Mısır’da görülecek yerler listesinin başında yer alan Mısır Piramitlerine gidiyoruz. Mısır Piramitleri denilince de akla hep Giza Piramitleri (Keops, Kefren, Mikerinos) gelir. Saqqara Piramitlerinden söz bile edilmez. Mısır Piramitleri, genellikle Firavunların mezarları olarak inşa ettirilmiş yapılardır. Piramitler denilince insanın aklına neler gelmiyor ki? Nasıl yapıldıkları, kimler tarafından yapıldığı, o kadar büyük taşların o zamanın şartları ile nasıl taşındığından tutun hala çözülemeyen gizemlerine kadar bir sürü soru…….

Saqqara-Zoser (Basamaklı) Piramidi

Piramitlerin çözülemeyen gizemlerinden bazıları

– Piramitlerin içerisinde ultra sound, radar, sonar gibi cihazlar çalışmamakta.

– Kirli bir suyu, birkaç gün Piramit’in içine bekletirseniz, su arıtılmış oluyormuş.

– Piramitlerin içerisi yazın soğukken, kışın ise sıcaktır.

Saqqara-Unas Piramidi

Gizemlerinin sonraki nesillere taşınmasını engellemek için Piramitler zamanında çalıştırılan işçiler, mimarlar ve bu sırrı bilen her kim varsa öldürülmüşler. Mısır piramitlerinin özellikleri keşfedildikçe insanlık bu yapılara daha da hayran olmuştur. Piramitlerle ilk tanışıklığımız Sosyal Bilgiler Dersinde öğretmenimizin anlattıkları ile başlar.  Antik Dünyanın 7 harikasından biri olan ve hala ayakta duran bu gizemli yapıları görmek hayal defterimize o zaman not edilmişti bile. Antik Mısır her zaman ilgimizi çekmiştir. Mısır’a yıllar önce ilk gelişimizde Giza Piramitleri ve Sfenksi görmüştük ama Saqqara’ya gidememiştik. Çünkü Saqqara’da en ilgi çeken Zoser Piramidi Mart 2020’de ziyarete açılmadan önce tam 14 yıl restorasyon geçirdi. Mısır Piramitleri gezimize Saqqara ile başlıyoruz.

Kahire’den yaklaşık 30 km uzaklıkta Giza kenti Saqqara bölgesinde, antik Mısır’a ait birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Saqqara nekropolü çeşitli tarihi dönemlere ve çeşitli mimari tarzlara ait mezarlara sahip olduğundan dünyanın en ilginç arkeolojik alanlarından birisi olma özelliğinde.

Saqqara’ya geldiğimizde uçsuz bucaksız çölün içinde yükselen yapıların muhteşem görüntüsü ve çok iyi korunmuş olmalarına şaşırmadık desek yalan olur. Saqqara bölgesi Antik Mısır’da yerleşim alanı olarak kullanılmış. Bölge kral mezarları, tapınak ve küçük piramitlerin bulunduğu açık hava müzesi gibi. Avluya tek giriş güney giriş binasından.

Kapıdan geçip her biri 6 m den daha yüksek 40 adet sütun dizilerinin arasından küçük bir hipostil salonundayız.

https://youtube.com/shorts/VfYxsOh6JKA?feature=share

Kocaman sütunların arasından geçerek avluya ulaşıyoruz. Saqqara’daki basamaklı piramit bölgenin en popüler yapısı. Zaten herkesin buraya gelme amacı bu yapıyı yakından görmektir.

https://www.youtube.com/shorts/HgfzqMvlw_k?feature=share

Burada dolaşmaya başlarken aklımıza binlerce yıl öncesinde burada yaşayan, görkemli hayatlar süren insanların bastığı yerlerde olduğumuz geldi. Bu bile insanı heyecanlandırmaya yetiyor. Zoser Piramidi ya da Basamaklı Piramit olarak bilinen bu yapı günümüzden 4700 yıl önce MÖ 27 yy’da inşa edilmiş. Firavun Zoser adına yapılan piramit Antik Mısır’da yapılan ilk ve en eski piramittir.

Zoser Piramidi, Giza piramitlerinden yaklaşık yüz yıl önce inşa edilmiş. Yani bu piramit Giza Piramitlerinin atasıdır. Her ne kadar ünü Giza Piramitleri kadar yaygın olmasa da tasarımı, çağının dehaları arasında gösterilen vezir İmhotep’e aittir. Uzaktan pürüzsüz görünen Giza Piramitlerinin aksine, bu piramit, uzaktan gökyüzüne doğru basamaklar şeklinde görünen altı seviyeye sahiptir. Basamaklı piramit 6 basamaktan oluşmaktadır. Zoser Piramidi diğer piramitlerden farklı olarak merdivenli inşa edildi. Piramidin girişi en üst basamaktadır. Zoser Piramidi tamamlandığında 62 m yüksekliği ile zamanının en yüksek yapısıydı. Çevresindeki kompleks 10.5 m yüksekliğindeki bir duvarla çevriliydi. Rahipler için tapınak, avlu, türbe ve yaşam alanlarını içeriyordu.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Basamaklı Piramitten Southern Tomb’a doğru ilerliyoruz. Biz turumuz kapsamında Unas Piramidi ve Tomb of Kagemni’nin içine girdik.

Unas Piramidi bu alanda bulunan en küçük piramittir ve Zoser Piramidinin yanında yer alır.

Unas antik Mısır’ın 5. hanedanının son krallarından olup MÖ 2380 yılından 2350 yılına kadar hüküm sürmüş. Unas Piramidi barındırdığı Eski Mısır dili’ne ait ilk örnekler olarak kabul edilen piramit metinleri ile ünlüdür. Piramitin içerisi çok kalabalık. Maskelerimizi takarak önlem almaya çalıştık.

Piramidin girişi oldukça dar. Uzun boyluların gerçekten zorlanacağı bir yolculuk. Basamaklı tırmanışın bazı kısımlarında yarı yarıya eğilmek zorundasınız.  Ayrıca klostrofobisi olanlar ve kalbi zayıf olanlar için çok uygun değil. İçeride bazen nefes alamadığınızı hissediyorsunuz. 

https://www.youtube.com/shorts/aU_zE0YRCmk?feature=share

Saqqara’da kazı çalışmaları hala devam etmekte.

Saqqara kazıları hakkında 2020 yapılan belgesel niteliğinde ki “Saqqara’nın Sırları” filmini izlemenizi tavsiye ederiz. Saqqara’da birçok piramit ve tomb (mezarlar) bulunmaktadır.

https://www.youtube.com/shorts/MZNYITHV2ww?feature=share

Saqqara sadece bir kraliyet nekropolü değildi. Devlet ileri gelenleri ve diğer önemli şahsiyetler de burada gömülüydü. İşte bu mezarlardan birisi de  MÖ. 2340’a tarihlenen Kagemni’ye aittir.

Kagemni, 6.Hanedanlık döneminde (Kral Teti’nin hükümdarlığı) yaşamış baş yargıç ve vezirdi. Bunun yanında iki altın evin ve iki hazinenin gözetmenliğini yapıyordu. Dini görevlerinin yanında kraliyetle ilgili değişik görevlerde bulundu. Kagemni’nin karısı Nebtynubkhet Sesheshet, muhtemelen Firavun Teti’nin kızıydı. Mezar, büyük kireç taşı bloklarından inşa edilmiş. Türbenin bir kısmı altı odalı bir şapel, sütunlu bir salon, beş ambar, iki kayık odasından oluşmaktadır. Şapelin duvarları mezar odasının duvarları gibi süslüdür.

Giriş holünde günlük hayattan sahnelerin yanı sıra dansçıların yer aldığı bir sahne de bulunmaktadır. Sütunlu salonda, Vezir Kagemni’nin üç adam taşıyan küçük bir papirüs kayık eşliğinde bir teknede sahneleri gösteriliyor. Kurbağalar, yusufçuklar ve timsahlarla balık tutma ve vahşi yaşam sahneleri var. Sütunlu salondaki diğer sahneler, sağılan bir ineği ve buzağı taşıyan bir adamı gösteren sığırları tasvir ediyor.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Saqqara’dan Tomb of Teti’yi görüp ayrılıyoruz.

Eğer Saqqara’ya Giza Piramitlerini ziyaret ettikten sonra geldiyseniz burada satıcılardan rahat edersiniz. Sadece turistlerin kalabalıklığını, sizi deve ile gezmeye ikna etmeye çalışan satıcıları ve üç beş tane ellerinde Mısır’a ait bir şeyler satmaya çalışanları görürsünüz.  Yani buradaki ziyaretiniz daha sessiz bir şekilde devam eder. Açıkçası burada çöl yalnızlığını yaşayabilirsiniz.

Burayı ziyaret etmek heyecan vericiydi. Orada gömülü olan insanların hikayelerini dinlemek, tarihin bu kadar içinde olabilmek, duvarlara dokunabilmek, binlerce yıl öncesini hayal edebilmek gerçekten büyüleyiciydi.

Saqqara’ya giriş ücretli. Buraya geldiğinizde uymanız gereken kurallar girişte belirtilmiş. Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00

Buraya gelecek olanlara küçük uyarılarımız var. Buraya gelirken engebeli merdivenlere, dik rampalara, sıkışık geçitlere, özellikle sıcağa ve kızgın güneşe hazırlıklı olun. Çok rahat ayakkabınız, şapka, gözlük, şemsiye ve su yanınızda olsun. Tabi ki olmazsa olmaz fotoğraf makineleri…….

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.