Colombo Bandaranayake havalimanından bizi bekleyen otobüsümüze binerek Colombo’ya yaklaşık 90 km uzaklıkta olan Pinnawala yolculuğumuzu yaklaşık 2 saatte tamamladık. Burada öncelikle kahvaltıya gidiyoruz. Elephant Park Otelde alacağımız kahvaltı sonrası fillerin banyo alışlarını yani nasıl yıkandıklarını göreceğiz.  

Kahvaltımızı hızlı bir şekilde yaptıktan sonra rehberimizin uyarısı ile hepimiz yolda geçit yapan filleri izlemeye gidiyoruz. Filler Maho Oya nehrinde yıkanmaya geliyorlar.

Buraya erken saatte buraya gelmemizin amacı fillerin günün belirli saatlerinde nasıl yıkandıklarını görmek için.

Filler her gün bu uzun cadde boyunca yürütülerek nehir kıyısına götürülüyor. Geçit süresince yolda olmamaya dikkat edin. Hatta yürümeyin bile.

https://www.youtube.com/shorts/pBSGqQCeTFI?feature=share

Filler o kadar kalabalık geliyorlar ki herkes yolun iki kenarında ki dükkanların önüne sıralanıyor. Bu günlük geleneksel geçit törenini izlemek oldukça keyifli. Filler elinizdeki kameralara doğru yaklaşınca bu keyif biraz da yerinin korkuya bırakıyor.

Kara hayvanlarının en büyüğü olan filleri bu yaşa kadar sadece hayvanat bahçelerinde çocukluğumuzda görmüştük. İnanın bu kadar azametli ve muhteşem olduklarını unutmuşuz. Hayvanlar içerisinde herkesin aksine (Herkes en çok ilk sırada kedi, köpek sever) en çok sevdiğimiz iki hayvandan birisi olan ve fil bibloları koleksiyonu yapan bizlere bu hayvanları bu kadar yakından görmek heyecan veriyor. (Bu arada hemen söyleyelim en çok sevdiğimiz ikinci hayvan ise kaplumbağa). Geçit töreni sonrası filler Maha Oya Nehrinde yıkanmaya başlıyorlar.

Filler nehre yıkanmaya günde iki kez geliyorlarmış. Sabah saat 10.00 ve öğleden sonra saat 14.00’de. Bu arada fillerin aşkını izlemek keyifli.

Ama fotoğraflarımızı çekerken su içerisinde bazı hayvanların ayaklarından zincirlenmiş olduğunu görüyoruz. İşte şimdi bütün neşemiz kaçtı. Bu azametli hayvanların böyle zincirlenmiş olması hiç hoş değil.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Haydi biz Pinnawala Fil Yetimhanesine gidelim. Fil Yetimhanesi hiç duymadınız mı? Bu isim gerçekten bize de ilginç geldi. Pinnewala Fil Yetimhanesi ile ünlüdür.

Pinnewala Fil Yetimhanesi 1975 yılında yetim kalmış beş fil yavrusuna bakım yapmak amacıyla kurulmuş. Fakat bu filler anneleri tarafından yetiştirmediği için, yaban hayatında zorluk çekecekleri düşüncesiyle salıverilmemiş ve burada bakılmaya devam edilmiş. Şu anda bu ilk beş filden sadece birisi, Kumari adında olan hayattaymış. Tam yaşı bilinmese de, şu andaki yaşı 65 olarak tahmin ediliyor. Pinnawala’da 2023 yılında 3 kuşaktan 30’u erkek ve 41’i dişi olmak üzere 71 fil yaşıyormuş.

Pinnawala Fil Yetimhanesi o zamandan beri turistik bir cazibe merkezi haline geldi. Yetimhaneye giriş ücretli. Alan içerisinde kesinlikle sigara içilmiyor. Müzik ya da ses çıkaran herhangi bir aletle dolaşmaya izin verilmiyor.

Yetimhanede dolaşırken filler hakkında açıklayıcı bilgi panolarını görüyoruz.

Alana girdiğimizde aslında biraz hayal kırıklığı yaşadık. Filleri doğal ortamlarında görmeyi hayal ediyorduk ama burası bize büyük bir hayvanat bahçesi hissi verdi. Filleri burada ücret karşılığı besleyebilirsiniz, bağış yapabilirsiniz.  Buranın bize güzel gelen tek tarafı fillere bu kadar yakın olmak oldu.

Yetimhane olmakla birlikte turistik bir mekan olduğu için fillerin hepsi güvenlik sebebiyle bağlı. Günde iki kere de banyo için nehre gidiyorlar ve1 saat boyunca banyo yaptırıyorlar. Bizler de bu seramoniyi, fillerin nehirde yıkanmasını zevkle izledik.

Bebek filleri göremedik. Çok fazla filde göremedik. Çünkü nehre yıkanmaya götürülmüşlerdi. Amacı güzel görünse de bu muhteşem hayvanları özgür ortamlarında olmalarını tercih ederiz. Ancak rehberimiz bu ortamda büyüyen fillerin doğal ortama salındıklarında diğer filler tarafından kabullenmedikleri söyledi.

Filleri gerçekten seven birisi olarak ayaklarından zincirli olmalarına üzüldük. Milli Parkta safari yapmak, onları serbest dolaşarak görmek daha güzel olurdu. Güzel bir amaçla kurulmuş ancak artık her şey turistik aktiviteye dönüştürülerek para kazanmaya dönüşmüş.

Pinnawala Fil Yetimhanesi ziyaret saatleri: Her gün 08.30-18.00. Bilet gişeleri 17.30’da kapanıyor. Yetimhanenin aktivite saatleri: Nehirde yıkanma: Her gün 10.00-12.00/14.00-16.00. Biberonla besleme: Her gün 09.15/13.15/17.00

Fil yetimhanesinden ayrılıp, yolun her iki tarafındaki hediyelik eşya dükkanlarından koleksiyonumuz için fil bibloları alıp bir başka aktivite için otobüsümüze bindik.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Rotamız Elephant Walk Experience. Burada Fil Müzesini göreceğiz, Ayrıca fillere daha yakın olmak için onlarla gezintiye çıkacağız ve yine beslenme ve yıkanmalarını izleyeceğiz Elephant Walk Experience merkezine geldik.

Burada ki amacımız fillere daha yakın olmak istiyoruz. Yani file binerek gezinme deneyimi yaşamak istiyoruz. Buraya girerken farklı seçeneklerden oluşmuş paket program satın alabilirsiniz. Paket programlar 15-30 dakika olabildiği gibi 1.5 saat ve yarım günlük olabiliyor. Siz hangisi uygunsa ona göre girerken ücret ödüyorsunuz. Biz 30 dakikalık paketi seçtik. Bu seçenekte müzeyi gezme, file binme, fil banyosunu izleme dahil ve ücreti 20$. Bizi heyecanlandıran ise file binme kısmı.

Müzeyi çok hızlı bir şekilde dolaştık ve hemen file binilecek yere geldik.

Gelirken internette fillere binmeyi izlemiştik. Fil üzerinde kasa şeklinde oturma yerleri yapmışlar. Siz 1-2 kişi olarak binebiliyorsunuz. Ama burada direkt filin sırtına binileceğini ve sadece bir ipe tutunarak gezileceğini görünce biraz ürktük ama yine de bu deneyimi yaşamaya kararlıyız. Grup arkadaşlarımızı izlemeye başladık. İsteyenler 1 kişi isteyenler 2 kişi olarak filin sırtına oturuyor. Birkaç kişi bindikten sonra sıra bize geldi.

Bu kadar yüksek bir hayvanın sırtına oturmak için platformdan binmek gerekiyor. Öne ben arkama Nesli görevlilerin yardımı ile bindik.

Tabi filin yanında aşağıda bir görevli de bizimle yürüyor. File bindik, heyecanlıyız. Sıkıca ipi tutuyorum. Nesli’de beni tutuyor. Bu arada fotoğraf ve video çeken arkadaşlara el sallayıp gülmeye çalışıyoruz. Fil birden huysuzlanmaya başlamaz mı?

Eeeee bize gelene kadar birkaç grup bindi. Hayvan yoruldu tabi. Şans biz de huysuzlanmaya başladı. Neyse ki yanımızda yürüyen görevli hayvanı yatıştırdı. Herkesten biraz daha kısa süren bir turla kazasız belasız bu aktiviteyi ve bir hayalimizi daha gerçekleştirdik. Siz siz olun böyle bir aktivitelerde sonlara doğru kalmayın, bizden yaşanmış tavsiye. Yine görevlilerin yardımı ile indik.

Sırada ki diğer aktivite fillerin yıkanışını izleyeceğiz. Filin keyifli yıkanışı….

Filler yemek yemeden durabilir ama yıkanmadan duramazlarmış. Her şey güzeldi ama sonra zincirle ağaca bağlanması hoş değildi. Sorduk neden diye. Güvenlik için dediler…….

Aktiviteyi bitirip çıktık.

Hemen orada Sri Lanka toplu taşıma aracı tuk tuk bulunuyordu. Tuk tuklara binmek gerçekten çok keyifli. Biz Filipinler’de bu keyfi yaşadık. Nesli hemen bir fotoğraf çekinmeyi ihmal etmedi.  

Otobüsümüze dönerken Sri Lanka sokaklarında çok sık göreceğimiz kareleri fotoğrafladık. Yılanlı adamın çok normal bir şekilde gelin dokunun yılanı sevin demesi bize hiç normal gelmedi.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.