Henüz daha ortaokul sıralarında Coğrafya dersimizde öğretmenimiz komşularımızdan Yunanistan’ı anlatırken bahsetmişti Korint Kanalı’ndan. Tamamen insan eliyle yapıldığını doğal bir kanal olmadığını anlatırken dikkatimizi çekmişti. İşte o zamanlar bir gün burayı görebilsek ne güzel olur diye aklımızdan geçirmiştik. Sonra her zaman söylediğimiz gibi hayal defterimizin satırlarına ekledik burayı görme fikrimizi. (Hayallerinizi mutlaka yazın gün gelir gerçekleştiğini göreceksiniz). İşte Yunanistan’a gitme gündeme geldiğinde mutlaka ama mutlaka Korint Kanalı’nı görmeliyiz dedik ve Atina’ya giderken uğradık. Korint Kanalı Atina’ya 80 km uzaklıktadır.
Peki Korint Kanalı Yunanistan’da nerede?
Korint Kanalı, Yunanistan’ın Saronik ve Korint Körfezlerini birbirine bağlar ve Yunanistan Anakarası ile Mora Yarımadası’nı ortadan ikiye ayırır.
Yapım fikri ne zaman ve kimler tarafından ortaya atılmıştır? Ne zaman yapılmıştır?
Yunanistan Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını ilan ettikten sonra 1830 yılında zamanın Devlet Yöneticisi Ioannis Kapodistrias tarafından ortaya atılmış ancak yeterli bütçe olmadığı için başlanamamış. Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla tekrar kanal fikri gündeme gelmiş ve 1881 yılında 1.Kral Yorgo döneminde ihale açılmış. Ancak projeye başlayan Fransız firma 8 yıl dayanabilmiş ve yapım tekrar durmuş ve böylece 1890 yılına gelinmiş. Proje bir Yunan firması tarafından tekrar başlatılmış ve önceki 3 yıl da sayılırsa toplam 11 yıl süren çalışmadan sonra 1893 yılında Korint Kanalı hizmete açılmıştır. Yani 1830 yılında ortaya atılan fikir tam 63 yıl sonra hayata geçebilmiş.
Kanalın yapılma amacı nedir?
Kanalın yapılma amacı deniz ulaşımında kolaylık sağlamak için. Kanalın olmadığı dönemde gemiler Adriyatik Denizi’nden Ege Denizi’ne geçebilmek için Mora Yarımada’sını dolaşmak zorundalarmış. Kanal yapılmış yapılmasına ama aksilikler bitmemiş ki. Aslında bu kanalın başına gelmeyen kalmamış. Haydi hikayeye devam edelim. Bakalım kanal daha neler yaşamış? Kanalı yapmak için Korinth bölgesinin en dar yeri seçilmiş ancak kanalın duvarları yapılırken tam tamına paralel olarak yapılmamış. Genişliği yukarı kısımlarda 24 m ve aşağı kısımlarda 21 m dir. Uzunluğu ise yaklaşık 6.3 km dir. Kanalın bulunduğu en yüksek noktadan 84 m kadar derinlik kazılmış ve ancak 8 m su derinliği elde edilmiş. Her şey yolunda gibi görünüyor değil mi?
Kanaldan ancak maksimum 17 m genişliğinde ki gemiler geçiş yapabilmektedir. Çok dar bir kanal olduğu için tek yönlü geçişe izin verilmektedir. İki uçtaki deniz seviyeleri eşit olduğundan kanal boyunca basamaklar yoktur. Bu nedenle gemiler kanalın iki ucunda girişlerde bekletilmektedir. Dolayısıyla biraz geniş olan gemiler zarar gördükleri için eski usul ile Mora Yarımada’sını dolaşmaya devam etmişler. Bu Yunanistan’a bayağı pahalıya mal olmuş. Boşuna bir yatırım durumuna düşmüş. Eeee o zaman ne yapmalı.? Kanal biraz daha genişletilmeli. Nasıl mı? Kanalın duvarlarını tıraşlayarak. Tabi bunu yaparken kanala kaya parçaları düşmüş ve kanal uzun süre temizleme işlemleri için kapalı kalmış. Kanalın başına gelenler bu kadarla da bitmemiş. Dahası mı??? Geliyoruz 2. Dünya Savaşına. Hatırlayalım hemen Yunanistan savaşta İngilizlerin yanında yer alıyor. Almanlarda kanalı bombalıyor. Kanal yaklaşık 4 yıl kapalı kalıyor. Savaştan sonra kanalı temizlemek yine zaman ve masraf kaybına yol açıyor.
Geliyoruz günümüze? Günümüzde yine geniş olan gemiler geçemiyor, gemilerin güçlü ve hızlı gemi motorları sayesinde kazanılan zaman faktörü artık fazla önem taşımıyor ama turizm açısından kanal çok ilgi çekiyor. Artık kanal daha çok turistik gemiler tarafından kullanılıyor. Yılda yaklaşık 11.000 gemi geçiyormuş ama çoğu da turistik amaçlıymış. Kanal ayrıca Bungee Jumping yapmak isteyenlerinde ilgi odağı olmuş. İsterseniz kanalda turistik gezi yapabilirsiniz.
Kanalda turistik gezi yapmak isterseniz, rezervasyon yaptığınızda otelinizden alınıyorsunuz ve toplam 3 saat sürecek olan turunuz başlıyor. Tur boyunca size özel transfer ile Atina’dan başlayıp Elefsina körfezinden ilerleyerek yeni yapılan otoban üzerinden 40 km sonra Korinth kanalı üzerinden geçip ilk durak Korinth kanalının kapaklarının açıldığı yer oluyor. Burada yarım saat serbest zaman sonrasında kanalın üzerinden bulunan, Yunanistan anakarası ile Mora Yarımadası’nı birbirine bağlayan köprünün üzerinde mola veriliyor. Serbest zaman sonra Atina’ya dönülüyor.
Biz kanalda gezi yapmadık. Çünkü gemiyle kanal geçişi heyecanını Volga Volga nehir turumuz sırasında fazlasıyla yaşadık. Volga Volga nehir turu gezi anılarımız burada. (Moskova; Uglich; Yaroslavl; Goritsy; Kizshi Adası; Mandrogy; St. Petersburg) Kanal geçişi videolarımız You tube kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Yorum Bulunamadı