Balkanlar turumuzda rotamız Sırbistan’ın başkenti Belgrad’dan Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Sofya. Belgrad’da 1 gece konakladıktan sonra sabah güzel bir kahvaltı yaptık ve sonrasında Belgrad’ı dolaştık. Belgrad-Sofya arası yaklaşık 400 km, yani yaklaşık 4.5 saat sürecek bir yolculuğumuz olacak. Sınır kapısına yaklaştık, çok kalabalık yok. Fazla oyalanmadan Bulgaristan’a geçtik.  

Komşumuz Bulgaristan’a yaz veya kış oldukça fazla turist ve gezgin gelmekte. Özellikle araba ile gelmeyi tercih edenler fazla. Çünkü gerçekten çok rahat oluyor. Kapıkule’den çıkınca hoooop Bulgaristan’dasınız. Ancaaak dikkat edilecek ya da uyulması gereken bazı kurallar var. 1- Ehliyetiniz uluslar arası çipli olmalı, 2- Yeşil sigorta yaptırmanız gerek, 3- Vinetka (Vinyet) adlı vergi pulunu almanız gerek. Vinyet eskiden aracın camına yapıştırılan hani bir zamanlar bizde de olan taşıt pulu gibiydi. Şimdi ise etiket kaldırıldı ve elektronik sisteme geçildi. Ne kadar kalacaksanız haftalık, aylık, üç aylık ya da yıllık şeklinde internetten kolayca alabilirsiniz.  Bunlarla uğraşamam derseniz ülkemizden Bulgaristan’a giden otobüs firmalarından (Alpar, Huntur, Nişikli, Avar, Has, Metro gibi) birçok otobüs firmasının seferi var. birisiyle gelmenizi tavsiye ederiz.

Sofya’yı gezerken çok sayıda tarihi yer olduğunu göreceksiniz. Sovyet mimari yapısından modern yapılara kadar. Gezilecek yerler birbirine yakın olduğundan yürüme gezmek mümkün. Tam gezmek isterseniz gezinizde 3 gün ayırmak yeterli. Biz 1 gün kaldığımız halde epeyce yer gördük. Tabi ki tur programına dahil olmayan yerlerden göremediklerimiz de oldu. Sofya’ya gelince ilk gidilen yer Aleksandr Nevski Katedrali oluyor. Biz de öyle yaptık.

Aleksandr Nevski Katedrali 

Sofya şehrinin en merkezi yerinde bulunan, Bulgaristan Patriği’ne ev sahipliği yapan ve kentin simgelerinden olduğu kadar dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biridir. Katedralin altın kaplama kubbesi 45 m yüksekliğindedir. Çan kulesi 53 m olup, Katedralin toplam 12 çanı vardır. Çan kulesinin tepesi ve üstünde bulunan haç tamamen altın kaplıdır. çan sesinin 30 km uzaktan duyulduğu söylenmektedir. Dışarıdan çok güzel fotoğraf kareleri alabilirsiniz.

Aynı anda yaklaşık 10.000 kişiyi içine alabilir. Belgrad’daki  Aziz Sava Katedrali’nden sonra Balkanlar’daki ikinci büyük katedraldir. Katedralin yapımına 1882 yılında başlanmış ve 1912 yılında resmi olarak açılmıştır.

Katedral Çar II. Aleksandr 1877-78 Osmanlı Rus savaşında ölen yaklaşık 20.000 Rus, Ukraynalı, Beyaz Rusya ve Bulgar askerlerinin anısına inşa edilmiştir. Her gün 07.00-18.00 saatleri arasında açık olan katedrale giriş ücretsizdir. Ancak içeride fotoğraf çekmek ücretli.

Aziz Nicholas Rus Kilisesi

Aleksander Nevski Katedrali’nin yakınında yer alan Aziz Nikolas Rus Kilisesi, Sofya’nın en zarif kilisesi olarak nitelendiriliyor. Göz kamaştırıcı altın kaplamalı kubbelere sahip olan kilisenin çanları İmparator II. Nicholas tarafından hediye edilmiş.

İnşasına 1907 yılında başlanmış ve yedi yılda tamamlanmış. Kilisenin içine girmedik ama bahçesi çok güzel ve dinlendirici.

Azize Sofia Heykeli

Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’ya adını veren Azize Sofia’nın heykeli, 22 m yüksekliğiyle daha çok yeni olmasına rağmen kentin sembolü olmuş. St. Nicholas kilisesinden yürümeye başladığınızda sizi karşılayan heykel bir meydanda bulunuyor.

Heykeltıraş Georgi Chapkanov tarafından 2000 yılında yapılan heykel, daha önce meydanda bulunan Lenin Heykeli kaldırılarak 2001 yılında dikilmiş.

Azize Sofia heykeline baktığınızda sol elinde bilgeliğin sembolü bir baykuşu, sağ elinde ise özellikle Yunan ve Romalıların başarı ve zafer simgesi olarak kullandıkları defne tacını tuttuğu görülüyor. Ayrıca heykel gücü ve kaderi de simgeliyor.

Vitoşa Bulvarı (Vitosha Boulevard)

Vitoşa Bulvarı  Sofya’nın merkezindeki, lüks mağazalar, restoranlar ve barlarla dolu olan trafiğe kapalı ana alışveriş caddedir.  Versace,  Escada, Bulgari, Lacoste  gibi birçok üst düzey moda markasının Vitosha bulvarında ve komşu caddelerde satış noktaları vardır.

Vitosha Bulvarı 2007 yılında Cushman & Wakefield, Inc. tarafından yapılan Dünya’daki Ana Caddeler  raporuna göre, dünyanın en pahalı 22. ticaret caddesidir. Burası genel olarak pahalı bir alışveriş bölgesidir. Neyse gezmek ve bakmak bedava. Biz gezerken bir an aklımıza İstanbul-İstiklal Caddesi geldi. Gezin, mağazalara bakın, uygun olursa alışveriş yapın, acıkırsanız karnınızı doyurun, yorulursanız bir kafede bir şeyler için. Ne isterseniz yapabileceğiniz keyifli bir cadde. Vaktiniz varsa Caddeyi boydan boya yürüyün. Hatta cadde üstünde ki ara sokakları da dolaşın.

Sofya Adalet Sarayı

Vitosha Bulvarı üzerinde bulunan Sofya Adalet Sarayı Sofya’daki tüm mahkemeleri bir araya toplayabilmek amacıyla 1929 yılında inşasına başlanılmış ve 1940 yılında bitirilmiştir.

Toplam 6 kat (4+2 yeraltı katı) olan bina içinde 24 mahkeme salonu, kütüphane, banka var.  Ön cephede beş büyük kapı, 12 sütun ve 2 adet aslan heykeli bulunmakta. Adalet Sarayının önünde her gün saat 11.00 ve 18.00’de yaklaşık 2 saat süren ücretsiz yürüyüş turları düzenlenmektedir.

Antik Serdica Arkeolojik Kompleksi (Ancient Serdica Archaeological Complex)

Sofya’nın tarihi MÖ 8. yy’a kadar uzanıyor.  Şehre ilk gelenler Serdi adını vermiş. Sonra Roma’lılar şehri almış ve Serdika ismini vermişler. Osmanlı egemenliğine 13-19. yy arasında giren şehir Sofya adını almış. Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra bağımsızlığını kazanan kent 1879 yılında Bulgaristan’ın başkenti olmuş. Sofya’nın tam kalbinde 60 yıl önce metro çalışmaları sırasında keşfedilen Serdico Antik Kompleksini şehir yürüyüş turumuz sırasında görmek için kısa bir süre mola verdik.

Kompleks, şehir seçkinlerinin evlerinin bulunduğu Roma şehrinin ana caddelerini içermektedir. Dışarıda görülen eserlerin yanı sıra özellikle merak edenler camlı ana girip kalıntıları dolaşabilirsiniz.

Merak edenler için ziyaret saatleri Salı-Pazar saat 10.00-18.00. Pazartesi kapalı. Giriş ücretli. Açık alanda dolaşmak ise ücretsiz. Tur ile gezmek isterseniz Bulgarca ve İngilizce anlatım var.

Banyabaşı Camii (Banya Bashi Mosque)

Banyabaşı Camii Osmanlı döneminden kalan İslâmî kültür abidelerinden birisi kabul edilmektedir. Sofyanın tarihteki ilk yerleşim yeri olan antik kent Serdica ‘da bulunmaktadır. En dikkat çekici özelliği geniş  kubbesi  ve  minare yüksekliğidir. Evliya Çelebi’nin “Sofya’da en güzel minaresi olan cami” dediği söylenir. Günümüzde şehirdeki aktif durumda ki tek camidir.

Molla Kadı Seyfullah Efendi adında bir hayırsever tarafından kurulduğu için buna Molla Efendi Cami ve Kadı Seyfullah Efendi Cami de demektedir. Kuruluş tarihi hakkında çeşitli tarihler varsa da 1567 yılını kabul etmek daha uygundur. Avrupa’nın en eski camilerinden biridir. Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır.

Ayasofya Kilisesi (St Sophia Kilisesi)-Meçhul AskerAnıtı (Monument to the Unknown Warrior) 

Balkanlar’ın en önemli tarihi eserlerinden biri kabul edilen Ayasofya  veya Azize Sofya Kilisesi  Sofya şehrine ismini vermiştir. Kilisenin bulunduğu yerde önce 4. yy’da bir kilise bulunuyormuş. Bugünkü yapı ise 6. yy’da Büyük Justinian döneminde yapılmış. Ayasofya Kilisesinin arkasında, Meçhul AskerAnıtı (Monument to the Unknown Warrior) bulunur.

Kilisenin hemen duvarına bitişik olarak yer alan anıtın önünde de hiç sönmeyen bir ateş “Eternal Flame” bulunmaktadır. Daha önce böyle bir anıtı Saraybosna’da görmüştük. Bulgaristan için ölen askerlerin anısına inşa ettirilen anıt Mimar Nikola Nikolov tarafından tasarlanmış ve Bulgar devletinin kuruluşunun 1300.yıldönümü olan 22 Eylül 1981 ’de açılmış. Anıtın önünde Bulgaristan’ın ulusal sembolü kabul edilen bronzdan yapılmış “Aslan heykeli” bulunmaktadır. Aslan Heykeli Bulgaristan’ın hem ulusal sembolü, hem de gücü temsil ediyor. Ayrıca anıtın üzerinde ulusal yazar Ivan Vazov’un Slivnitsa’nın Üstündeki Yeni Mezarlık 1885 şiirinin bir bölümü bulunmakta.

.

Bulgar Gönüllüleri Anıtı (Monument of Bulgarian Volunteers)

1877-78 Bulgar Kurtuluş Savaşı’nda Rus Ordusu ile Osmanlı Türkiye’sine karşı savaşan Bulgar gönüllü birlikleri (opulchentsi)’nin 7 m yüksekliğindeki bronz anıtı. Jaroslav Veshin’in ünlü “Samara Bayrağı” tablosunun bir kopyasıdır.

Anıtın kabartmalarından üçü ünlü “Kartal Yuvası Zirvesi Savaşı”, “Samara Bayrağının Kutsanması” ve “Balkan Dağlarına Tırmanış” resimlerini temsil ederken, anıtın arka yüzündeki dördüncüsü “Bulgar gönüllü birliklerinin rota haritası” dır. Stratejik konumu nedeniyle paylaşılamayan, şiddetli çarpışmalara sahne olan Şıpka geçidindeki savaştan 131 yıl sonra dikilmiş. Anıtın yanındaki büyük taş parçasını Şıpka geçidinden getirip oraya koymuşlar.

Sofya gezimizi tur programı kapsamında tamamladık.

Rotamız Avrupa’nın en eski şehirlerinden birisi olan Plovdiv (Filibe)’e doğru yola çıktık. Yaklaşık 1.5 saatlik yolumuz var. Filibe’de görüşmek üzere…….