Mostar’a 30 km mesafedeki Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nden kalan tarihi yerleşim yeri Poçitel Köyü‘ne uğruyoruz. Bosna-Hersek turuna katıldığınız zaman mutlaka her tur programında yer aldığı için gidilen Poçitel tipik bir Anadolu köyünü anımsatıyor. Poçitel, aslında Osmanlıların sınır kasabası ve dolayısıyla koruma ve sınır güvenliği için önemli bir noktada bulunan köy günümüzde tam bir turizm merkezi.

Poçitel Köyü, Bosna Kralı 1. Stjepan Tvrtko tarafından 1383 yılında Neretva Nehri’nin kıyısında kuruldu. Köy nehir kenarından başlamakta ve oldukça dik bir yamaç ile köyün en yüksek noktasında bulunan Poçitel Kalesi ile sonlanmakta.

Kaleye gitmek için oldukça dik yokuşu çıkmak zorundasınız. Bu dik yokuşu çıkmak oldukça vakit alacağından turun verdiği sürenin kısıtlı olması nedeniyle gözümüzü korkutuyor. Bu tepeye tırmanıp köye ve Neretva nehrine bakıldığında eminiz ki muhteşem bir manzarayla buluşulacaktır. Şehri dolaşmayı tercih ediyoruz.

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”

Köyün en önemli özelliği taştan kurulmuş olması. Bu nedenle Poçitel’iye “taş şehir”de denmekte. Tamamı taş malzemeden oluşan hamam, medrese, kervansaray, cami, saat kulesi ve daracık sokaklarıyla Poçitel Evliya Çelebi’nin notlarında da yer alıyor. Bölgeyi 1664 yılında ziyaret eden ünlü gezginin Poçitel hakkında yazdıkları. “Poçitel Kalesi küçük ama sağlam bir yapı. Kalede surların, kulelerin ve komutan konutunun yanı sıra ambar ve küçük bir cami de yer almakta. Kale dışında 150 hane var. Evler taş tuğla ve kiremitten yapılma. 1562’de yapılmış bir de köy camisi var.”

Köyü vaktiniz varsa ve detaylı bir şekilde dolaşmak isterseniz köy hakkında bilgi verilen ve görülmesi gereken yerleri gösteren tabelaya bakmanız kolaylık sağlayacaktır.

Taş yoldan köyün üstlerine doğru ilerliyoruz ve köyün yapıldığı taşların ziyaretçilerin alması için kurulmuş standları görüyoruz.

UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınmış ve köyün tamamı restore edilmiş.  

“Yazılarımızı okurken You tube kanalımıza abone olabilir ve Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz”