Cumalıkızık Bursa şehir merkezine 11 km uzaklıkta, 20 dakikalık bir yolculukla ulaşılabilecek 5 Kızık Köyünden birisi ama en ünlüsü. Merak edenler için hemen söyleyelim.  Diğer Kızık köyleri Değirmenlikızık, Fidyekızık, Hamanlıkızık ve Derekızık. Kızıklar ya da Kızık boyu Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Bu boyların Bozoklar kolundan Oğuz Kağan’ın oğlu Yıldız Han’ın soyundan geldikleri kabul edilir. Bir rivayet göre; Kızıklar Boyu’nun Bey’i Osmangazi’den Bursa’ya yerleşmek için bölge ister. Osmangazi köylerin şu anki yerlerini Kızık Bey’ine verir. Bey’in oğulları birer bölge seçer ve yerleşir. İşte bu oğulların her birinin ismi, yerleştiği bölgelere verilir. Cumalıkızık’ın ismi hakkında ki rivayetlere gelince…..Birinci rivayet Bey’in oğullarından Cumali’nin yerleştiği yer olduğu için, ikinci rivayet ise  köyün kurulduğu günün cuma olduğu için bu ismi aldığıdır. Cumalıkızık 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne girmiş.

Bursa’ya gelenlerin mutlaka gittiği, Cumalıkızık’a gelinmezse sanki Bursa gezisi eksik kalacakmış gibi düşünülür. Bizim Cumalıkızık Köyü’ne ikinci gelişimiz. İki gelişimiz arasında zaman olarak çok yıllar geçmemiş bile olsa çok değiştiğini fark ettik. Keşke bu değişim olumlu yönde olsaydı.

Köy yavaş yavaş doğal dokusunu kaybedip sanki ticari bir yere dönüşmeye başlamış. Güzelim evlerin önünde onlara hiç yakışmayan satış tezgahları. Hepsinde de aynı ürünler. Her iki gezimizi de sizinle paylaşacağız.

Köye özel aracınız ile gelirseniz köyün girişindeki otoparka aracınızı bırakıyorsunuz. Biz de aracımızı otoparka bıraktık. Çok düşük bir ücrete gün boyu bırakabilirsiniz. Sonra Arnavut kaldırımlı yoldan yukarı doğru ilerliyoruz.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Burada hemen hatırlatalım ayağınızda çok rahat ayakkabılar olsun. Hem bu taşlardan yürümek hem de köyde en az 2-3 saat dolaşmak için gerekli. İkinci hatırlatma çocukları özellikle bebekleri ile gelecekler için. Köy yollarında bebek arabası ile dolaşmak çok zor. Küçük çocuklar bu kaldırım yoldan yürürken zorlanıyorlar ve anne-babalarından yardım almaktalar.

Köye gelecekseniz ve imkanınız varsa hafta içi gelmeye çalışın. Hafta sonu veya bayram tatillerinde gezmeniz biraz zor. Çok kalabalık oluyor.

Cumalıkızık genelde kahvaltı yapmak için tercih edilen ve bu nedenle erkenden gelinen bir yer. İlk gittiğimizde kahvaltı için gitmiştik ve mekan olarak ta Narlıbahçe’yi seçmiştik.

Köyde bu şeklide evlerin odaları gelenlerin isteğine göre yer sofrası veya masa şeklinde düzenlenmekte. Kahvaltılıklar gerçekten doyurucu, yöresel ve ev yapımı. Narlıbahçe harikaydı. Bahçesindeki nar ağaçlarının altında kahvaltı yapmak isterseniz hemen adres ve rezervasyon bağlantılarını verelim. Adres: Ferdağ Sok No:8 Cumalıkızık Köyü. Tel: 02242207488 – 05079503411  Web sitesi:  www.narlibahce.com.tr

İkinci gelişimizde ise köydeki her evin altı sanki işletmeye dönmüş. Kahvaltılıkların şu kadar çeşit deyip tuz, karabiber hatta peçeteyi bile sayının içine dahil etmeleri, yöresellikten ziyade marketten alıp sunmaları hiç hoş değildi. Kahvaltılıklar klasik köy ürünlerinden çıkmıştı. Artık burada kahvaltı yapmak cazibesini kaybetmiş ama hala köyün ününden dolayı çok popüler. Hatta buraya kahvaltı için gelirken mutlaka önceden rezervasyon yaptırın. Çünkü çok kalabalık. Bizim size tavsiyemiz buraya gelirseniz mutlaka köy ekmeğini tadın ve alın. Muhteşem güzel.

Haydi köyü dolaşmaya başlayalım ve gezilecek yerlerinden bahsedelim. Cumalıkızık’a gideceklere kolaylık ve öncelikle görülmesi gereken yerler için köyün krokisini bırakalım.

Kroki: https://bursatanitim.gov.tr

Cin Aralığı Sokağı

Cumalıkızık’ta bulunan Cin Aralığı Sokağı, dünyanın en dar sokaklarından birisi olarak kabul edilmektedir. Dünyada pek çok ülkede değişik sokaklar gördük. Prag’da Dünyanın en dar sokağını, İspanya Sevilla’da yine çok dar olduğu için öpücük sokağı adı verilen sokağı yada Fas’ta Şafşavan’ın masmavi sokaklarını gördük. Bursa Cumalıkızık’ta ki Cin Aralığı Sokak’ta inanılmazlar arasında. Nedir bu sokağı ilginç yapan?

Sokağı görmek için geldiğimizde hediyelik eşya dükkanlarını ve meşhur cin aralığı yazısını görüyorsunuz.

Daha önceki gezimizde sokağın çevresi çok sakindi. Biz de şaka yollu Cin Aralığı Sokak bayağı genişlemiş dediğimizde biraz daha ilerleyin sokak aynen duruyor diyerek gülüşüyorlar.

Cin Aralığı Sokak hakkında dilden dile dolaşan bir efsane var. Efsaneye  göre;  Kurtuluş savaşı yıllarında Cumalıkızık köyünü basan Yunan askerleri tüm köylüleri camiye toplayarak mabedi yakmaya karar verirler. Köylüler bir şekilde Yunanlıları atlatıp, camiden kaçmayı başarırlar. Girdikleri sokakta, iki evin bittiği noktada dar bir aralık vardır. Bir insanın zorlukla geçebileceği büyüklükteki sokak girişinden bakıldığında çıkmaz yol olarak görünmektedir. Köylüler bu dar aralıktan geçerek, Türk askerlerinin mevzilendiği tepeye ulaşırlar. Yunan askerleri ise sokağın girişine geldiklerinde gözlerine inanamaz ve “İnsanların buradan kaçması imkansız. Bu olsa olsa cinlerin işidir.” derler. O günden bugüne sokağın adının Cin Aralığı olduğu söylenir.

Sokak yaklaşık 80 cm genişliğinde. Aynı anda iki kişi yan yana geçemiyor. Sokağın diğer bir özelliği ise sokağın karşıdan bakınca çıkmaz sokak gibi görünmesi. Başına gelmeden sokak fark edilemiyor. Sadece bu sokağı görmek için bile her yıl yüzlerce meraklı bu köye akın ediyor.

Cumalıkızık evlerinin dokusunun bozulmadığını görmek çok sevindirici Her ne kadar çoğu kafe görevini de üstlenmiş olsalar da Osmanlı dönemi sivil mimarisi günümüze kadar gelmiş. Cumalıkızık’ta hale 180’i kullanılan, bazılarında ise koruma ve restorasyon çalışmaları yapılan toplam 270 evden oluşmaktadır. İşte bu evlerden ki Cumalı Kızık’ın en eski evi olan Küpeli Ev’i, gezelim.

Küpeli Ev

Küpeli Ev 350 yaşında ve Bursa UNESCO Derneği tarafından müze ev olarak onarılıp ziyarete açılmış.

Küpeli Ev denmesinin sebebi etrafında küpe çiçeklerinin olması.

Müzeye küçük bir ücret ödeyerek ve galoş giyerek gezmeye başlıyoruz.

Müze ev olarak gezilebilen evde sergilenen tüm eşyalar Bursa ve çevre köylerden gelen, Osmanlı dönemi yaşam kültürünü yansıtan orijinal mobilya ve eşyalar

Girişte, otantik tarzda servis edilen Türk kahvesini tadabileceğiniz küçük bir kafe var.

Cumalıkızık’ta tarihi evler kafe olarak hizmet vermekte. Yorulduğunuzda tarihi bir ortamda bir kahve içip rahatlayabilirsiniz. Yöresel ürünlerden de alabilirsiniz.

Cumalıkızık’a geldiyseniz Kınalı Kar filminin çekildiği konağı da görebilirsiniz. Diziden sonra restorant /cafe olarak işletiliyor.

Cumalıkızık Hamamı

Cumalıkızık Hamamının duvarları moloz taşlarla örülmüştür. Köyün camisinin hemen yanında bulunan Cumalıkızık Hamam’ının kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor. 1983 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan Cumalıkızık Hamam’ı günümüzde kullanılabilecek duruma gelmiştir. Yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören hamamda restorasyon ve yenileme çalışmaları devam ediyor. Kapalıydı.

Cumalıkızık’ta ara sokaklrda dolaşmak keyifli. Eski konakların hepsi ticarethane olmuş. Dar taş sokaklarda yürüyüp dışarıdan evleri görebiliriz. Köyün taşlı sokaklarında gezerken geçmişten günümüze bir seyahat yapıyoruz. Fotoğraf için güzel kareler bulabilirsiniz. Kurulan sergilerden hediyelik alabilirsiniz.

Köy kadınlarının el işlerini izlerken güzel keyifli sohbet oluyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.