Belen, Hatay il merkezine 54 km uzaklıktadır. İlçe topraklarının doğusunda Kırıkhan, güneyinde Antakya, batısında Arsuz ve kuzeyinde İskenderun bulunur.

Amanos Dağlarında yer alan Belen Türkiye’nin önemli geçitlerinden “Belen Geçidi’’ne de  adını veren bir ilçedir. Belen’e doğru yola çıktık.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

En önemli tarihi yeri Bakras Kalesi’dir.

Bakras Kalesi Belen ilçesi sınırları içerisinde, Ötençay mahallesinde yer almaktadır.

Antakya-İskenderun yolunun 27 km’sinde köy yolunun 4 km kadar batısında, dağların arasında sarp bir tepe üzerinde yapılmıştır. 

Ötençay Mahallesine geldik. Kalenin yolunu merak etmeyin. tabelaların yanı sıra köy halkı tarafından da işaretlenmiş.

Tarihçi Strabon’un bahsettiğine göre kalenin tarihi çok eski olmalıdır. Kale önceleri Belen geçidinin girişine, Antakya kurulduktan sonra korumak amaçlı hizmet etmiş. Bakras Kalesi veya halk arasındaki adıyla  Tapınakçılar Kalesi olarak anılmaktadır.

Kale Haçlılar döneminde de Antakya Prensliği’nin kuzeyde en önemli savunma noktası olan kale, birkaç defa el değiştirdikten sonra Tapınak Şövalyeleri’nin eline geçerek 1268 yılında Baybars tarafından kuşatıldı.

Birkaç katlı ve bir alay askeri barındıracak büyüklükte olan kale bazı mekanları sağlam olmakla beraber genel olarak harap olmaya yüz tutmuş.  

Hava bozmaya başladı her an yağmur yağabilir. Öyle bir rüzgar var ki inanamazsınız. Hemen üstümüze bir şeyler giyip (ne olur ne olmaz,  her zaman araba da destek kıyafetler bulunur yaz diye havaya güvenmeyin) kaleye çıkıyoruz. Kaleye çıkan yol aslında yol değil. Patikadan ilerliyoruz.

Kaleden görünüş muhteşem ama yağmur damlaları düşmeye başladı bile.

Dönüş yolu toprak ıslandı ve çamurlaşıyor hatta hafifçe kayıyor. Hemen kendimizi arabaya atmamız lazım. Çünkü burada sığınacak herhangi bir yer yok.

İşte dönüş yolumuz.  

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.