemli bir dipnot: Manastıra şortla ya da pantolonla girmek yasak olduğundan çantanızda mutlaka uzun bir etek bulundurmalısınız ya da kadınların dizlerinin altında bir etek giymeleri gerekir. Kadınlar için uygun kıyafetleri olmaması durumunda girişte etek ve şallar mevcuttur. Erkeklerin kolları kapalı olmalı ve uzun pantolon giymelidirler.

4-Manastırların her birine giriş için 3€ ücret alınmakta (Zaman içerisinde miktar değişiklik göstermekte). 12 yaşına kadar olan çocuklar manastırlara giriş ücreti ödemezler.