Jablanica ve Konjic şehirleri Bosna Hersek denildiğinde hiç akla gelmeyen, çoğumuzun bugüne kadar belkide hiç duymadığı iki şehir. Doğrusu bu geziye çıkana kadar bizde bu iki şehri bilmiyorduk. Jablanica’da yaşanan olay bir savaşın kaderini değiştirmiştir. Konjik ise yaklaşık 4000 yıl önce kurulmuş en eski şehirlerden birisidir.

JABLANICA

Mostar’a doğru yol alırken Jablanica’da mola veriyoruz. Şehir Neretva Nehri ve Jablanica gölü üzerinde yer almaktadır. 

Muhteşem manzaralı Jablanica Gölü ile tam bir turistik yerdir ve yıl içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Biz burada özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında yıkılan bir köprüyü görmeye geldik. Aslında yıkılan dediğimiz köprü patlatılarak yıkılan ve bir savaşın kaderinin değişmesine sebep olan bir köprü.

2. Dünya Savaşı sırasında Maraşal Tito’nun talimatıyla Almanya’dan gelen mühimmat yüklü nakliye treninin Neretva Nehrinin üzerinde iken köprünün patlatılıp trenin içindekiler ile birlikte sulara gömülmesidir.

Mostar’a giderken hemen yolun kenarında ki parkta yer alan köprü yıkıntısı ve treni görebilirsiniz. Park alanı ücretsiz. Park çok sakin. Sonra vaktiniz varsa hemen yanında yer alan müzeyi de gezebilirsiniz.

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”

KONJİK (KONİÇA)

Jablanica sonrası Konjik’e yol alıyoruz. Konjik ya da Koniça şehri yaklaşık 4000 yıl öncesine dayanan Bosna-Hersek’teki en eski kalıcı yerleşim yerlerinden birisi. Şehrin en turist çeken noktası 1682 ve 1683 yılları arasında Ali-aga Hasecic tarafından inşa edilen köprüsü.

Koniça köprüsü altı hafif sivri taş kemer üzerine inşa edilmiştir.  Alman ordusu geri çekilirken patlayıcılarla köprüyü tahrip etti. Kemerler ağır hasar alırken ayakları kurtuldu. Köprü 2003-2009 yılları arasında restore edildi.

Jablanica ve Konjik’ten Mostar’a hareket etmeden önce yemek molamızı da kullanıp cevapileri tüketiyoruz.

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”