Eskişehir’de gezilecek oldukça fazla müze bulunmakta. Geçmişin izlerine tanıklık eden, geçmişi günümüze taşıyan müzelere ilginiz ve merakınıza göre vakit ayırabilirsiniz. Neden mi? O kadar farklı kategoride müze var ki………. Eskişehir’de müzelerin hepsini gezmek isterseniz birkaç gün ayırmanız gerekir. Balmumu heykellerden, devrim arabalarına, Cumhuriyet Tarihinden havacılığa, ahşap eserlerden cama, lületaşından fotoğraf makinelerine, daktilolardan, kitaplara, arkeolojiden zoolojiye kadar. Biz gezebildiğimiz müzeleri ya da kapalı olduğu için sadece görebildiğimiz müzeleri sizinle paylaştık. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi ile Devrim Arabaları Müzesini ayrı bir dosyada anlattık. Lületaşı Müzesi ve Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesini ise “Odunpazarı’nda Gezilecek Yerler” dosyasında bulabilirsiniz.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi 

Cumhuriyet Tarihi Müzesi  (Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi) 23 Nisan 1994 yılında Anadolu Üniversitesi tarafından açılmış. Bina Mimar Kemalettin tarafından Turan Numune Mektebi adı ile 1915-1916 yılları arasında üç katlı olarak inşa edilmiş. Zemin katta, Çanakkale Savaşları, Kongreler, Büyük Millet Meclisi, İnönü Savaşları, Sakarya Savaşı, Büyük Taarruz ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait fotoğraflar; Atatürk’ün portreleri, Kurtuluş Savaşı ve inkılapları ile ilgili resimler; gemi maketleri ve kağnı bulunmaktadır. Birinci katta, Atatürk’e ait eşyalar, yerel gazeteler bulunmaktadır. Bodrum katında Atatürk’le ilgili belgesellerin izlenebileceği salon mevcuttur.

Ahşap Eserler Müzesi

Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi yolu üzerinde küçük bir müze. Ahşap Eserler Müzesi, 2015 yılında Eskişehir’de düzenlenen 3. Uluslararası Ahşap İşleri Festivalinden sonra 2016 yılında hizmet vermeye başlamıştır.

Festival Odunpazarı belediyesince geleneksel hale getirilmiş ve her yıl düzenlenmekte. Festivalin sloganı da çok güzel Ahşabın Sesi. Özellikle ahşap ve ağaç sanatına meraklı olanlar mutlaka görmeli. Giriş ücretlidir. Ziyaret saatleri: Her gün saat 10.00-18.00. Pazartesi günü kapalı. Müze kartı geçmiyor.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi olarak 2007 yılında ziyarete açılmış. Müze binası restore edilmiş üç Odunpazarı evinin birleştirilmesiyle oluşmuş ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu ortaklığı ile kurulmuş.

Müzenin koleksiyonlarında 75 Türk sanatçının yanı sıra dünyanın dört bir yanından 12 sanatçının da cam eserleri sergileniyor. Cam sanatına ilginiz varsa mutlaka buraya gelin.

Ziyaret saatleri: Müze Pazartesi günleri kapalı. Salı-Pazar saat 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık. Giriş ücretli. Müze kartı geçerli ama müze kartınızı her bölümde kullanamıyorsunuz.

Ataol Behramoğlu Kitaplığı

Odunpazarı Tarihi Bölgesi’nde yer alan 265 yıllık tarihi Yağcızade Konağı’nın restore edilmesi ile oluşturulan Ataol Behramoğlu Kitaplığı hem kitaplık hem de edebiyat müzesi olacak şekilde planlanmış.

Kitaplıkta Behramoğlu’nun Odunpazarı Belediyesi’ne armağan ettiği yaklaşık 7 bin kitap bulunuyor. Konağın bir odası, Behramoğlu’nun ilk kitabının ilk basımı, yabancı dillerdeki çevirileri, el yazısı şiirleri, fotoğrafları gibi şahsi eserleri ve objelerinin olduğu bir müze gibi tasarlandı. Konağın bir odası araştırma yapmak isteyenler için bilgisayarların bulunduğu bir araştırma odasına çevrildi. Konağın seyir terası ise kitap yazmak isteyenler, bilimsel, edebi çalışmalar yürütenler için çalışma odasına dönüştürüldü.

Kitaplığın bulunduğu ve bir yağ tüccarı tarafından 1754 yılında yaptırılan Yağcızade Konağı’nın önemli bir özelliği var. Cihannüma yani Seyir Köşkü ya da Seyir Terası adı verilen özel mimari tasarım şehirde sadece üç konakta var. Yağcızade Konağında seyir köşkünün yapılma sebebi ise biraz hüzünlü. Rivayete göre; zengin yağ tüccarı çok sevdiği eşini sebebi bilinmeyen bir hastalıktan kaybeder.  Ne yazık ki eşinden kalan tek yadigar olan güzeller güzeli kızı da eşi gibi hasta olur. Kızının derdinin de çaresi bulunmaz. Tüccar kızının güzelliğinden dolayı nazardan bu hastalığa yakalandığını düşünür ve narin, alımlı kızını evden dışarı çıkarmamaya karar verir. Bu şekilde kızını koruyacağını düşünür. Kızının evde sıkılmaması ve etrafı seyretmesi için evin çatısına şehri her taraftan görebilecek pencereli seyir köşkünü yaptırır.

Bu sokakta duvarları süsleyen resim ve şiirin buluştuğu güzel bir resim Yağcızade Konağının güzel annesi ve kızına gelsin.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Restore edilen Şamlıoğlu Konağı’nda 2016 yılında açılan müzede çeşitli isimlerin daktiloları sergilenmektedir. Müzeye, gazeteci ve televizyon yapımcısı Tayfun Talipoğlu‘nun kısa yaşantısında kullandığı daktilo koleksiyonunu bağışlamasından dolayı ismi verildi.

Maalesef kapalı olduğu için gezemediğimiz müzenin penceresinden Talipoğlu’nun Mart 2017’deki vefatının ardından yapılan balmumu heykelini resimleyebildik. Müzede ayrıca Bülent Ecevit’in de bir balmumu heykeli de bulunuyormuş.

Geçmişte en çok kullanılan yazı araçlarından daktilonun ne olduğunu, neye yaradığını yeni nesillere anlatabilecek bir müze. Müzeyi gezebilseydik sanırım maziye güzel bir dönüş olacaktı. Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. Salı-Pazar saat 08.00-17.00 arası açık.

Odunpazarı Modern Müze (OMM)

Eskişehirli olan mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından düşünülmüş,  ünlü Japon mimar  Kengo Kuma ve ekibi şehrin dokusunu inceleyerek, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisini harmanlayarak çalışmıştır. OMM’da kullanılan çam ağaçları, Rusya’daki sürdürülebilir ve endüstriyel çam ormanlarının ömrünü doldurmuş olanlardan seçilmiştir.

Ziyaret Saatleri: Müze Pazartesi günleri kapalıdır. Salı-Pazar saat 10.00-18.00 saatleri arası açıktır. Giriş ücretli. Müze kartı geçmiyor. Ancak şu anda restorasyonda olduğu için kapalı.

İstanbul Oyuncak Müzesi Sergisi

İstanbul Oyuncak Müzesi’nde bulunan oyuncaklardan bazıları 12-21 Kasım 2021 tarihleri arasında Espark AVM’de sergileniyordu.

Çeşitli ülkelerde 1930-1950’li yıllarda yapılmış uçak, araba, motosiklet, gemi, hayvan figürü gibi birçok çeşit oyuncak meraklıları ile buluştu. İstanbul Oyuncak Müzesini İstanbul’da gezecekler için adres: Göztepe Mah. Ömerpaşa Cad, Dr. Zeki Zeren Sk No:17, 34730 Kadıköy. Müzeye giriş ücretli.  

Eskişehir’de gezemediğimiz diğer müzeler ise,

Havacılık Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Eti Arkeoloji Müzesi, TCDD Eskişehir Müzesi, Kazan Tatarları Müze Evi, İnönü Savaşları Karargah Müzesi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, Kent Belleği Müzesi, Zooloji Müzesi, Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi, Yeşil Efendi Konağı Atatürk ile Bir Gün Galerisi

Videolar You Tube kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz.