Sultanahmet meydanındayız. Bizanslıların “Hipodrom” dedikleri belki de İstanbul’un en çok bilinen meydanı. Yani Bizans döneminde at binilen, toplantı, eğlence yapılan merkez. Şehzade düğünlerinden yeniçeri isyanlarına kadar her türlü aktiviteye tanıklık yapmış her taşı tarih kokan bir yer.

Hatta 17.yy’da ki Vaka-i Vakvakiye ayaklanmasında isyancıların asıldığı, İstanbul’da 1920 yılında Halide Edip’in konuşmasını yaptığı ünlü mekan.Günümüzde ise yerli yabancı turistlerin en çok uğradıkları ve her zaman kalabalık olan bir alan. Sultanahmet Meydanı ve çevresinde oldukça fazla gezilecek ve görülecek yer var.

Öncelikle size Sultanahmet Üçlüsünden bahsedelim. Herkesin ayrı ayrı olarak çok iyi bildiği Antik Mısır Dikilitaşı ya da Obelisk, Yılanlı sütun ve Örme Dikilitaş’tan oluşan üç eser Sultanahmet Üçlüsü olarak anılmaktadır. Her eser tarihi değeri açısından ayrı öneme sahiptir.

Antik Mısır Dikilitaşı ya da Obelisk

Üç eser arasında en çok bilinen ve en ünlü olandır. Aslında adı Theodosius Dikilitaşı olsa da herkes kısaca Dikilitaş olarak bilir. Firavun 3. Thutmosis tarafından Asya’da kazandığı zaferler anısına ya da iktidarının 30.yıl anısına Karnak Tapınağı’na diktirilmiştir.

Pekiii Obelisk’in İstanbul yolculuğu nasıl oldu? Hikaye MS 4.yy’da başlar. Konstantinopolis’i başkent yapan İmparator Konstantin’in oğlu 2.Constantinius, Dikilitaş’ı İskenderiye’ye getirtti. Bazı tarihçilere göre asıl amaç zaten buydu.  Dikilitaş’ın İstanbul’a kim tarafından getirildiği hakkında kesin bilgi yok. Bazı kaynaklar İmparator Julianus’un, 200 tonluk eser için özel gemiler inşa ettirdiğini ve Dikilitaş’ın bu şekilde İskenderiye’den İstanbul’a getirildiğini yazar. Veeee Dikilitaş yerine dikilir.

Dikilitaş’ın 4 cephesinde antik Mısır dilinde metinler yazmaktadır. 

Yılanlı Sütun

Asıl amacı kenti haşerelerden korumak için yapılmış tılsım olarak geçen ilginç bir eser. Antik Dikilitaş’ın hemen önünde yer alır.

Mitolojiye göre başları kopmuş olsa da birbirine dolanan üç yılanla sembolize edilmektedir ve Delphi tapınağından getirilmiştir. Tarihi MÖ 479 yıllara kadar gitmekte.

Örme Dikilitaş (Konstantin Dikilitaşı) 

Sultanahmet meydanında ki üçlüden Örme Dikilitaş Yılanlı Sütun’un yanında  bulunur. Herkes Antik Mısır Dikilitaşı çok iyi bilir. Bu ondan ayrı olarak 32 metrelik bir yapıdır ve kaba kesilmiş taştan VII. Konstantinos tarafından yaptırılmıştır. Yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir.

10. yüzyılda VII. Konstantinos tarafından tamir edilmesinin ardından onun ismiyle anılmaya başlamıştır. Dikilitaşın bulunduğu yerde bununla ilgili bir yazıt bulunmaktadır.