Kudüs’te gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen Mescid-i Aksa‘yı ziyaret edip, Via Dolorosa rotasını izledikten sonra gezilmesi gereken diğer yerleri Kudüs’te Gezilecek Yerler-1 dosyamızda (Gethsemane Bahçesini, Acı Bazilikasını, Meryem Kilisesini); Kudüs’te Gezilecek Yerler-2 dosyamızda (Kutsal Kabir Kilisesini, Ömer Camisini), Kudüs’te Gezilecek Yerler-4 dosyamızda (Zeytin Dağını) paylaştık. Şimdi Ağlama Duvarını ve Son Akşam Yemeği Odasını görmeye gidiyoruz.

Ağlama Duvarı (Western Hall)

İsrailliler için olduğu kadar turistlerinde mutlaka ziyaret ettiği Mescid-i Aksa’nın güneybatı duvarını oluşturan Ağlama Duvarı (Western Wall) ya da kısaca Kotel, Kudüs’ün Eski Şehrinde bulunan tarihi duvar.

Duvar Kral Herod tarafından MÖ 20’de İkinci Tapınağın genişletilmesi sırasında istinat duvarı olarak inşa ettirilen antik duvarın 57 m yüksekliğindeki bölümü. Romalılar MS 70 yılında tapınağı yıktığında destek duvarı ayakta kaldı.  Duvar mabedin batı tarafında olduğundan dolayı Batı Duvarı da denilir. Ağlama Duvarının aynı zamanda Muhammed’in miraç hadisesi esnasında kendinden önce gelen peygamberlerle namaz kılmak için bineği Burak’ı bağladığı duvar olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle İslam araştırmacıları duvar için Burak Duvarı ismini de kullanır.

Yahudilerin ha-Kotel ha-Ma’aravi (Batı Duvarı) dedikleri bu duvar zamanla Hıristiyanlığın etkisiyle “Ağlama Duvarı” olarak tanınmış. Hz. Süleyman Mabedi’nden kalan son parça olması nedeniyle Yahudiler tarafından çok kutsal kabul ediliyor. Burası Yahudilerin tövbe duvarı.

İçeriye girişte güvenlik kontrol bölgesi var. İki farklı giriş kapısından girerken x-ray cihazından çantalarımız geçiriliyor. Kimlik ve üst baş kontrolü yok. Burada belki bir kaç soru sorabiliyorlar ama bizim pasaportumuzu bile sormadılar. Burası 24 saat dua edilen ve ücretsiz girilen bir mekan. Kadın ve erkek girişleri farklı. İçeride kadın erkek yerleri ayrılıyor. Erkekler Ağlama duvarının önüne gitmeden orta kısımda tek kullanımlık Kipa’ları (Yahudilerin kafalarının tam üstünü kaplayan taktığı küçük beyaz şapka) takarak giriyorlar. Kadınların ise omuzlarını örtmek için şal alması gerek. Duvarın önünde dua etmek için kadınların bacaklarının ve omuzlarının örtülü olması gerekir. Aksi halde yasakmış.

Duvar dibinde sessiz duruyorlar ancak yüksek sesle dua edenler de var. Duvardaki kayaların arasındaki çukurlara kağıtlar sıkıştırılmış. Masa ve sandalyeler var. Masalarda Tevratlar duruyor. Duvar önünde ve alan içinde rahatça dolaşabiliyorsunuz. Biz oturduk ve ritüeli izledik. Coşkuyla kendilerinden geçercesine ibadet eden veya dua okuyan Yahudileri izlemek çok etkileyici.

https://www.youtube.com/shorts/6XRvJBZjUpU?feature=share

Dini kurallara saygı gösterdiğiniz sürece herhangi bir kısıtlama yok. Ancak Şabat günü yani Cumartesi günü fotoğraf makinesi ve cep telefonları kesinlikle içeri alınmıyormuş. Bunun nedeni; Yahudilikte Şabat dini inançlara dayanır. Yahudiliğe göre Tanrı evreni altı günde yaratmış ve bir gün de dinlenmiştir. Bu nedenle de Yahudiler her Cumartesi dinlenmeyi tercih ederler.

Yaklaşık 485 m uzunluğunda olan Ağlama Duvarı, toprak seviyesinin üstünde 24 büyük taş sırası ile yer altında kalan 17 taş sırasından oluşur. Görünen kısımda ki kesme taş adı verilen taşlar Herod zamanına kadar gitmekte. Her birinin ağırlığı 1-8 ton arasında olan kireçtaşı taşları, harç olmadan birbirlerine mükemmel şekilde oturacak şekilde inşa edilmiş.

Ağlama Duvarına geldiğinizde Yahudi olsun olmasın dua eden ziyaretçileri görebilirsiniz. Burada dualarınızı küçük bir kağıt parçasına yazıp duvardaki küçük çatlaklara koymak bir gelenek olmuş. Yahudi kanunlarına göre yazılı dualar atılamaz veya yakılamaz. Bu nedenle yılda iki kez bu dualar toplanıp Zeytin Dağı’ndaki Yahudi mezarlığına defnedilirmiş.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Son Akşam Yemeği Odası (Room of the Last Supper)

Son Akşam Yemeği Odası (Room of the Last Supper), Zion Dağı’ndaki Kral Davut’un Mezarı’nın üzerinde yer alır. Hıristiyan geleneğine göre İsa’nın Son Akşam Yemeği burada düzenlendiği için Hıristiyanlık için en kutsal yerlerden biri olarak kabul edilir.

Zion Kapısı’na çok yakın bir konumda yer alan Son Akşam Yemeği Odası aynı zamanda Üst Oda ve Cenacle olarak da bilinir. 

Dormition Manastırının yanından geçerek odanın bulunduğu yere geliyoruz.

Bina 12. yy’dan kalmadır ve iki katlıdır. Üstte Son Akşam Yemeği odası, altta ise Kral Davut’un Mezarı yer almaktadır. Önce Son Akşam Yemeği Odasına gidiyoruz. İçinde bulunduğumuz salon sütunlu ve kasık tonozlu tavanlı dikdörtgen bir odadır. Latince “coenaculum” veya ” Cenacle ” denilen oda kutsal topraklarda Hıristiyan hacıların mutlaka uğradıkları bir yerdir.

Son akşam yemeği odasında, Hıristiyan ve Müslümanların yaptığı tarihsel değişimleri görmek mümkün. Salonun güney duvarında namazın Mekke’ye doğru yönünü gösteren mihrap yer alıyor. 

https://www.youtube.com/shorts/ribed9mNzOw?feature=share

Odada İsa’nın akşam yemeğinden sonraki yerini simgeleyen bir zeytin ağacı bulunmakta

Salonun bir köşesinde bir merdivenin üzerindeki küçük kubbenin altında, annelerinin kalbini araştıran bir çift pelikan civcivinin bulunduğu bir sütun yer alıyor. Yavruları için kendini feda etmeye hazır olan dişi pelikan, Orta Çağ Hıristiyan sanatında İsa’nın insanlık için fedakarlığını belirtmektedir. İsa’nın göz bebeklerini koruduğunu ve onun tanıklığı uğruna kendini feda ettiğini simgeliyor.

Binanın birinci katında Son Akşam Yemeği Odasının altında Kral Davut’un mezarı bulunmakta. Kral Davut’un Mezarı’nı görmek için merdivenlerden indik.

Burası üç bölüme ayrılmıştır: küçük bir sinagog odası, Davut’un mezarını erkekler için izleme alanı ve kadınlar için izleme alanı.

Videolar You Tube Kanalımızda. Kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bizi Instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.